Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Dušan Stuchlík kritizuje v Lidových novinách z 24. 2. 2015 české „nevládky“, že až na čestné výjimky některých humanitárních organizací „nevidí“ válku na Ukrajině, ačkoliv dříve kritizovaly válku v Iráku, na Balkáně, dokonce i radar v Brdech, pokud za nimi byly aktivity Západu, zatímco nyní ke zjevné ruské agresi mlčí. Dovozuje z toho, že je to výraz jejich levicové zmatenosti, způsobující, že nejsou schopné odsoudit separatisty na východní Ukrajině a Rusko jako jejich podporovatele za porušení mezinárodních dohod a závazků z minula i ze současnosti. Panu Stuchlíkovi zjevně uniklo několik důležitých faktů, které by měl jako novinář znát.

44. Demonstr. v Hor.Jiřetíně St 28.1.2015Ohled na to, co pociťují lidé, kterým hrozí ztráta domova, bývá bohužel tím posledním, co zajímá uhlobarony či politiky, kteří se proti vůli místních opět snaží prosadit zrušení limitů těžby uhlí v severních Čechách. Přitom psychické důsledky vystěhování mohou být doslova tragické. A nikdo se nemůže vymlouvat, že mu o tom není nic známo, pokud aspoň trochu dával pozor ve škole, i kdyby to ve vzdělávání nedotáhl dál než do deváté třídy základky.

Lom ČSA - Těžba skrývky

Tato vládní sestava deklarovala v kampani před parlamentními i místními volbami a v programovém prohlášení vlády, že nebude usilovat o prolomení územních ekologických limitů povrchové těžby hnědého uhlí v Severočeské hnědouhelné pánvi, ač by si to horničtí odboráři i vlastníci uhelných společností přáli. Tato vláda dokonce deklarovala, že se v souladu se směřováním zemí EU a OSN hodlá zapojit do úsilí o snížení emisí CO2 a dalších škodlivin do ovzduší v zájmu životního prostředí obyvatel i snížení příspěvku ČR k příčinám globálních změn klimatu.

Hranice dobyvaciho prostoru severoceskych hnedouhelnych lomu CSA (1991)

V úterý 7. října 2014 se konal v Litvínově již třetí Den pro limity – akce nevládních ekologických organizací, zástupců samospráv, sdělovacích prostředků a aktivních lidí, kterým není lhostejný osud kraje tolik poznamenaného povrchovou těžbou uhlí, že dokáží veřejně vyjádřit podporu zachování územních ekologických limitů těžby v Severočeské hnědouhelné pánvi, které již 23 let chrání osídlení, přírodu i krajinu za těmito limity.

Czech pavillion façade Expo 2005

Pod tímto názvem uspořádal Svaz měst a obcí ČR 16. 9. 2014 v rámci doprovodných programů veletrhu FOR ARCH 2014 velmi kvalitní a podnětný seminář určený městům, obcím, architektům i veřejnosti. Ačkoliv se nezúčastnili slibovaní předseda SMO Dan Jiránek ani Ing. arch. Ivan Plicka pro nešťastný souběh akce s vyhlášením nejlepších starostů na Pražském hradě, s předvolebními starostmi a dalšími akcemi, což bohužel ovlivnilo i účast v publiku, podařilo se organizátorům (za SMO Mgr. Rudolfina Voleská a moderátorka Mgr. Květa Halanová, starostka Jílového u Prahy) do panelu pozvat velmi kvalitní a reprezentativní sestavu.

DOE Crossroad

Na serveru Česká pozice se 5. 4. 2014 objevila reakce Jiřího Janáče na negativní stanovisko Komise životního prostředí Akademie věd ČR k (nejen) prezidentem Zemanem oprášenému záměru přípravy stavby průplavu Dunaj–Odra–Labe. Negativní stanovisko k tomuto záměru ostatně vzápětí zveřejnila i Společnost pro trvale udržitelný rozvoj.

Lom ČSA - Těžba skrývky

a který(ří) mluví jejich řečí. Takže, vole, vole, my - předseda vlády v demisi a ty, lide, tomu problému práce nad i pod zemí nerozumíme, ale budeme do toho kecat s nulovými vědomostmi o dolování dokonce hlubinném, o geologických poměrech, o využití energetického potenciálu. Vždyť to samé, kurňašopa, říká i náš, lidem zvolený prezident.

Se zájmem jsem si dnes po poledni počkal na tiskové prohlášení Miloše Zemana po návštěvě Ústeckého kraje, protože jsem tušil, že vysloví svůj názor i na otázku dalšího respektování nebo prolomení tzv. „územních ekologických limitů těžby“ na Velkolomu Čs. armády. Dočkal jsem se jen potvrzení toho, co si o Miloši Zemanovi myslím už 20 let – že je to „pragmatický cynik“ (nebo „cynický pragmatik“), zastánce platnosti pramálo etického úsloví „Účel světí prostředky“. Samozřejmě se plnou vahou své prezidentské funkce postavil za prolomení limitů a použil k tomu (opět) velmi pochybné zdůvodnění s falešnými argumenty.

Tak se jmenoval seminář, který uspořádalo Evropské hnutí v ČR a think tank Good Governance s partnery Erste (Českou spořitelnou), Rekonstrukce státu, Oživení a s Nadačním fondem proti korupci 14. 10. 2013 v aule Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze na malé Straně. Seminář uvedl expremiér a exposlanec EP Vladimír Špidla, ve dvou panelech se vystřídali Václav Velčovský (GG), Lukáš Wagenknecht (GG), exsenátor Edvard Outrata (EH), politoložka profesorka Vladimíra Dvořáková (VŠE), Petr Janský (IDEA Cerge-EI) a po přestávce Kateřina Valachová (MU Brno), Jan Rovenský (Odborový svaz státních orgánů a organizací), David Ondráčka (Transparency International) a advokát Václav Láska.

Podkategorie

Články v této kategorii vyjadřují pouze osobní názory jednotlivých autorů a nemusí se shodovat s postojem Společnosti pro trvale udržitelný život.

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License