Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Skupina evropských nevládních organizaci (CHEM Trust, EEB, HEAL, Euro Coop, Friends of the Earth Europe, Greenpeace, Women in Europe for a Common Future, WWF) vydala u příležitosti otevření Evropské chemické agentury (ECHA) v Helsinkách následující společné prohlášení:

Návrh nové chemické politiky (REACH) v hlasování Evropského parlamentu (EP) prošel jasnou většinou, v poměru 407 hlasů PRO a 155 hlasů PROTI. Spotřebitelské, ekologické, ženské a zdravotnické organizace dnes ve společném prohlášení ocenily, že se EP vyslovil pro náhradu nebezpečných chemikálií bezpečnějšími alternativami podporou seriózní procedury autorizace chemikálií. Nevládní organizace zároveň varují, že se parlament vyslovil pro velmi benevolentní podmínky pro registraci chemických látek, což by vedlo k tomu, že u tisíců látek nebudou zpracována jejich základní toxikologická hodnocení.

Spotřebitelské, ekologické, ženské a zdravotnické organizace dnes ve společné prohlášení varovaly, že Evropský parlament může svým hlasováním ohrozit původní záměr reformy chemické politiky EU (REACH) na lepší ochranu zdraví lidí a životní prostředí. REACH by podle prohlášení NGO mohl být naopak vážným ohrožením pro zdraví i přírodu, pokud nebude přijata procedura autorizace (povolení) nebezpečných chemikálií v podobě navržené ekologickým výborem Evropského parlamentu a pokud by byla schválena registrace chemikálií v kompromisní podobě navržené poslanci Sacconim a Nassauerem. 

Brussels, 11 March, 2009 – EEB, Europe’s largest federation of environmental citizens’ organisations, welcomes the outcome of yesterday's Parliamentary vote on the Directive on Industrial Emissions [1], during which MEPs fought off industry attempts to further weaken industrial emission controls.

Brusel/Plzeň (23. listopadu 2006) - Velké evropské firmy požadují lepší ochranu zdraví svých pracovníků a veřejnosti před nebezpečnými chemikáliemi než česká vláda pro své občany a voliče. Evropská federace vodohospodářských firem (EUREAU) a společnost Skanska, která patří k největším stavebním firmám v ČR i ve světě, vyzvaly ve společném otevřeném dopise europoslance a ministry hospodářství a životního prostředí členských států EU, aby podpořili novou směrnici o chemických látkách (REACH) v podobě odsouhlasené 10. října výborem pro životní prostředí Evropského parlamentu (EP).

24.3.2009 - Evropský parlament dnes podpořil aktualizaci právních předpisů v oblasti kosmetických výrobků. Vzhledem k tomu, že EP dospěl k dohodě s Radou, bude moci tato legislativa vstoupit v platnost v nejbližší době. Nové nařízení odstraňuje nejasná a nekonsistentní ustanovení a posiluje bezpečnost kosmetických výrobků zavedením minimálních standardů pro hodnocení bezpečnosti. Pozměňovací návrhy EP se týkají především bezpečnosti nanomateriálů používaných v kosmetických výrobcích.

19.12.2008, Helsinki - Today, ECHA has published on its website a list of pre-registered substances. The list contains about 150,000 substances which were pre-registered by 65,000 companies between 1 June and 1 December 2008. ECHA has been screening part of the information submitted and due to the high number of pre-registrations ECHA will continue to check the information into the New Year. The fully screened list will be published at a later date.

4. srpna 2009, Plzeň - Evropská komise minulý týden přijala první pozměňovací návrh k nařízení o testování chemických látek (REACH). Nařízení bylo změněno v tom smyslu, že dvě již platné testovací metody byly aktualizovány a čtyři nové byly přidány. Patří k nim i nová testovací metoda in vitro, která napomůže snížení počtu zvířat, používaných k testování dráždivosti kůže V současnosti jsou k těmto účelům nejčastěji používáni králíci. Znamená to, že králíci již nadále nemohou být ke zjišťování dráždivosti chemických látek, biocidů a kosmetiky využíváni.

Maribor, 23rd June 2008 - Today Ministers of Agriculture from all EU member states decide about their common position about relevant legislation on pesticides. Before this meeting of ministers, NGO experts from 11 European countries* discussed main improvements on proposals of new legislation on international 2 day workshop held in Maribor in Slovenia.

Brusel/Praha - 10. října 2006 - Drtivá většina členů parlamentního výboru pro životní prostředí (41:17) v dnešním hlasování podpořila povinnou náhradu nejškodlivějších chemických látek v případě, že za ně existuje bezpečnější náhrada. Výbor dále podpořil zavedení obecné garance bezpečnosti (Duty of Care) ze strany chemického průmyslu za bezpečnost i těch jeho produktů, na které by se nevztahovala registrace v rámci směrnice REACH. Do třetice europoslanci podpořili právo spotřebitelů na lepší informace o chemických látkách obsažených ve výrobcích denní potřeby.

5.12.2008 - Following months of political negotiations, the Parliamentary Committee on the Environment, Public Health and Food Safety (ENVI) today voted on proposals for a Regulation and Framework Directive on the use and authorisation of pesticides. The Committee backed away from previous commitments to eliminate hazardous pesticides from use in food produce, instead agreeing a substantially diluted set of proposals.

From 1 September 2008, the maximum legal limits on the level of pesticides allowed in food items sold in the EU will dramatically increase. Dietary exposure to pesticides is set to rise while many residue limits will become unsafe for consumers. The development follows new legislation from the European Commission intended to harmonise food standards across the EU.

The European Commission made today an important step forward in its efforts to ensure food safety in the European Union, as a regulation revising and simplifying the rules pertaining to pesticide residues entered into force. The new rules set harmonised Maximum Residue Levels (MRLs) for pesticides.

“Using specially developed nanocomplex”, “thermo-active Nano Exfoliating technology”, “based on nanoproteins”.... Cosmetic products containing nanomaterials are already widely available on the European market, for example in sun protection products, anti-aging creams... despite unanswered questions about their safety.

23.9.2008 - Poslanecká sněmovna definitivně schválila dvě novely zákonů o životním prostředí – poslaneckou novelu zákona o odpadech a novelu zákona o chemických látkách, která do české legislativy zavádí požadavky evropského nařízení o systému REACH. „Velmi vítám obě rozhodnutí poslanců,“ konstatoval ministr životního prostředí Martin Bursík.

Podkategorie

Projekt Ekologicky šetrná doprava ve městě i v krajině

Grant z rozpočtových prostředků Pardubického kraje

Evidenční číslo smlouvy : ŽP/2006/0076

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License