Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 440/2008 ze dne 30. května 2008, kterým se stanoví zkušební metody podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek

Oficiální text nařízení včetně příloh v češtině ve formátu PDF

V České republice jsou v provozu tři spalovny komunálního odpadu, v Praze, Brně a Liberci. Postavit další jinde se dosud nepodařilo. Lidé to jednak nechtěli, na výstavbu chyběly peníze a z pohledu životního prostředí byly projekty stěží průchodné. To se však loni na podzim změnilo. Ministerstvo životního prostředí rozhodlo, že výstavbu nových spaloven komunálního odpadu finančně podpoří.

Pořad NEDEJ SE z 10. února 2010 je k dispozici k přehrání na internetové stránce České televize.

V objektu bývalých kasáren ve Strašicích na Rokycansku hořel sklad starých lednic a televizorů. Starosta obce dokonce včera ráno obyvatele vyzval, aby nevětrali, pro děti ze základní a mateřské školy vydal zákaz vycházení. Odborníci totiž naměřili vysoké koncentrace škodlivin v ovzduší. Nařízení starosta zrušil ve 12:00. Celý den požár ve Strašicích na Rokycansku sledoval Jan Dvořák.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) nesouhlasí s výstavbou kontroverzní spalovny průmyslových odpadů v Rybitví u Pardubic. Úřad dnes vydal nesouhlasné stanovisko k posouzení vlivů stavby na životní prostředí (EIA). Spalovnu chce přebudováním nevyhovující uzavřené spalovny postavit rakouská společnost AVE CZ. Výstavbu spalovny odmítají místní samosprávy a občanská sdružení. Stanovisko není závazné, jde o doporučení, kterým by se měly řídit další úřady, například stavební.

PRAHA / KLADNO - 11. 2. 2010 - Projekt nové spalovny odpadů navržený společností AGMECO LT bude muset projít posouzením vlivu na životní prostředí. Proti záměru se ohradilo jak sdružení Arnika, tak i místní obyvatelé a úřady, a proto nebude k rozhodnutí stačit tzv. zjišťovací řízení, ale projekt bude muset projít komplexním posouzením vlivů na životní prostředí (EIA).

Veterinární inspektoři ve Zlínském kraji prokázali ve čtyřech z šesti šarží marockých sardinek nadlimitní množství kadmia. Nyní jsou stanovány z trhu. A ve Středočeském kraji kvůli nadlimitnímu množství dioxinů se stahuje jedna šarže polských tresčích jater.

Tri sudy so zeminou z odpadového kanála podniku Chemko Strážske, ktorá je kontaminovaná polychlórovanými byfenylmi (PCB), dnes doručili aktivisti Greenpeace na Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP). Environmentalisti tak symbolicky preniesli obrovský problém znečistenia východného Slovenska toxickými chemikáliami na pôdu zodpovedného ministerstva, ktoré ani po 25 rokoch od ukončenia výroby PCB v Chemku Strážske nepokročilo a neodstránilo zdroj kontaminácie. Odhaduje sa pritom, že na území kontaminovanom PCB žije približne 250 000 obyvateľov Slovenska.

Rakovinotvorné, toxické i jinak nebezpečné látky včetně těch nejrizikovějších ftalátů odhalili odborníci v sortimentu supermarketů v Plzni. K laboratorní analýze poslali běžné nafukovací pomůcky pro děti, hračky pro zvířata, plastové ubrusy, podlahovou krytinu nebo zateplovací polystyren. Výsledky testů odborníky nepříjemně překvapily, toxických výrobků bylo značné množství.

Podkategorie

Projekt Ekologicky šetrná doprava ve městě i v krajině

Grant z rozpočtových prostředků Pardubického kraje

Evidenční číslo smlouvy : ŽP/2006/0076

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License