Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

8.4.2009 - „Látky narušující fungování soustavy regulující hormony v lidské těle nás obklopují téměř na každém kroku a ani v České republice tomu není jinak. Dokazují to mimo jiné dnes zveřejněné výsledky zhruba půl roku trvajícího průzkumu sdružení Arnika. Z Integrovaného registru znečišťování jsme zjistili, že je vypouštějí ve velkém průmyslové podniky, ze zadaných analýz PVC obalů na potraviny vyplynulo, že jsou přítomné i v nich,“ shrnul závěry, k nimž v rámci projektu Chemická bezpečnost občanů Evropy financovaného Evropskou komisí (1) dospěla Arnika, vedoucí programu Toxické látky a odpady RNDr. Jindřich Petrlík. K největším průmyslovým zdrojům těchto látek v České republice patří především provozy Spolchemie v Ústí nad Labem, Nová Mosilana, a.s. Brno či Hobas CZ, s.r.o. v Uherském Hradišti.

Ministerstvo zdravotnictví (hlavní hygienik) nařídilo okamžité stažení z prodeje dvou laků na nehty. Obsahují totiž toxické ftaláty, které mohou při používání způsobit neplodnost. Jde o laky značky Coral a GO 4. Lak k nám dovážely firmy z Ostravska.

Vzniku až 90 tisíc nemocí z povolání ročně by mohlo zabránit zavedení efektivního systému regulace chemických látek (REACH) v Evropské unii. Experti University of Shefield a Evropské odborové konfederace (ETUC) spočítali, že jen v případě onemocnění kůže a dýchacího ústrojí a by mohla EU v nejbližších 10 letech ušetřit více než 100 miliard korun (asi 3,5 miliardy euro). Po úplném uvedení REACH do praxe by podle expertů měl být pozitivní přínos v oblasti respiračních a kožních nemocí z povolání ještě významnější - byl spočítán na 90 miliard euro (cca 2 700 miliard korun) během nejbližších 30 let.

Ministři zemědělství Evropské unie odmítli návrh Evropská komise na povolení chemického ošetřování kuřecího masa. Jde o metodu, která se využívá především ve Spojených státech, v Evropské unii včetně Česka se ovšem maso uchovává pomocí chlazení vzduchem.

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyzvala Senegal, aby urychleně vyčistil olovem zamořené území v jednom senegalském městě. Na otravu olovem zde na podzim loňského roku zemřelo 18 dětí, okolo tisíce osob je i nadále vystaveno účinkům znečištění. Cenný kov získávali místní obyvatelé rozbíjením použitých autobaterií, jejichž obsah vysypávali na zem, uvedla agentura AP.

Vína, která přicházejí na stoly spotřebitelů v Evropské unii, ve valné většině obsahují lidskému zdraví škodlivé pesticidy. Jde přitom i o vína, která pocházejí ze světoznámých vinic. Vyplývá to ze zprávy, kterou představila nezisková organizace Pesticide Action Network (PAN) Europe.

Evropský parlament dnes po dohodě s Radou EU zastupující členské státy podpořil nařízení zakazující vývoz kovové rtuti. Export této látky a jejích sloučenin by tak měl skončit do 15. března 2011. Důvodem zákazu je hlavně to, že jde o látku nebezpečnou pro lidské zdraví i pro životní prostředí.

Na jihu Francie unikly z továrny na jaderné palivo tekutiny obsahující přírodní neobohacený uran a část znečištění se dostala do dvou řek. Úřady proto zakázaly pít studniční vodu ve třech okolních městech a zakázaly používat vodu z těchto řek na zalévání plodin.

Zákaz platí i pro koupání, vodní sporty a chytání ryb. Francouzský úřad pro dozor nad jadernou bezpečností dnes uvedl, že riziko je mírné. Uniklo přibližně 30.000 litrů roztoku ze závodu v jaderném středisku Tricastin, řekla tisková mluvčí úřadu. Lokalita se nachází zhruba 40 kilometrů od historického města Avignon.

Další představitel úřadu Charles-Antoine Louet uvedl, že tekutina obsahovala kolem 360 kilogramů neobohaceného přírodního uranu. Ten je radioaktivní jen slabě, ale je jedovatý. "Riziko je mírné," dodal Louet. Závod zpracovával suroviny pro jaderné elektrárny a tekutiny obsahující uran.

Kapalina unikla ze zásobníku, který přetekl. Část se vstřebala do země a část se dostala do řek Gaffiere a Lauzon. Příčina úniku není známa. Místní úřady ale oznámily, že se tak stalo při vymývání zásobníku. Koncentrace uranu v řece Gaffiere je podle úřadu 1000krát vyšší proti normálu, ale rychle klesá, napsala agentura AP.

Jedna z letošních nejdůležitějších bitev na bruselské půdě začala nenápadně: Nákupem v supermarketu Evropského parlamentu. Osm kousků ovoce, které tam nizozemští aktivisté za pár eur nakoupili, poslali do laboratoře a teď zveřejnili neveselé výsledky. Všech osm druhů ovoce obsahovalo stopy po pesticidech, jedovatých látkách používaných zemědělci k hubení škůdců. V pomerančích, hroznovém vínu a meruňkách konzumovaných obvykle s chutí evropskými poslanci bylo těchto jedů dokonce víc než povolují evropské limity, jejich prodej byl tedy nelegální. Pomeranče pěstované ve Španělsku obsahovaly podle zprávy ekologické organizace Milieudefensie toxický pesticid v koncentraci zásadně přesahující limit "denní dávky akceptovatelné" pro pětileté dítě.

Sdružení lékařských komor a asociací z 29 zemí Evropy (CPME - The Standing Committee of European Doctors) vyzvalo v otevřeném dopise Evropskou komisi, aby v rámci směrnice REACH podpořila 6 klíčových prvků pro lepší ochranu zdraví před průmyslovými chemikáliemi. Jedná se např. o povinnou náhradu nebezpečných chemikálií, právo na informace o chemických látkách nebo ochrana nejzranitelnějších skupin společnosti jako jsou děti a těhotné ženy. CPME reprezentuje asi 2 miliony lékařů sdružených v členských národních lékařských asociacích, včetně České lékařské komory.

Evropská rada ministrů zemědělství se na svém pravidelném setkání v Bruselu 19. května 2008 nenalezla společný názor na podobu regulace pesticidů v Evropské unii. Několik ministrů odmítlo akceptovat kompromisní návrh zpracovaný slovinským předsednictvím EU, který se týkal bezpečnostních kritérií pro schvalování pesticidů.

In the past two decades the availability of oral contraceptives has significantly reduced the number of abortions annually performed in the Czech Republic. However the use of these contraceptives has had an unfortunate side-effect - traces of the female hormone estrogen which end up in Czech rivers may be doing more environmental damage than we know.

Pořad z cyklu Planeta věda České televize se tentokrát soustředil na vodu znečištěnou zbytky léčiv. Nebezpečné jsou hlavně hormony z ženské antikoncepce. Ryby kvůli nim mění pohlaví.

 Američtí vědci vydali v březnu šokující studii - voda v amerických domácnostech je podle nich znečištěná zbytky léčivých přípravků - najdete v ní stopy antikoncepce, léků proti bolesti nebo antidepresiv a zřejmě to není problém jen Spojených států amerických. Spotřeba léků roste a ty se z lidského organismu dostávají do odpadních vod. Současné čističky si s nimi neporadí a tak vody s obsahem hormonálního kokteilu tečou do řek. U řady vodních organismů už vědci pozorovali nebezpečné změny - samci se mění na samice. Průvodcem Planety věda bude Stanislav Smrček z Katedry jaderné a organické chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Jeho tým se snaží najít způsob jak léčiva z vody dostat. Slibně vypadají například některé druhy vodních rostlin, které látky z vody prostě vytáhnou. Pořad z cyklu Planeta věda je možné si přehrát na internetové stránce České televize  ZDE

Od 1. září 2008 sjednotila Evropská komise povolenou hladinu pesticidů v potravinách. Nové nařízení sjednocuje limity pro pesticidy v potravinách ve všech členských zemích EU. Ekologické nevládní organizaci upozorňují na skutečnost, že řadě případů dojde k legalizaci vyšší kontaminace potravin pesticidy.

Tisková zpráva STUŽ - Plzeň/Brusel, 17. února 2006 - Nejnovější studie Evropské komise ukázala, že schválení návrhu nové chemické politiky EU může jen v přínosech pro životní prostředí a zdraví představovat úspory až 95 miliard euro v nejbližších 25 letech (1). Například jen přetížené systémy zdravotnictví EU by díky REACH mohly ušetřit v nejbližších 10 letech asi 2,5 miliardy euro (2). 

"Doposud se většina studií zaměřovala na to, kolik průmysl za zavedení REACH zaplatí. Nyní se konečně mluví nahlas o přínosu REACH pro zdraví lidí, včetně stovek případů rakoviny, kterým každoročně může REACH předejít. Doufám, že nejnovější zjištění povzbudí i české europoslance a ministry Ambrozka a Ratha, aby se aktivně postavili proti zavádějící propagandě chemického průmyslu, který se systematicky pokouší návrh REACH zmrzačit," uvedl MUDr. Miroslav Šuta, odborný konzultant STUŽ pro ekologická a zdravotní rizika.

Studie nazvaná "Vliv REACH na životní prostředí a zdraví lidí" se zabývala třemi rozdílnými typy společenských nákladů, které jsou způsobovány chemickými látkami. Hodnotila známé zdravotní náklady spojené s vybranými čtyřmi nebezpečnými chemikáliemi, posuzovala úspory v nákladech na čistění zamořeného životní prostředí a dále možné úspory při čištění pitné vody od chemické kontaminace.

"Bylo již známo, že systém REACH je příslibem značných ekonomických přínosů, které převáží očekávané náklady na zavedení systému, ale nejnovější studie mnohé společenské přínosy konečně srozumitelně vyčíslila. Naprosto nepochybné dnes tedy je, že největší přínosy REACH by vyplynuly ze zavedení povinné náhrady (substituce) nebezpečných chemikálií jako jsou karcinogeny, mutageny a látky narušující reprodukci. Pro dobré fungování REACH v budoucnosti je klíčová též povinnost výrobců poskytnout co nejúplnější informace o ekologických a zdravotních vlivech jimi produkovaných chemikálií", uvedl MUDr. Šuta.

Poznámky pro editory:

(1) Nová studie Evropské komise "The impact of REACH on the environment and human health" je pro zájemce k dispozici v angličtině. "The impact of REACH on the environment and human health"

(2) Studie odhaduje úspory pro zdravotní systémy “minimálně na 150-500 milionů euro ročně do roku 2017 s potenciálními další dlouhodobými přínosy 2,8 až 9,0 mld euro ve výhledu 25-ti let”.

Ministerstvo zdravotnictví varuje před nylonovou lžící s otvory, kterou dováží společnost TESCO Stores ČR. Riziko pro spotřebitele spočívá v tom, že při styku výrobku s pokrmy může docházet ke kontaminaci jídla rakovinotvornými látkami. Dnes o tom informoval hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Změkčovadla plastů - ftaláty - mohou poškodit játra a ledviny, vyvolat alergie nebo způsobit neplodnost či rakovinu. Proto je přísně sledován jejich výskyt v hračkách pro děti. Ale v hračkách pro zvířata už ne. Takže v míčku pro psy může být zdraví nebezpečných ftalátů obrovské množství.

Vážným nebezpečím pro lidi i životní prostředí jsou látky v bývalém skladu pesticidů v Klatovech-Lubech. Vyplývá to z výsledků nejnovějších odborných rozborů, které v objektu v zastavěné části města nechalo udělat sdružení Arnika ze vzorků z omítek, podlahy a půdy. Mnohé látky jsou karcinogenní, tedy rakovinotvorné.

Podkategorie

Projekt Ekologicky šetrná doprava ve městě i v krajině

Grant z rozpočtových prostředků Pardubického kraje

Evidenční číslo smlouvy : ŽP/2006/0076

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License