Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Seminář 2304Seminář byl velmi nabitý panelisty, jako obvykle máme k dispozici jak videozáznam, tak i prezentace jednotlivých panelistů.

Panelista Videozáznamy Prezentace
Jan Šíma a Eva Volfová videozáznam Prezentace
Vlastimil Zedek videozáznam  
Vít Růžička videozáznam Prezentace
Klára Čámská videozáznam Prezentace
Karel Prach videozáznam Prezentace
Klára Salzmann videozáznam Prezentace
Zdeněk Vermouzek videozáznam  
diskuse videozáznam  
     

 

Seminář 2305Zveme Vás na diskusní hybridní seminář na téma Ekologické škody na Ukrajině a možnosti jejich nápravy
v úterý 2. května 2023 od 16:00 do 18:00 hodin, budova ČSVTS, Praha 1, Novotného lávka 5 

Během besedy se chceme dozvědět bližší informace o ekologických škodách, které vznikly a vznikají během ozbrojeného konfliktu, o možnosti mezinárodního uznání zločinu ekocidy – způsobení škod na životním prostředí a také o plánech na environmentálně příznivou rekon-strukci Ukrajiny po skončení ozbrojeného konfliktu.

Seminář 2304Zveme Vás na diskusní hybridní seminář na téma 

Příležitost pro udržitelnější hospodaření s krajinou aneb bude k tomu vést nařízení o obnově přírody?

v úterý 4. dubna 2023 od 16:00 do 18:00 hodin, budova ČSVTS, Praha 1, Novotného lávka 5 

Evropská komise předložila 22.června 2022 balíček legislativních opatření na obnovu poškozených přírodních ekosystémů v Evropě do r. 2050 a snížení používání pesticidů o polovinu do r. 2030. V balíčku obsažený Návrh nařízení EP a Rady o obnově přírody je součástí plnění strategie Evropské zelené dohody a zároveň i Strategie EU v oblasti biologické rozmanitosti do roku 2030. Cílem naří-zení je stanovení právně závazných cílů pro obnovu a udržení ekosystémů v dobrém stavu (když se dobrovolné plnění neosvědčilo) a vytvořit účinný rámec pro zajištění provádění, zejména pro-střednictvím povinnosti členských států hodnotit ekosystémy, vypracovat národní plán obnovy, podávat zprávy a provádět přezkum.

Seminář 2303Zveme Vás na hybridní diskusní seminář na téma Problematika požárního nebezpečí v lesích

v úterý 7. března 2023 od 16:00 do 18:00 hodin Praha 1, Novotného lávka 5, budova ČSVTS, místnost č. 418

 K besedě je možné se připojit on-line přes Zoom na adrese http://stuz2303.jdem.cz/, případně sledovat stream na adrese: http://stuz2303yt.jdem.cz/ 

Velký požár v NP České Švýcarsko v Česku vyvolal diskusi nejen o bezzásahovosti v chráněných územích, ale také o tom, jakým způsobem jsou jak lesy, tak také sídla v jejich blízkosti chráněny proti škodám, způsobeným požáry. Diskuse je vedena i o tom, co jsou vlastně škody způsobené požáry a také o tom, že požáry nemusí v lesích i chráněných územích vždy nutně škodit.

Seminář 2302Zveme Vás na hybridní diskusní seminář na téma Hluk – čeho je moc, toho je příliš aneb: Jak se mohu jako občan bránit? 

v úterý 7. února 2023 od 16:00 do 19:00 hodin, Praha 1, Novotného lávka 5, budova ČSVTS, místnost č. 418 

K besedě je možné se připojit on-line přes Zoom na adrese http://stuz2302.jdem.cz/, případně sledovat stream na adrese: http://stuz2302yt.jdem.cz/.

Hluk v životním prostředí je v Evropě hlavním zdravotním problémem. Je způsoben různými zdroji, včetně silniční, železniční a letištní dopravy, průmyslu a stavebnictví. Hluk v životním prostředí lze podstatně snížit zavedením nákladově efektivních opatření.

Podle zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) je hluk v životním prostředí druhou největší příčinou zdravotních problémů hned po znečištění ovzduší (jemné prachové částice v ovzduší). Dlouhodobé vystavení hluku může vést k závažným onemocněním, včetně

IKonference2301nformační centrum OSN v Praze, Komise životního prostředí AV ČR, Klimatická koalice a Společnost pro trvale udržitelný život Vás srdečně zvou na konferenci
Stav ochrany světového klimatu aneb: Jaké jsou výsledky světové konference COP 27?

Po dobu dvou týdnů v listopadu 2022 probíhala v egyptském Šarm aš-Šajchu 27. konference smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu – COP27 za účasti nejvyšších představitelů států a vlád, municipalit, akademické sféry i zástupců občanské společnosti včetně nevládních organizací a soukromých firem. S touto konferencí se pojily naděje i obavy, zda se podaří na světové úrovni dohodnout účinné kroky k snížení emisí skleníkových plynů, zvýšení odolnosti na změny klimatu, k realizaci adekvátních adaptačních opatření, i řešení kontroverzního financování klimatických opatření v rozvojových zemích. O výsledcích vyjednávání –jak pozitivních, tak negativních– bude tato konference, na kterou jsme pozvali jednak přímé účastníky konference a jednak ty, kteří se některými důležitými, tam projednávanými problematikami zabývají.

Seminář 2301Zveme Vás na diskusní seminář na téma Konference OSN o biodiverzitě COP 15 aneb: Podaří se zpomalit/ zastavit úbytek biodiverzity?

v úterý 3. ledna 2023 od 16:00 do 19:00 hodin Praha 1, Novotného lávka 5, budova ČSVTS, místnost č. 418

Ve dnech 7.–19. prosince 2022 se v kanadském Montrealu uskutečnila 15. konference smluvních stran Úmluvy o biologické rozmanitosti (COP 15), 2. část. Na ní se sešli zástupci vlád a institucí z celého světa, akademické i občanské sféry, aby se dohodli na novém souboru cílů, k nimž budou směřovat celosvětová opatření do roku 2030 k zastavení a zvrácení úbytku biodiverzity.

Konference měla řešit následující zásadní body:

  • Přijetí spravedlivého a komplexního globálního rámce pro biologickou rozmanitost, kterému budou odpovídat zdroje potřebné k jeho realizaci.
  • Jasné cíle pro řešení nadměrného využívání, znečištění, fragmentace a neudržitelných zemědělských postupů.
  • Plán, který zajistí práva původních obyvatel a uzná jejich přínos jako správců přírody.
  • Financování biologické rozmanitosti a sladění finančních toků s přírodou s cílem nasměrovat finance k udržitelným investicím a odklonit je od investic škodlivých pro životní prostředí.

O tom, jak se hlavní záměry podařilo či nepodařilo konferencí naplnit nás budou informovat:

Seminář 2212Zveme Vás na diskusní seminář na téma Růst počtu obyvatel naší planetyaneb Jak zvládnout 8 miliard lidí  

v úterý 6. prosince 2022 od 16:00 do 18:00 hodin, Praha 1, Novotného lávka 5, budova ČSVTS, sál č. 418

Během letošního listopadu přesáhl počet obyvatel Země 8 miliard. Vědci nám ukazují, že 96 % váhy savců na naší planetě jsou lidé (36 %) a jeho dobytek (60 %). I když demografické křivky dnes ukazují, že rychlost nárůstu počtu obyvatel výrazně klesá, demografové očekávají, že absolutní růst může dosáhnout až 11 miliard.

O růstu počtu obyvatel na zemi se moc často nemluví. Veškeré snahy vyvolat diskusi o tom, že lidí je na Zemi moc, totiž velmi často vedou k obviňování z rasismu, sobectví. Jenže ten problém tu je a týká se všech bez rozdílu rasy, pohlaví a národnosti. Přelidnění bude mít čím dál tím větší vliv na světové ekonomiky a na chování společnosti obecně, včetně etických a morálních otázek, pokud nenastane efektivní řešení.

Beseda 202211Zveme Vás na diskusní seminář na téma Světelné znečištění aneb proč svítit zbytečně pánubohu do oken 
v úterý 1. listopadu 2022 od 16:00 do 18:00 hodin
Praha 1, Novotného lávka 5, budova ČSVTS, místnost nejspíše č. 417
Světelné znečištění je jedna z oblastí poškozování životního prostředí člověka, která většinou velmi opomíjena a považována za pouhý vrtoch astronomů.
Světelný smog má přitom negativní vliv na lidské zdraví. Hlavní vliv na to má modrá složka umělého světla, která potlačuje produkci hormonu melatoninu. Ten působí jako antioxidant, posiluje imunitní systém a přispívá ke správné funkci štítné žlázy, slinivky, vaječníků, varlat či nadledvinek.
Velká část měst a obcí v ČR světelné znečištění ale příliš neřeší. Podle expertů je za tím především malá informovanost starostů. Světelné znečištění přitom snižuje kvalitu spánku, výrazně se to projevuje zejména v největších městech. Hlavním zdrojem světelného znečištění je zpravidla nevhodné veřejné osvětlení a také reklamy. O tmavou oblohu přichází osm z deseti lidí na planetě.

Beseda STUŽ 2210mZveme Vás na diskusní hybridní seminář na téma

Aktuální problémy energetiky aneb Jak jsme na tom s energiemi, jejich cenami a udržitelností?

v úterý 4. října 2022 od 16:00 do 19:00 hodin, Praha 1, Novotného lávka 5, budova ČSVTS, místnost nejspíše č. 417

Současná energetická krize, způsobená převážně ruskou agresí na Ukrajinu představuje pro občany a obce na jednu stranu velkou hrozbu, na druhou stranu je také příležitostí, jak změnit v Česku rychle energetický mix, zvýšit energetickou účinnost a vyčistit naše životní prostředí. Jaké jsou příčiny současných cenových výkyvů cen energií, jaké jsou příležitosti financování přechodu na obnovitelné zdroje energie? To vše jsou náměty naší besedy, na kterou byli pozváni:

Beseda202209Zveme Vás na diskusní seminář na téma 

Cíle udržitelného rozvoje v kontextu regionální politiky a praxe

- aneb: závěrečné představení výsledků projektu Udržitelný rozvoj na místní úrovni
v úterý 6. září 2022 od 16:00 do 18:00 hodin Praha 1, Novotného lávka 5, budova ČSVTS, sál č. 417


Naplňování Cílů udržitelného rozvoje není jen záležitostí (mezinárodních, národních) politik a opatření – jsou to právě aktéři na lokální a regionální úrovni, kdo do značné míry ovlivňuje úspěch těchto strategií. Mají totiž důležité (v místním kontextu zakotvené) znalosti a zkušenosti, umí maximálně využít potenciál svého území. Současně se tito aktéři vyznačují různorodými zájmy a pohledy na problematiku rozvoje, což s sebou přináší četné rozvojové výzvy, například nutnost nejen participovat na rozhodování, dohodnout se na společných řešeních, ale také být aktivní v praxi a přehodnotit dosavadní přístup k rozvoji. Díky těmto (konkrétním, situovaným) příležitostem ke spolupráci i možným střetům otevírá koncept udržitelného rozvoje příležitosti pro inovativní projekty či aktivity v daném místě.

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License