Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Stanovisko předsednictva STUŽ k Mnohostranné dohodě o investicích

29 států OECD – mezi nimi i Česká republika – mělo 27. dubna 1998 podepsat Mnohostrannou dohodu o investicích, známou pod zkratkou MAI (Multilateral Agreement on Investments). Tato dohoda je projednávána na tajných jednáních od roku 1995 z iniciativy některých nadnárodních společností a na veřejnost (zvláště pak českou) proniká jen minimální množství informací. Svým významem tato dohoda daleko přesahuje některé obsáhle diskutované dvoustranné dohody, např. Česko-německou deklaraci. Teprve na začátku tohoto roku bylo OECD donuceno uveřejnit předběžný text dohody. Více než 500 nevládních organizací z celého světa vyjádřilo ve společné deklaraci nesouhlas s touto dohodou. V posledních dnech bylo odloženo podepsání této smlouvy minimálně o rok – na tento časový posun měl vliv především veliký nátlak mnoha nevládních organizací.

Společnost pro trvale udržitelný život se kromě řady jiných oblastí účastní i ve správních řízeních, která se týkají výstavby některých částí tzv. městského okruhu (MO) v Praze na Smíchově. Jde o umístění staveb pro automobilovou dopravu uvnitř města, které mají mimořádně závažný vliv na životní prostředí i městskou strukturu nejen na Smíchově, ale i v dalších oblastech města. Přitom je tzv. městský okruh v celé své severozápadní polovině dosud navržen způsobem, který neodpovídá jeho funkci, kterou má plnit a jeho označení je matoucí.

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License