Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Seminář 2301Lednový seminář STUŽ byl velmi hojně navštívený - měli jsme plný sál v Klubu techniků a také několik desítek lidí na Zoomu.

Bohužel technické zajištění besedy tentokrát poznamenaly technické problémy - nepovedlo se spustit stramování na YouTube a navíc část besedy se přerušil záznam a tak jsme, bohužel, přišly o klíčová vystoupení L. Mika a J. Plesníka a z vystoupení J. Macha byl nahrán pouze samotný závěr. Velká omluva, ale dodatečně už s tím nic nenaděláme.

V každém případě beseda byla moc zajímavá, byly i četné dotazy z publika - takže můžeme nabídnout alespoň následující záznamy a prezentace:

Seminář 2212Diskuse, která byla uspořádána brzy poté, co počet obyvatel naší planety překonal dle oficiálních údajů 8. liliard byla určitě zajímavá a přínosná – i když se diskutující vlastně hodně shodli na možnostech, jak situaci řešit. Jako vždy máme z besedy jak videozáznam, tak i prezentace jednotlivých vystupujících, takže si vše můžete vyslechnout a prohlédnout i dodatečně.

 Úvod  videozáznam  prezentace
 Jana Hybášková (ústy Jany Dlouhé)  videozáznam  
 Tomáš Fiala  videozáznam  prezentace
 Jan Greguš  videozáznam  prezentace
 Veronika Perková  videozáznam  prezentace
 Michal Broža  videozáznam  prezentace
 Závěrečná diskuse  videozáznam  

 

Beseda STUŽ 2210mSeminář k současným problémům energetiky nám přinesl pohledy na současnou energetickou krizi z různých stran, ale také mnoho možností, jak bychom měli postupovat dál  Jako obvykle máme ze semináře obrazový záznam i prezentace těch přednášejíích, kteří je používali.

Přednášející Video Prezentace
Jiří Krist záznam  
Tomáš Horník záznam  
Jakub Hrbek záznam prezentace
Eva Mariničová záznam prezentace
Jana Dlouhá záznam prezentace
diskuse záznam  

Další odkazy:

Beseda 202211Seminář o světelném znečištění měl velmi dobré zastoupení odborníků různých oblastí v panelu. S ohledem na počet panelistů měl tentokrát netradiční formu – po úvodní přednášce Aleš Šuvice ze Slovinska (v angličtině) probíhala další diskuse formou kulatého stolu, záznam jsme tedy rozdělili tentokrát pouze na dvě části.

Panelisté ještě přislíbili dodat další materiály ke světelnému znečištění, které budeme postupně přidávat na tuto stránku.

Úvodní vystoupení Aleše Šuvice

videozáznam – prezentace – článek Důvody nedostatečného úspěchu právních předpisů o prevenci světelného znečištění ve Slovinsku (anglicky)

Panelová diskuse

videozáznam prezentace Hynka Medřického 

Další materiály

Beseda202209Beseda byla o možnostech uplatnění Cílů udržitelného rozvoje (SDGs) na místní úrovni – na základě poznatků z aplikovaného výzkumu, strategií státní správy i zkušeností z praxe. Dialog se týkal účinnosti opatření „shora“, a možnostem místních iniciativ a komunitních projektů – jak tyto dvě strategie mohou být komplementární, jaká je role místních aktérů a jak je zapojit do procesů udržitelnosti. Cílem zde bylo prosazovat pohled na regionální rozvoj optikou SDGs (na rozdíl od čistě ekonomického pohledu), a v tomto smyslu emancipovat regiony ČR jako významné „dodavatele“ ekosystémových služeb a nositele inovací v praxi.

K dispozici máme záznamy vystoupení jednotlivých panelistů i jejich prezentace.

 
Panelista Záznam Prezentace
Jana Dlouhá video prezentace
Zuzana Dvořáková Líšková video prezentace
Jiří Krist video  
Petr Švec video prezentace
Jan Mareš video  
Beáta Hanousková video prezentace
diskuse video  

 

Beseda 2206Seminář k českému předsednictví byl výborně obsazený, měl dokonce účast i z EEB z Bruselu, poprvé jsme organizovali seminář i s on-line tlumočením. Omlouváme se všem, kteří chtěli seminář sledovat ve streamu na YouTube, z technických důvodů se nám povedlo stream spustit až po více než 30 minutách.

K dispozici máme jak nahrávky jednotlivých panelistů, tak jejich prezentace.

Panelista Video Prezentace
Jan Dusík záznam prezentace
Patrick ten Brink záznam prezentace
Hana Müllerová záznam prezentace
Romana Březovská záznam  
Vojtěch Kotecký záznam prezentace
diskuse záznam   

 

 

 

Beseda STUŽ2205Náš další seminář proběhl opět v hybridní formě – myslíme si, že všechna vystoupení panelistů byla velmi zajímavá a také stojí za to si poslechnout diskusi. Upozorňujeme také na druhý příspěvek Michala Nekvasila, který nám představil připomínky ke strategickému plánu Společné zemědělské politiky. Omlouváme se za výpadky obrazu při vystoupení prof. Fanty.

Panelista    
Pavel Šremer - úvod video  
Josef Fanta video  
Linda Stuchlíková video prezentace
Jan Matějka video prezentace
Tomáš Just video prezentace
Michal Nekvasil video prezentace
Diskuse video  
Michal Nekvasil - SZP video prezentace

 

Nesestříhaný záznam z stramu najdete zde

 

Stuž 2204Po dlouhé době jsme mohli uskutečnit seminář nejen virtuálně, ale také prezenčně. K cirkulární ekonomice zaznělo mnoho zajímavého, ale nejlepší bude, když si, alespoň dodatečně, poslechnete záznamy z vystoupení jednotlivých panelistů.

Panelista    
Jan Maršák video prezentace
Zuzana Drhová video  
Dagmar Milerová Prášková video prezentace
Zuzana Kuberová video prezentace

 

 

TurowmNaše beseda shodou okolností připadla přesně na den, kdy polský správní soud zrušil doložku umožňující těžební společnosti PGE požádat o povolení k těžbě na hnědouhelném dole Turów.  Z našeho únorového webináře vám dáváme k dispozici záznam – s ohledem na to, že celý webinář probíhal v převážné míře formou živé diskuse mezi panelisty, tak jsme nijak nestříhali. Ještě jednou se omlouváme našim posluchačům na YouTube za počáteční technické problémy. 

 

Beseda STUŽ 2022 01

Tým Martina Bursíka nám představil velmi ambiciózní Klimatický plán Prahy s cílem snížit emise CO2, k nimž dochází v souvislosti s užitím energie v hranicích města, o 45 % do r. 2030. Na webináři  bylo představeno i mnoho zajímavých aktivit v rámci naplňování tohoto plánu. Jak v oblasti udržitelné energetiky a budov, udržitelné mobility, tak i v oblasti cirkulární ekonomiky a taktéž i adaptačních opatření.

Záznam z besedy si můžete poslechnout zde. Záznam jsme tentokrát nedělili  na jednotlivá vystoupení s ohledem na charakter celého semináře.

Odkazy související se seminářem:

Kontakty: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. 

 

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License