Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

F29026

Zveme Vás na diskusní seminář na téma Ochrana půdy aneb co brání udržitelnému zacházení s půdou?

který se koná v úterý 8. ledna 2019 od 16. 00 do 19:00 hodin Praha 1, Novotného lávka 5, budova ČSVTS, místnost nejspíše č. 319

Půda měla a stále má zásadní význam pro rozvoj lidských civilizací. Hospodaříme u nás s půdou skutečně s péčí dobrého hospodáře, tj. trvale udržitelně? Předáme ji naším potomkům v lepším stavu než po devastaci způsobené socialistickým a navazujícím gründerským kapitalismem? Co ve skutečnosti podporují/měly by podporovat nemalé dotace jdoucí do zemědělství z EU i od nás, včetně našich daní? Jsme v obhospodařování půdy a krajiny připraveni čelit následkům klimatických změn? Jaká nejdůležitější opatření budou třeba naléhavě uskutečnit, aby byla posílena úrodnost našich půd? Tyto a další otázky se můžete dozvědět na tomto semináři ať  již od panelistů, anebo v rámci následné diskuse.

Longhushan - panoramio

Vážení přátelé, přijměte pozvání na ZIMNÍ STUŽOVRAT -  tradiční a neformální podvečerní setkání (pod záminkou oslavy zimního slunovratu) členů, příznivců a přátel Společnosti pro trvale udržitelný život,

který se koná v úterý 11. prosince 2018 od 17.00 ve studovně knihovny chemie PřF UK Hlavova 8, Praha 2 na Albertově - je to budova Chemie za budovou děkanátu, od vchodu je třeba sejít do suterénu, tam pak vlevo dle šipek značení knihovny chemie)

První část setkání bude věnována informacím o Číně:

240px Sustainable Development Goal 11Zveme Vás na diskusní seminář na téma Hodnocení udržitelnosti měst aneb Co chybí k lepšímu směřování českých měst k udržitelnosti?

v  úterý 6. listopadu 2018 od 16:00 do 19:00 hodin, Praha 1, Novotného lávka 5, budova ČSVTS, místnost č. 418

Společnost pro trvale udržitelný život (STUŽ) zve zájemce, kteří se buď chtějí dozvědět o, anebo sdílet zkušenosti s hodnocením udržitelnosti měst. Díky panelistům se dozvíme, jaké jsou zkušenosti s hodnocením ve světě.

Pozvánka ke stažení

MemorialSTUŽ ČR a STUŽ SR zorganizovaly ve dnech 7. až 9. září 2018 v obci Bobrovec v Západních Tatrách již své 24. setkání u příležitosti Memoriálu Josefa a Petry Vavrouškových. Hlavním letošním tématem tohoto setkání bylo sté výročí vzniku společného státu a spolupráce obou zemí při ochraně přírody a krajiny. Z tohoto semináře je k dispozici filmový záznam, prezentace jednotlivých panelistů a také fotodokumentace.

Carica 15, São Paulo Downtown, Brazil

Zveme Vás na diskusní seminář na téma Kraje, města a obce a sociální bydlení, který se koná v úterý 4. září 2018 od 16. 00 do 19:00 hodin, Praha 1, Novotného lávka 5, budova ČSVTS.

Z říjnových komunálních voleb vzniknou nová zastupitelstva, která budou čelit starým a stále nedostatečně řešeným problémům, jakými jsou mimo jiných i sociální bydlení, sociální začleňování a sociálně vyloučené lokality.

Prague skyline at dawn

Zveme Vás na diskusní seminář na téma Metropolitní plán hlavního města Prahy aneb Jaké jsou zásadní připomínky pro revizi návrhu nového územního plánu Prahy?

který se koná v pondělí 4. června 2018 od 15. 00 do 18:00 hodin Praha 1, Novotného lávka 5, Klub techniků, nejspíše místnost č. 417

 DSC4430mZveme Vás na diskusní seminář na téma Záchrana venkova aneb Jaké jsou možnosti odvrácení nepříznivých trendů? - koná se ve středu 2. května 2018 od 16. 00 do 19:00 hodin Praha 1, Novotného lávka 5, budova ČSVTS, místnost č. 319

Náš venkov trápí mnoho problémů – počínaje ztrátou identity, nedostatkem pracovních i volnočasových příležitostí, přes dopravní obslužnost a nahrazování venkovského zemědělství latifundistickým s následky na charakter české krajiny, až po migraci mladých lidí z malých obcí, zvláště v periferních územích. V okolí velkých měst se naopak potýká se sídelní kaší. Budeme proto diskutovat o opatřeních, která by pomohla odvrátit anebo alespoň zmírnit nepříznivé trendy. Diskutovat budeme mít samozřejmě příležitost i o dalších problémech a jejich předcházení či řešení.

Březina zastavení u rybníčků

V sobotu 28. dubna pořádáme výlet do CHKO Českého středohoří – do oblasti Milešovky, na který vás srdečně zveme.

Jsme potěšeni, že nám průvodce bude dělat Daniel Pitek, sedlák z pod Milešovky, který nás provede po lesích a pastvinách, kde uvidíme vedle květin (možná i orchideje), ptáků, hmyzu, tůní a mokřadů také agrolesnické systémy. Podíváme se na rašeliniště a bukový prales a obnovu původní skladby lesních dřevin v místních porostech.

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License