Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Změkčovadla plastů - ftaláty - mohou poškodit játra a ledviny, vyvolat alergie nebo způsobit neplodnost či rakovinu. Proto je přísně sledován jejich výskyt v hračkách pro děti. Ale v hračkách pro zvířata už ne. Takže v míčku pro psy může být zdraví nebezpečných ftalátů obrovské množství.

Vážným nebezpečím pro lidi i životní prostředí jsou látky v bývalém skladu pesticidů v Klatovech-Lubech. Vyplývá to z výsledků nejnovějších odborných rozborů, které v objektu v zastavěné části města nechalo udělat sdružení Arnika ze vzorků z omítek, podlahy a půdy. Mnohé látky jsou karcinogenní, tedy rakovinotvorné.

V oddělení hraček koupíte svému dvouletému synkovi plovoucí kačenku a nafukovacího králíčka. Asi by vás ani ve snu nenapadlo, že jste právě pořídili nebezpečnou hračku. Ale může tomu tak být. Osm z dvaceti hraček, které MF DNES testovala, obsahovalo zdraví škodlivé ftaláty.

Celý článek naleznete na portálu IDNES.cz ZDE

Vyobrazení testovaných hraček naleznete ZDE

"Já si stojím za svými lidmi tam, kde je za nimi kvalitní práce. To jsem schopen jim krýt záda. Ale ohledně poskytování informací ve věci REACH to vidím velmi kriticky. Nemám důvod mlžit," říká Martin Bursík, ministr životního prostředí a předseda Strany Zelených.

Belgické úřady nařídily omezit spotřebu zeleniny a mléka v okolí ústavu jaderné medicíny ve Fleurách. Důvodem je únik radioaktivního jódu z objektu, k němuž došlo minulý víkend. Někteří poslanci kritizují vládu za to, že opatření přichází pozdě.

Skutečnost, že ftalát DEHP(1) je toxický a působí zdravotní problémy, je známá již nejméně patnáct let. Přesto je přelomovým okamžikem, že jeho škodlivost ve zdravotnických pomůckách včera uznal Vědecký výbor pro vznikající a nově zjištěná zdravotní rizika EU ve své rozsáhlé zprávě (2,3). Ještě v roce 2002 totiž Výbor tvrdil, že množství ftalátu DEHP není třeba ve zdravotnických pomůckách omezovat, neboť není dostatek důkazů o jeho negativním působení na léčené pacienty. Výbor včera poprvé otočil. Uznání škodlivosti ftalátu ve zdravotnických pomůckách tak může poprvé v historii otevřít seriózní diskuzi o změnách zákonů a cestu k vymýcení škodlivých látek ze zdravotnictví.

Přední evropské lékařské asociace ve středu 18. října vyzvaly podle deníku International Herald Tribune europoslance, aby se nedali zlomit tlakem chemického průmyslu a neoslabili návrh směrnice REACH, který by průmyslu uložil povinnou náhradu těch nejškodlivějších chemikálií, za které je dostupná bezpečnější alternativa. Evropský parlament má v závěrečném hlasování o podobě směrnice REACH rozhodovat 14 listopadu a Rada EU složená ze zástupců vlád členských zemí pak 4. prosince. Systém REACH - registrace, evaluace a autorizace chemických látek - by měl vstoupil v platnost počátkem roku 2007.

Evropský parlament bouřlivě debatuje o reformě chemické politiky EU (REACH), když se německým konzervativním politikům nepodařilo prosadit další odklad projedanávání. U této příležitosti se pro REACH v tiskové zprávě vyslovil i ministr LIbor Ambrozek.

19. září 2008 - Poslaneckou sněmovnu čeká příští týden pokus o přehlasování prezidentského veta novely zákona o chemických látkách, která do českého práva zapracovává hned pět směrnic a čtyři nařízení EU. Nejznámější z nich je nařízení o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek, tedy tzv. REACH. Novela téměř bez diskuse prošla Poslaneckou sněmovnou a Senátem. Až u prezidenta předloha narazila - připadá mu chybná.

Ekonomický magazín Českého rozhlasu 6, pořad „Dobrý hospodář“ se 21. prosince 2006 věnoval tématu schválené směrnice o registraci, evaluaci a autorizaci chemických látek (REACH). 

Pořad si můžete poslechnout přímo na internetové stránky Českého rozhlasu.

Přehrát: http://www2.rozhlas.cz/stream/00483159.mp3

Stáhnout: http://www.rozhlas.cz/cro6/audio/_audio/00483159.mp3

Podkategorie

Projekt Ekologicky šetrná doprava ve městě i v krajině

Grant z rozpočtových prostředků Pardubického kraje

Evidenční číslo smlouvy : ŽP/2006/0076

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License