Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Americké pěstitele bavlny začíná sužovat nová noční můra - na plevelnou rostlinu Laskavec Palmerův (Amaranthus palmeri) se přenesla schopnost odolávat široce používanému herbicidu Roundup. Podle výzkumu expertů University of Georgia je odolnost laskavce vůči herbicidu Roundup dědičná (stala se stabilní součástí genetické výbavy rostliny) a vlastnost byla u plevele prokázána na polích geneticky modifikované (GM) bavlny. Do ní firma Monsanto vložila metodami genetické manipulace DNA, jež zajišťuje GM bavlně odolnost vůči chemickému postřiku Roundup, který Monsanto vyrábí. Nezávislí odborníci varují, že "superplevel" přinese dramatické zvýšení výdajů pro zemědělce a ohrožení životního prostředí v důsledku zvýšené potřeby drastičtějších chemických postřiků. Odpůrci GMO varují, že se tak bohužel naplnilo jejich varování z poloviny 90. let a že vinou GMO můžeme očekávat vznik podobně nebezpečných vlastností i u dalších plevelů.

Firma Monsanto ve své tiskové zprávě potvrdila, že přinejmenším na několika místech amerického státu Georgia prokazatelně roste plevelný laskavec odolávající postřiku herbicidem Roundup. Monsanto ve své zprávě doporučuje postiženým farmářům dodatečné postřiky postižených polí dalšími pesticidy - také vyráběnými tímto agrochemickým koncernem. Dodatečné chemické postřiky Monsanto doporučilo farmářům i na těch polích, kde zatím výskyt "superplevele" nebyl prokázán.

Podle zprávy agentury AP se plevel odolný vůči herbicidu Roundup v Georgii dosti rychle šíří - doposud byl prokázán minimálně na 50 polích. Stanley Culpepper, který se na University of Georgia specializuje na výzkum plevelů, uvedl pro agenturu AP, že nejhůře jsou "superplevelem" postiženy okresy Macon, Dooly a Taylor. Culpepper varuje, že výskyt "superplevele" dramaticky zvýší náklady zemědělců a že průměrného farmáře může mít zničující dopad.

Univerzitní experti hledají cesty, jak šíření "superplevele" omezit. Zatím se jako nejúčinnější jeví kombinace mechanického zásahu na poli s aplikaci jiných herbicidů. Stanley Culpepper však uvádí, že boj se "superplevelem" je farmáře velmi drahý. Zatímco postřik jednoho akru (cca 4 046 m2) Roudupem přišel pěstitele bavlny na 4,5 dolaru, nyní je účinné chemikálie ničící odolný laskavec přijdou na 10 až 12 dolarů na akr. Navíc vinou rozšíření "superplevele" pěstitelům bavlny vzrostou náklady na palivo (nutnost vícenásobné aplikace pesticidů) a na zavlažování.

Laskavec Palmerův je rostlina pocházející ze severní Ameriky, která byl zavlečen také do Evropy, kde se vyskytuje např. na železničních nádražích, v okolí překladišť nebo zemědělských objektů. Laskavec roste rychlostí 1 až 2 palce (2,5 až 5 cm) za den, dobře se mu daří i ve velmi suchých podmínkách a jedna rostlina v průměru vytvoří asi půl miliónu semen. Laskavec snadno dorůstá výše dvou metrů a je odolný vůči několika běžným pesticidům. Pyl laskavce je významným alergenem.

Vznik "superplevele" odolného vůči herbicidu Roundup ale není první vážný problém amerických zemědělců s GM bavlnou firmy Monsanto. Několik desítek pěstitelů bavlny z Texasu zažalovalo u amerického federálního soudu firmu Monsanto kvůli rozsáhlým ztrátám úrody. Farmáři si stěžují, že je Monsanto nevarovalo před defektem v nabízené GM bavlny. Obviňují firmu, že GM bavlna ve skutečnosti nebyla vůči postřiku Roundup rezistentní a že gen vložený do GM bavlny nefungoval tak, jak Monsanto slibovalo. Podle svědectví farmářů chemický postřik Roundup rozežíral v horkých a suchých obdobích tkáně rostlin, což vedlo k deformitám tobolek bavlníku, k jejich předčasnému odpadání a tím ke ztrátě výnosů. Žaloba farmářů žádá soudní zákaz "dlouholeté podvodné kampaně" firmy Monsanto a domáhají se soudního rozhodnutí o náhradě škod.

Z ústecké Spolchemie unikl večer 10.7. nebezpečných chlór. Obyvatelé Ústí nad Labem byli varováni magistrátem města prostřednictvím SMS zpráv zaslaných na mobilní telefony.
K dalšímu ze série úniků chemikálií ve Spolchemii došlo v den 30. výročí velké chemické havárie v severoitalském Sevesu, která se stala impusem pro vznik evropské direktivy pro prevenci závažných průmyslových havárií. Přitom v červenci 2005 rozhodl Městský soud v Praze, že Ambrozkovo ministerstvo ŽP nepostupovalo správně při projednávání bezpečnostní zprávy Spolchemie, kterou vyžaduje právě zákon implemetující tzv. SEVESO direktivu Evropské unie. Bezpečností zpráva Spolchemie totiž ignorovala velmi vážná rizika např. synergických účinků nebo nejhorší možné izolované události (únik chlóru velkým otvorem v zařízení).

Mluvčí Spolchemie Zdeněk Rytíř tvrdí, že při spouštění provozu chlorové chemie došlo k havarijnímu úniku poměrně malého množství chlóru, který zaznamenala měřící čidla na obvodu areálu chemičky. Koncetrace chlóru naměřené těmito čidly byly údajně nízké a zdraví lidí neohrožovaly.

Spolek pro chemickou a hutní výrobu, a.s. je podnik chlorové chemie ležící v těsné blízkosti (cca 400 - 500 m) centra města Ústí nad Labem. Provozy chlórové chemie jsou zastaralé a nevládní ekologické organizace na jejich ekologická a zdravotní rizika upozorňuje systematicky již od poloviny 90. let.

Laboratorními analýzami vody a sedimentů bylo prokázáno, že Spolchemie kontaminovala řeku Bílinu řadu nebezpečných chemických látek (např. toluen, xyleny, benzen, ethylbenzen, tetrachlorethylen), včetně perzistentních organických látek (např. DDT, heptachlor, hexachlorbenzen, lindan, methoxychlor).

Přehled některých havárií a úniků chemikálií ve Spolchemii v posledních letech:
Chlor unikl z provozu Tetraper při jeho odstavování.

2.11. 2005 únik chlóru

14.3. 2005 únik chlóru
Chlór unikl z odstavené aparatury při plánované opravě chlorového kompresoru a překročil hranici závodu.

26.10. 2004 únik chlóru
Příčinou byla netěsnost při "najíždění" aparatury.

11.10. 2004 únik chlorovodíku
Zbytek kyseliny chlorovodíkové unikl při opravě potrubí. Zápach plynu byl cítit v průmyslové části čtvrti Předlice.

30.9. 2004 únik oxidu sírového
Bílý mrak oxidu sírového v centru Ústí nad Labem. Množství uniklého plynu vedení Spolchemie nezveřejnilo.

4.5.2004 - únik oxidu sírového
Mrak se nad městem zdržel asi hodinu, obyvatelé byli o havárii události informováni nedostatečně a s velkým zpožděním. Za únik Spolchemie zaplatila pokutu 200 tisíc Kč.

21.4.2004 - únik chlóru

listopad 2002 - únik chlóru
Únik cca kilogramu chloru zapříčiněný netěsností aparatury

listopad 2002 – požár ve výrobně pryskyřic
Shořelo cca 100 tun pryskyřice a surovin, explodovala některá výrobní zařízení a některé látky v uzavřených sudech.

srpen 2000 – únik epichlorhydrinu
Ze zkorodovaného zásobníku uniklo podle vedení Spolchemie asi pět metrů krychlových epichlorhydrinu.

říjen 1999 - únik chlóru
Technologická porucha řídící jednotky ve výrobně kyseliny chlorovodíkové.

srpen 1998 - únik oxidu sírového
Porucha chlazení při výrobě olea.

únor 1998 - únik oxidu sírového
Únik při poruše chlazení aparatury v provozu sirných sloučenin.

únor 1998 – únik rozpouštědel
Odpadní voda s obsahem organických rozpouštědel unikla do řeky Bíliny. Zápach benzinu, toluenu a xylenu způsobený poruchou zařízení pro úpravu odpadních vod v provozu syntetických pryskyřic.

červenec 1996 - únik chlóru
Spolchemie s jednodenním zpožděním přiznala únik při výpadku el. proudu.

prosinec 1997 – únik oxidu siřičitého
Hodnot až 28000 mikrogramů na metr krychlový dosahovaly koncentrace oxidu siřičitého v ústeckém ovzduší při havárii, která se stala ve výrobně kyseliny sírové.

říjen 1996 – únik chlóru
Spolchemie vypouštěla do Bíliny chlornan (což měla povoleno), ale řeka byla příliš kyselá a látka se proto rozkládala za vzniku chlóru.

duben 1996 – únik oxidu sírového
Porucha funkce koncového absorbéru unikne z provozu výroby kyseliny sírové.

říjen 1995 – únik rtuti
Z provozu Elektrolýza uniklo do ovzduší sedm kilogramů jedovaté rtuti.

Libanonské pobřeží Středozemního moře v délce 50 až 100 kilometrů je ohroženo ekologickou katastrofou v důsledku náletů Izraele na několik skladů ropy a ropných produktů v Libanonu. Podle libanonského ministerstva životního prostředí jen ze skladu v Džamhúru (cca 30 km jižně od Bejrútu) uniklo do moře nejméně 10 tisíc tun ropy. Pokud nebudou bombardované sklady opraveny, může prý do moře uniknout dalších 10 až 30 tisíc tun ropných látek.

Libanonská vláda na základě průzkumu provedeného experty ministerstva životního prostředí považuje situaci za velmi vážnou a požádala o pomoc s likvidací škod vlády Jordánska a Kuvajtu. Ten má bohaté zkušeností s řešením podobných ekologických škod, neboť okupační vojska iráckého diktátora Husajna počátkem 90. let záměrně zapálila kuvajtská ropná pole a vyhodila do vzduchu místní ropovody a ropné zásobníky. Libanon se ve věci zamoření pobřeží ropnými látkami obrátil také na UNEP - program OSN pro životní prostředí.

Kromě zásobníků ropy poškodilo izraelské bombardování také stovky lodí kotvících v libanonských přístavech. I z poškozených lodí unikají ropné látky a zamořují pobřežní ekosystémy. Podle předběžných odhadů odborníků bude negativní dopad ropného znečištění na pobřežní ekosystémy dlouhodobý. To bude patrně znamenat i vážné ekonomické a sociální dopady, neboť bude výrazně postižen jak místní rybolov, tak i libanonský cestovní ruch.

Poté co americké úřady potvrdily nelegální kontaminaci potravinářské rýže geneticky modifikovanou (GM) rýží firmy Bayer typu LL Rice 601, která nebyla schválena pro lidskou výživu, pozastavilo japonské ministerstvo zdravotnictví v sobotu 19. srpna dovoz dlouhozrnné rýže z USA. Evropská komise pak 23. srpna přijala rozhodnutí, že dovozy dlouhozrnné rýže z USA musí být opatřeny certifikátem potvrzujícím, že neobsahují ilegální kontaminaci GM rýží. Na trh EU mají být vpuštěny z USA jen dodávky rýže, které otestuje akreditovaná laboratoř. V Japonsku ani v EU není povolen žádný typ GM rýže.

GM rýži v USA objevila firma Bayer CropScience, která je dceřinnou společnostní koncernu Bayer AG a která podle agentury Reuters informovala odpovědné americké úřady již 31. července 2006. V USA jsou podle AP povoleny dva typy GM rýže, ale objevená příměs GM rýže nebyla schválena a její prodej v USA je tedy ilegální. Podle zprávy BBC byla ilegální GM rýže prokázána ve vzorcích pocházejících ze zásobníků ve státech Arkansas a Missouri, ale ty shromažďují produkci rýže z několika dalších států, takže je obtížně zjistit, kde vlastně ke genetické kontaminaci došlo.

Nález ilegální kontaminace rýže může znamenat obrovské ekonomické škody pro americké farmáře. Podle amerického ministerství zemědělství je totiž okolo 50% americké rýže určeno na export, přičemž 80% vyvezené rýže tvoří právě kontaminovaný typ dlouhozrnné rýže. Například EU v roce 2005 z USA dovezla asi 300 tisíc tun rýže, přičemž z 85% to byla rýže dlouhozrnná.

Na USA dnes připadá asi 12% celosvětového obchodu s rýží, přičemž pro rok 2006 byla hodnota americké produkce rýže odhadována na téměř dvě miliardy dolarů. Skandál s genetickou kontaminací potravinářské dlouhozrnné rýže se tedy může dotýkat předpokládaného exportu v hodnotě až 800 milionů dolarů.

V USA je dnes komerčně pěstováno asi 100 odrůd rýže, přičemž je americká produkce rýže soustředěna ve státech Arkansas, Luisiana, Mississippi, Missouri a Kalifornie. Většina americké spotřeby rýže (asi 58%) je určena přímo pro žaludky obyvatel, po 16% je určeno pro potravinářský a pivovarnický průmysl. Zbývajících 10% končí ve zvířecích krmivech.

Problémy amerických farmářů s GMO

Nejde o první případ, kdy by zavedení GMO mohlo znamenat pro americké farmáře ekonomický problém. V srpnu 2005 zveřejnila organizace Western Organization of Resource Councils (WORC) studii nazvanou Úroda v ohrožení, která varuje před dopady případného pěstování GM pšenice v USA. Autor studie Dr. Charles Benbrook (prezident Council on Environmental Quality a bývalý dlouholetý výkonný ředitelem National Academy of Science Board on Agriculture) konstatoval, že by celkové ztráty pšeničné branže v případě zavedení GM pšenice mohly činit 94 až 272 milionů dolarů ročně.

Počátkem roku 2006 dokonce kvůli schválení GM vojtěšky firmy Monsanto podala žalobu na americkou vládu koalice farmářských, spotřebitelských a ekologických organizací s odůvodněním, že by tato plodina mohla znamenat katastrofu pro farmáře a životní prostředí. Žalující farmáři argumentují hrozbou ekonomické ztráty ve výši až 480 milionů dolarů ročně v důsledků ohrožení exportu, neboť největší dovozci americké vojtěšky v Japonsku (75% exportu USA) a Jižní Korei plánují zastavit nákup americké vojtěšky v případě její genetické kontaminace.

V Texasu zažalovalo firmu Monsanto přes 90 pěstitelů bavlny, kteří utrpěli rozsáhlé ztráty úrody v důsledku defektu v GM bavlně, do níž byla metodami genetické manipulace vložena DNA, která měla zaručit, aby rostlina byla odolná vůči chemickému herbicidu Roundup. Farmáři obviňují firmu Monsanto z toho, že GM bavlna nebyla vůči postřiku rezistentní. Podle svědectví farmářů Roundup rozežíral v horkých a suchých obdobích tkáně rostlin, což vedlo k deformitám tobolek bavlníku, k jejich předčasnému odpadání a tím ke ztrátě výnosů.

Dvoukolový laboratorní test prokázal podle zprávy agentury REUTERS v potravinách několika evropských zemí čínskou geneticky modifikovanou (GM) rýži, který není v EU povolena. Nejnovější genetický skandál přichází několik týdnů poté, co úřady USA potvrdily nelegální kontaminaci potravinářské rýže GMO firmy Bayer typu LL Rice 601, která také nebyla schválena pro lidskou výživu.

Do čínské GM rýže byl metodami genetické manipulace vložen gen produkující bílkovinu, která může u spotřebitelů způsobovat alergickou reakci, a proto nebyla GM rýže povolena ke konzumaci. Ilegální kontaminace GM rýží byla doposud prokázána v těstovinách ve Velké Británii, Francii a Německu.

Evropská komise hodlá vzorky kontaminovaných potravin členským státům pro potřeby dalších analýz a za viníka nelegálního prodeje potravin potraviny obsahující neschválenou GM rýži považuje ty, kteří s rýží manipulovali.

Poslední případy masivní kontaminace potravinového řetězce neschválenými GMO vyvolávají obavy u zemědělců a spotřebitelských i ekologických organizací, které vyjadřují vážné pochybnosti o tvrzeních průmyslu genetických manipulací, že GMO jsou údajně zcela bezpečné a že jsou prý tak pečlivě testovány, že údajně nemůže dojít k ujmě na životní prostředí a zdraví spotřebitelů.

Supermarkety MIGROS a COOP stáhly ve Švýcarsku ze svých pultů americkou dlouhozrnou rýži poté, co největší švýcarský řetězec MIGROS objevil v dodávce z USA ilegální kontaminaci neschválenou geneticky manipulovanou (GM) rýží LL 601 firmy Bayer. Prodej GM rýže není ve Švýcarsku ani v EU povolen, navíc obyvatelé Švýcarska v listopadu 2005 rozhodli v referendu o pětiletém zákazu pěstování GMO. GM rýže firmy Bayer nebyla schválena pro lidskou výživu, a proto Japonsko už 19. srpna zastavilo dovoz dlouhozrnné rýže z USA a Evropská komise 23. srpna rozhodla vpustit jen ty dodávky rýže z USA, které otestuje akreditovaná laboratoř.

Tisková mluvčí řetězce MIGROS Monica Glisenti uvedla, že americká rýže bude na pultech obchodů firmy nahrazena dodávkami z jiných zemích poté, co byla prokázána ilegální kontaminace zásilky 1 500 tun dlouhozrnné rýže z USA. MIGROS a COOP nyní čekají na doporučení švýcarského Federální ministerstva zdravotnictví.

Firma Bayer se ústy své mluvčí ve Frankfurtu hájí, že produkci GM rýže LL 601 udajně nikdy neprodávala. Jedná se prý o plodinu vyvinutou firmou Aventis CropScience, kterou Bayer pohltil v roce 2002.

V EU ilegálně kontaminován každý pátý vzorek Podle sdělení Evropské komise byla doposud 33 ze 163 odebraných vzorků americké rýže ilegálně kontaminováno neschválenou GM rýží LL 601 firmy Bayer. Mimo jiné bylo v přístavu Rotterdam prokázáno zamoření tří lodních dodávek z USA o celkové hmotnosti 20 tisíc tun. Podle informace Evropské komise budou tyto zásilky zadržené v Rotterdamu později vráceny do USA nebo zničeny.

 

Američtí farmáři se obávají devastujícího účinků ilegální kontaminace GM rýží, protože asi 50% americké rýže určeno na export a 80% vyvážené rýže tvoří právě kontaminovaná dlouhozrnná rýže. Jen v roce 2005 bylo do EU dovezeno asi 300 tisíc tun rýže z USA, přičemž z 85% šlo o rýži dlouhozrnnou.

Miroslav Šuta

Po pěti letech příprav se rozhoduje o návrhu nové chemické politice EU v podobě směrnice o registraci, evaluaci a autorizaci chemických látek (známa jako REACH). Šéf britské Konzervativní strany David Cameron v diskusi před klíčovým hlasování přislíbil, že konzervativní europoslanci podpoří návrh, který vyžaduje povinnou náhradu nejškodlivějších chemikálií bezpečnějšími. Konzervativci jsou přitom v Evropském parlamentu nejbližším spojencem ODS, s kterými dokonce zvažují vystoupení z Evropské lidové strany a vytvoření nového politického klubu. Budou europoslanci ODS následovat konzervativní kolegy i v případě náhrady nejnebezpečnějších chemikálií?

David Cameron: Zelená kůra nebo šikovné PR?

 

Cameronem vedení konzervativci také ustavili "Skupinu pro globalizaci a světovou chudobu" (Globalisation and Global Poverty Group) nebo "Skupinu pro kvalitu života" (Quality of Life Policy Group), která má navrhnout strategii dlouhodobě udržitelného rozvoje, včetně omezení emisí skleníkových plynů. Aby byly tyto skupiny brány vážně, přizvali konzervativci i respektované osobnosti mimo vlastní stranu např. editora časopisu The Ecologist Goldsmithe nebo rockera a organizátora koncertu LIVE8 Geldofa.

Mnozí pozorovatelé uvnitř i vně Konzervativní strany diskutují o tom, zda David Cameron skutečně toryům naordinoval modernizační kůru zahrnující "ozelenění" programu nebo zda jde jen o šikovnou PR, která má zmást voliče doposud preferující labouristy nebo liberální demokraty. První konkrétní "zelený" krok Konzervativní strany přišel v diskusi před klíčovým hlasování Evropského parlamentu, kdy toryové popřeli populární klišé spojující ekologickou politiku primárně s levicí a její předseda David Cameron přislíbil, že konzervativní europoslanci budou hlasovat pro návrhy, které od firem vyžadují náhradu nejškodlivějších chemikálií dostupnými bezpečnějšími alternativami.

Stínový ministr Peter Ainsworth o náhradě nebezpečných chemikálií

Na nedávné výroční stranické konferenci toryů rozvedl stínový konzervativní ministr Peter Ainsworth téma nebezpečných chemikálií: "Vzduch, který dýcháme, oděvy, které si oblékáme, místa, kde žijeme i jídlo, které jíme, vypadají všedně a zdají se být bezpečné. Obsahují ale značné množství neviditelných toxických chemikálií - což je důsledkem průmyslových procesů. Tyto látky putují vzdušnými a vodními proudy kolem světa, hromadí se v půdě a oceánech, vstupují do potravních řetězců. Dlouhodobý vliv těchto látek na lidské zdraví není jasný, ale to nás nemůže uklidnit, když nám např. bromované zpomalovače hoření kolují v krvi.

Celá Evropa se musí podělit o zodpovědnost za kontrolu a omezování šíření těchto chemikálií. Evropská unie má v tomto učinit pokrok návrhem, který by učinil odpovědnější výrobce a uživatele těchto chemikálií. Já to vítám. Podporuji plán, aby naši europoslanci posílili návrhy pro povinnou náhradu takových chemických látek nebezpečných pro lidské zdraví, za které existuje bezpečnější alternativa. A pokud bezpečnější alternativy zatím neexistují, věřím, že průmysl by měl být povzbuzen k inovacím a k náhradě nebezpečných chemikálií při nejbližší příležitosti."

ODS proti regulaci nebezpečných chemikálií

Europoslanci ODS se před tzv. prvním čtením směrnice REACH v Evropském parlamentu netajili tím, že preferují zachování možnosti průmyslu i nadále vyrábět nebezpečné chemikálie (např. rakovinotvorné, mutagenní, narušující lidskou reprodukci), ačkoli je za ně dostupná bezpečnější alternativa. Z devíti europoslanců ODS hlasovalo 7 proti návrhu na povinnou náhradu nebezpečných chemikálií. Jen Miroslav Ouzký a Milan Cabrnoch o návrhu nehlasovali . Europoslanec Jan Zahradil proti návrhu směrnice REACH dokonce vedl dramaticky znějící verbální útoky. V listopadu 2005 po schválení REACH v prvním čtení např. v Hospodářských novinách označil Zahradil systém REACH za "jednu z největších zrůdností, kterou EP kdy schválil a která poškodí celý chemický průmysl v EU i v ČR ".

Uvidíme, zda v případě náhrady nejnebezpečnějších chemikálií budou europoslanci ODS následovat své britské konzervativní kolegy a zda se zamyslí nad svým stale osamělejším postojem.

Přehled hlasování českých europoslanců o povinné náhradě nebezpečných chemikálií

PRO povinnou náhradu nejškodlivějších chemikálií, za které je dostupná bezpečnější alternativa, hlasovali jen oba sociální demokrati (Richard Falbr, Libor Rouček) a tři ze šesti komunistů (Věra Flasarová, Jiří Maštálka, Vladimír Remek).

Spolu s dvěma výše uvedeným poslanci ODS (Ouzký, Cabrnoch) NEHLASOVALA o návrhu Jana Hybášková (SNK - ED).

PROTI povinné náhradě nejškodlivějších chemikálií hlasovali všichni ostatní čeští europoslanci. Tedy abecedně seřazeno: Jana Bobošíková, Jan Březina, Petr Duchoň, Hynek Fajmon, Jaromír Kohlíček, Miloslav Ransdorf, Zuzana Roithová, Nina Škottová, Ivo Strejček, Daniel Strož, Oldřich Vlasák, Jan Zahradil, Tomáš Zatloukal, Vladimír Železný, Josef Zieleniec, Jaroslav Zvěřina

Miroslav Šuta

Autor je členem Mezirezortní komise pro chemickou bezpečnost a dlouhodobě se zabývá problematikou reformy chemické politiky Evropské unie (REACH).

Konzervativní strana pod vedením David Cameron usiluje o modernizaci své politiky, která by umožnila odpoutat se od dogmat z éry "železné lady" Margaret Thatcherové. Toryové pod Cameronovým vedením "objevili" i témata jako ochrana klimatu, obnovitelné zdroje energie nebo boj s globální chudobou. Cameron se sešel s představili nejvýznamnějších britských ekologických organizací jako Greenpeace, Přátelé Země nebo WWF. Na pozvání WWF se dokonce vypravil do polárních oblastí a diskutoval s experty o problémech vlivu změny klimatu a toxických látek na přírodu a obyvatele těchto oblastí.
Zatímco britští konzervativci Davida Camerona nebo stát Kalifornie vedený americkými republikány považují za své politické priority snížení emisí skleníkových, český ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) chce opak. Navrhuje škodit klimatu více a prosazuje výrazně zvýšit množství povolenek pro vypouštění skleníkových plynů z průmyslu.

Říman navrhuje pro léta 2008-12 udělit povolenky na vypouštění až 104 milionů tun skleníkových plynů ročně, ačkoli vloni byly využity povolenky jen pro 82 milionů tun. Přestože má Česká republika čtvrté nejvyšší emise CO2 na obyvatele z 25 členských zemí EU, plánuje ministr Říman pro český průmysl možnost, aby klimatu mohl škodit až o dalších 26% více než dnes.

Klimatické "máslo na hlavě" exministrů Ambrozka (KDU-ČSL) a Urbana (ČSSD)

I Římanův předchůdce ve funkci Milan Urban (ČSSD) má v ochraně klimatu velkou hroudu "másla na hlavě". Urban jako ministr navrhoval povolit pro léta 2005-7 exhalace skleníkových plynů z průmyslu v neuvěřitelné výši až 110 milionů tun ročně. Urbanovo ministerstvo dokonce zpracovalo prognózu, podle které by se do roku 2010 skleníkové znečištění mohlo vyšplhat až na fantastických 138 milionů tun ručně.

Velmi pikantní bylo i chování bývalého Urbanova vládního kolegy Libora Ambrozka (KDU-ČSL), který co by ministr životního prostředí navrhoval přispět k ochraně klimatu zvýšením českého znečišťování skleníkovými plyny. Ačkoli skleníkové emise z průmyslu činily v roce 2004 asi 89 milionů tun, Ambrozek prosazoval zvýšení kvóty na více než 99 milionů tun ročně! Ekologické nevládní organizace tehdy prosazovaly mírné snížení exhalací na 85 milionů tun, tedy asi o čtyři procenta. Realita roku 2005 byla 82 milionů tun. Čtenář si sám udělá obrázek o tom, kdo hodnotil vývoj emisí skleníkových plynů nejrealističtěji.

Nový návrh plánu na přidělení skleníkových povolenek (tzv. národní alokační plán) pro léta 2008-12 měla Česká republika odeslat Evropské komisi (EK) už do konce června, ale bývalý ministr Ambrozek alibisticky ponechal problém k řešení svému nástupci. Evropská komise proto už 28. července zahájila s Českou republikou tzv. infringement, tedy sankční řízení za neplnění legislativy EU. Na internetových stránkách Evropské komise jsou dnes k dispozici notifikované návrhy národních alokačních plánů 17 z 25 členských zemí.

Zatímco ministr Říman navrhuje zvýšit emise skleníkových plynů na 104 milionů tun ročně, české nevládní organizace (Hnutí Duha, Greenpeace, Centrum pro dopravu a energetiku) žádají, aby se množství povolených škodlivin snížilo na 78 miliónů tun, tedy asi 95% skutečných emisí roku 2005. Nevládní organizace zároveň prosazují, aby se k rozdělování povolenek mezi podniky používal tzv. benchmarking a aby se desetina povolenek nepřidělovala podnikům zdarma, ale aby se spravedlivěji prodávaly v aukci.

Ministr Kalaš - expert necítící se vázán programem ODS

Ambrozkovým nástupcem byl 4. září jmenován nestraník Petr Jan Kalaš. Ministr Kalaš má pověst odborníka, který se problematikou praktického uplatňování Kjótského protokolu o omezování emisí skleníkových plynů a mezinárodním obchodem s emisními povolenkami zabýval dlouhá léta jako expert Světové banky a Institutu OSN pro vzdělávání a výzkum (UNITAR).

Ministr Kalaš je nejen expertem v oboru ochrany klimatu, ale také nestraník, který se podle vlastních slov na postu ministra necítí zavázán volebním programem ODS. Doslova ministr Kalaš pro měsíčník Ekolist uvedl: "Dostal jsem se na toto místo poměrně pozdě a o předvolební program ODS jsem se ani nezajímal a pro mě osobně není závazný."

Kalaš považuje přípravu druhého národního alokačního plánu pro přidělení "skleníkových povolenek" za svou prioritu a vytvořil pro jeho dokončení meziresortní skupinu. Představy svého úřadu o kvótě skleníkových povolenek chce zveřejnit koncem října. Výši povolenek žádaných pro znečišťování skleníkovými plyny má podle ČTK projednat česká vláda počátkem prosince.

Evropská komise nechce další "skleníkovou habaďůru"

Mnohé evropské vlády se při zpracovávání prvního národního alokačního plánu chovaly podobně jako bývala česká vláda - záměrně množství požadovaných povolenek nafoukly v naději, že jejich firmy budou moci bezplatně získaný přebytek povolenek výhodně rozprodat. "Skleníková habaďůra" evropských politiků praskla ve chvíli, kdy se rozběhl trh s obchodovatelným emisními povolenkami a ukázalo se, že jich v EU pro období 2005 až 2007 byl vydán takový přebytek, že na trhu došlo ke kolapsu cen povolenek.

Vládní a nevládní experti proto očekávají, že Evropská komise tentokrát podrobí předložené návrhy národních alokačních plánů solidní analýze a že v přidělování kvót znečišťovatelům podstatně přitvrdí. Proto by i česká vláda včetně ministra Římana měla pečlivě uvážit v jaké podobě plán do Bruselu pošle a jestli bude Evropské komisi věšet bulíky na nos. Mohla by se dočkat nepěkné ostudy a nutnosti potupně přepisovat čísla vycucaná z prstu.

Alokační plán - český nebo ČEZký?

V souvislosti návrhem ministra Římana na zvýšení povoleného množství emisí skleníkových plynů je třeba uvést, že největším českým znečišťovatelem v tomto oboru (i v některých dalších) je elektrárenská společnost ČEZ. Ta jen vloni díky "skleníkové habaďuře" vlády ČSSD vydělala na prodeji přebytečných povolenek přes miliardu korun. ČEZ má nyní podle ČTK přiděleny povolenky na 36,9 milionu tun CO2 ročně a šéfové ČEZ se brání se tomu, aby nová kvóta zohledňovala firmou skutečně vypouštěné množství škodlivin.

ČEZ má nemalou naději, že u ministra Římana najde pochopení. Jednak je stát většinovým vlastníkem ČEZ, který by na případném opakovaní "skleníkové habaďury" mohl vydělat. Ale ČEZ má vliv na politiku ministra průmyslu pojištěný i jinak. Říman si po svém jmenování na ministerstvo přivedl jediného náměstka, a to právě pro oblast energetiky. Stal se jím pan Tomáš Hüner, který shodou okolností do svého nástupu do funkce na ministerstvu pracoval pro firmu ČEZ. Taková náhodička se největšímu českému skleníkovému znečišťovateli při vyjednávání o kvótě povolenek pro léta 2008-12 jistě může hodit.

Miroslav Šuta, autor je odborný konzultant v oblasti zdravotních a ekologických rizik

Vystavení průmyslovým chemikáliím ze životního prostředí může narušovat vývoj mozků dětí, zejména v době nitroděložního vývoje a v ranném dětství. Podle tiskové zprávy bostonské Harvard School of Public Health může toto narušení vývoje dětského mozku vést k onemocněním jako jsou poruchy pozornosti, autismus nebo mentální retardace.

Zpráva nazvaná "Tichá pandemie: Průmyslové chemikálie narušují vývoj mozku dětí na celém světě" (A Silent Pandemic: Industrial Chemicals Are Impairing the Brain Development of Children Worldwide) byla vydána v souvislostí se studií, kterou na toto téma přinese nejnovější vydání vědeckého časopisu The Lancet a která již byla zpřístupněna na internetových stránkách periodika.

Souhrnná studie Vývojová neurotoxicita průmyslových chemikálií (Developmental neurotoxicity of industrial chemicals) publikovaná časopisem The Lancet systematicky prozkoumává veřejně přístupná data o toxicitě chemických látek s cílem identifikovat ty průmyslové chemikálie, které nejpravděpodobněji narušují vývoj mozku. Výzkumníci nalezli 202 průmyslových chemikálií, které mají schopnosti poškozovat mozek člověka a konstatují, že toxický efekt průmyslových chemikálií na vývoj dětí byl obecně přehlížen a že chemické znečištění může poškozovat mozek milionů dětí na celém světě.

Podle tiskové zprávy Harvardu by k ochraně dětí před nebezpečnými chemikáliemi schopnými narušit vývoj mozku měl být užíván princip předběžné opatrností. Výzkumníci se také vyslovují pro uplatnění tohoto principu v testování a regulaci chemikálií.

Autoři studie konstatují, že průmyslové chemikálie jsou zodpovědné za "tichou pandemii", která je způsobená narušením vývoje mozku milionů dětí na celém světě. Pandemie autoři označuji jako "tichou", protože subklinické efekty jednotlivých toxických látek nejsou zřetelné ve zdravotních statistikách. Autoři nicméně podotýkají, že jen děti narozené v průmyslových zemích mezi roku 1960 a 1980 byly vystaveny dávkám olova z automobilových benzínů, které mohly snížit jejich IQ z více než 130 až o polovinu. Jen v USA jsou ekonomické škody způsobené olovem u dětí odhadovány na 43 miliardy dolarů ročně. Ekonomické škody způsobené v USA toxickým působením metylrtuti (organická forma rtuti) se odhadují na 8,7 miliardy dolarů ročně.

“Lidský mozek je precizní a zranitelný orgán. Jeho optimální funkce je závislá na jeho celistvosti a neporušenosti (integritě) a každé i jen částeční poškození může mít vážné důsledky", konstatoval prof. Philippe Grandjean z Harvard School of Public Health.

Zpráva uvádí, že testování chemikálií je vysoce efektivním opatřením pro ochranu veřejného zdraví. Ale jen u méně než poloviny dnes komerčně dostupných desetitisíců chemikálii byla testována alespoň jejich akutní toxicita. Jen výjimečně dnes testování chemikálií zahrnují i vliv na nervový systém.

“Dokonce i když je dostupná dokumentace toxicity chemikálií, většina jich není regulována z pohledu ochrany vývoje mozku. Jen pár látek, jako olovo nebo rtuť, je regulováno s cílem chránit děti. O dalších 200 látkách je známo, že jsou toxické pro lidský mozek, ale přesto nejsou regulovány, aby se předešlo jejich negativním vlivům na zárodek v těle matky (fetus) a na malé děti," uvedl prof. Grandjean.

“Mozky našich dětí jsou tím nejdrahocennějším zdrojem a my si neuvědomujeme, jak jsou zranitelné. Musíme učinit z ochrany mozků našich dětí prvořadý cíl ochrany veřejného zdraví. Šanci pro rozvoj mozku máte jen jednou," uzavřel prof. Grandjean.

Studie byla financována Dánskou radou pro lékařský výzkum, americkou Agenturou pro životní prostředí (U. S. EPA) a americkým Národním institutem pro zdraví a životní prostředí (NIEHS).

MUDr. Miroslav Šuta

Autor je odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotní rizik a člen Mezirezortní komise pro chemickou bezpečnost.

Poznámka: Zpracováno na základě materiálů Harvard School of Public Health, časopisu The Lancet a profesora Philippa Grandjeana.

Skupina padesáti významných evropských ekonomů varovala podle zprávy agentury AFP před klimatickými švindly, o které se pokoušejí některé evropské vlády, když v rámci předkládaných národních alokačních plánů žádají zvýšit množství povolenek pro vypouštění skleníkových plynů. "Naše analýzy ukazují, že navrhované alokace jsou příliš laxní a nevytvářejí adekvátní pobídky ke snížení emisí nebo k financování investic, které by pomohly rozvojovým zemím k redukcí emisí," uvedl pro AFP profesor Michael Grubb Cambridge University.

Už pro rok 2005 byly vydány povolenky na vypouštění skleníkových emisí v míře, která přesahovala reálné potřeby znečišťovatelů. Přesto mnoho členských států předložilo Evropské komisi alokační plány na léta 2008-2012, které opět požadují nepřiměřeně mnoho emisních povolenek.

Selhání Římana a Kalaše "zvětšuje díru v potápějící se lodi" Odstrašujícím příkladem tohoto krajně nezodpovědného přístupu jsou právě česká ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu, která navrhují razantně zvýšit povolené exhalace oxidu uhličitého z elektráren, hutí, cementáren, chemiček atd. o bezmála 20 milionů tun ročně v návrhu národního plánu pro druhé kolo obchodování s emisemi. Znečištění vypouštěné českým průmyslem v posledních letech kleslo z 91 na 82 milionů tun. Ministři Kalaš (bezpartijní) a Říman (ODS), ale návrhují povolil vypouštění téměř 102 milionů tun skleníkových emisí, tedy v přepočtu na jednoho obyvatele druhé nejvyšší znečištění ze 23 zemí EU, které zatím svůj plín zveřejnily.

 

"Pokud tento návrh vláda schválí, máme naději stát se nejhorším producentem oxidu uhličitého na hlavu v celé Unii. Jde o naprosté selhání ministra životního prostředí, který je za ochranu klimatu v ČR zodpovědný,“ říká Jan Rovenský z českého Greenpeace.

Ačkoli účelem alokačního plánu má být snížení skleníkových exhalací, prosazují ministři Říman a Kalaš povolit zvýšení o téměř 20% a jejich podřízení navíc ještě nalhávají veřejnosti, že údajně "plán ... vyjadřuje zájem České republiky přispět ke snižování vlivu vyspělých ekonomik na změny klimatu na Zemi." Autorkou tohoto pozoruhodného výroku aspirujícího na nominaci do ankety Zelená perla roku je náměstkyně ministra životního prostředí paní Rut Bízková.

Programový ředitel Hnutí DUHA Vojtěch Kotecký však hodnotí návrh plánu zcela opačně než paní Bízková: "Ministři se vědomě rozhodli, že s vysokým českým znečištěním naprosto nic dělat nebudou, naopak jej ještě zhorší.“ Obrazněji nezodpovědné chování ministrů Kalaše a Římana popsala Klára Sutlovičová z Centra pro dopravu a energetiku: „Ministři se bez váhání rozhodli zvětšit díru v potápějící se lodi. Osud obyvatel podpalubí je jim natolik lhostejný, že se jím jednoduše odmítli zabývat."

Ekologické nevládní organizace Greenpeace, Hnutí Duha, Centrum pro dopravu a energetiku na rozdíl od ministrů prosazují, aby obchodování s emisemi skutečně sloužilo svému účelu – ke snížení znečištění. Žádají, aby se množství povolených emisí snížilo na 78 miliónů tun, tedy cca 95% skutečných loňských emisí. Zároveň navrhují v průmyslových odvětvích, kde je to možné, použít k rozdělování povolenek mezi podniky tzv. benchmarkingu a 10% povolenek nepřidělovat podnikům zdarma jako dosud, ale prodávat je v aukci.

Český klimatický švidl obsažený v návrhu alokačního plánu ministrů Kalaše a Římana je do očí bijící. Nyní má možnost se k němu vyjadřovat veřejnost, a tak doufám, že ta projeví více soudnosti než oba páni ministři a jejich náměstci. Když pro nic jiného, tak abychom se nemuseli stydět za prolhanost vlády své země, která by návrh v takové nestydaté podobě odeslala Evropské komisi.

MUDr. Miroslav Šuta

Autor je odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotní rizik

Koncem listopadu byla ve Francii zveřejněna historicky nejrozsáhlejší epidemiologická studie zabývající se zdravotním stavem obyvatel žijících v okolí spaloven odpadů. Studii zpracoval tamní národní zdravotní institut (Institut National de Veille Sanitaire - INVS), který u lidí žijících delší dobu v blízkosti spaloven odpadů prokázal zvýšené riziko onemocnění rakovinou. Francouzská organizace Centrum nezávislých informací o odpadech (CNIID - Centre d'Information Indépendante sur les Déchets) v reakci na zveřejněnou studii vyzvala k moratoriu na výstavbu spaloven odpadů ve Francii.

Rozsáhlá studie INVS zahrnovala výzkum zdravotního stavu 1000 osob ve čtyřech oblastech Francie, kteří po delší dobu žili v okolí spaloven odpadů. Výzkum prověřoval výskyt rakoviny u lidí žijících v okolí spaloven v 80. letech a konstatoval, že v 90. letech (se zpožděním 5 až 10 let) se u sledovaných osob statisticky významně zvýšilo riziko onemocnění některými typy rakoviny. Zejména bylo prokázáno vyšší riziko onemocnění rakovinou prsu u žen, rakovinou jater, ale i dalších forem zhoubných nádorů.

Organizace CNIID v reakci na zveřejněné výsledky studie vyzvala k moratoriu na výstavu spaloven odpadů ve Francii. "Požadujeme okamžité zrušení stávajících plánů na výstavbu nových spaloven odpadů ve Francii. Průmysl už nadále nemůže lhát škodlivých účincích spaloven na zdraví lidí. Je čas zastavit tuto zastaralou a nebezpečnou technologii", uvedl Sébastien Lapeyre z organizace CNIID.

"V době, kdy WHO nazývá růst výskytu rakoviny epidemií, je nezodpovědné, že francouzská vláda pokračuje v podpoře této technologie, která je nebezpeční a která brání rozvoji jiných metod nakládání s odpady. Politici musí skoncovat s podporou spaloven a zpracovat ambiciózní strategie prevenci vzniku odpadů," uvedl ředitel CNIID Eric Gall.
Právě francouzská vláda se totiž v současnosti pokouší vylepšit právní postavení spaloven odpadů. Podporuje návrh Evropské komise na přeřazení spaloven odpadů z kategorie "likvidace" do kategorie "využití" odpadů, který je obsažen v právě projednávané nové odpadové směrnici EU.

Proti návrhu Komise podporované zejména Německem a Francií se ale staví celá řada jiných zemí, včetně České republiky, které se obávají, že změna statutu spaloven odpadů by otevřela možnost těžko kontrolovatelného vývozu odpadů z bohatších částí EU do chudších. Členské státy EU mají totiž jen velmi omezené možnosti bránit se dovozu odpadů za účelem jejich využití, protože by tím narušovaly společný evropský trh.

Proti návrhu Komise podporovaného vládou Francie se během projednávání směrnice postavili i europoslanci, kteří také schválili pozměňovací návrhy pro zavedení střednědobých cíle pro evropskou politiku prevence vzniků odpadů.

Evropská sdružení nevládních ekologických organizací EEB a Přátelé Země navrhují, aby směrnice stanovila v EU za cíl dosažení 70 procentní míry recyklace odpadů do roku 2020. Dále navrhují, aby po roce 2025 bylo zakázáno jak skládkování, tak spalování materiálů, které lze znovu využít, recyklovat nebo kompostovat. To se samozřejmě setkává s odporem firem provozujících skládky a spalovny odpadů

Podkategorie

Články v této kategorii vyjadřují pouze osobní názory jednotlivých autorů a nemusí se shodovat s postojem Společnosti pro trvale udržitelný život.

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License