Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Nový právní předpis EU v oblasti chemických látek, označovaný zkratkou REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals – registrace, hodnocení, povolování a omezování chemických látek), vstoupil v platnost dne 1. června 2007. Vztahuje se na všechny chemické látky vyráběné v EU nebo dovážené do EU v množství nejméně jedna tuna ročně. Nové látky budou povinně registrovány od 1. června 2008. Pro látky, které byly registrovány předběžně, jsou stanoveny pozdější lhůty. Ty závisí na množství těchto látek a týkají se období od listopadu 2010 do května 2018. Společnost, které se nepodařilo předběžně zaregistrovat zavedenou látku do 1. prosince 2008, ji nebude moci po tomto datu dovážet ani vyrábět, dokud neprovede úplnou registraci této látky u Evropské agentury pro chemické látky.

Odpadní látky vypouštěné z čističky společnosti Chemopetrol během mimořádného provozu způsobily v červenci tak silné znečištění řeky Bíliny, že ohrozily život ve vodním toku. K tomuto závěru došla oblastní pobočka České inspekce životního prostředí v Ústí nad Labem. Právu to v úterý potvrdila její ředitelka Jana Moravcová. Litvínovskému Chemopetrolu hrozí několikamiliónová pokuta.

DNES: Malá obec jde proti PKN Orlen
 Malá severočeská obec Želenice se postavila petrolejářskému gigantu PKN Orlen, kterému patří litvínovský Chemopetrol. Znečištěním řeky Bíliny se tak budou zabývat policejní vyšetřovatelé.

Itálie dnes dočasně uzavřela 83 mléčných farem, u nichž je podezření, že jejich dodávky producentům známého sýru mozzarella obsahovaly nadlimitní úrovně nebezpečné látky dioxin. Sdělilo to dnes večer italské ministerstvo zdravotnictví. Italské úřady uskutečnily mimořádné kontroly poté, co dovozy mozzarelly zablokovaly Japonsko a Jižní Korea.

Není špatné, když podniky mají strach z chemické legislativy REACH, říká Geert Dancet, prozatímní ředitel Evropské agentury pro chemické látky v Helsinkách, která bude mít na starosti registraci, hodnocení a povolování všech chemických látek používaných v evropském průmyslu. Podle Danceta totiž všechny firmy čeká obrovské množství práce, se kterou musejí začít už nyní.

Asi 30 000 v současnosti používaných chemických látek (např. kyselin, kovů, rozpouštědel, povrchově aktivních látek, lepidel) musí být předběžně registrovány u Evropské agentury pro chemické látky (ECHA) v období od 1. června do 1. prosince 2008.

NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 440/2008 ze dne 30. května 2008, kterým se stanoví zkušební metody podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek

Oficiální text nařízení včetně příloh v češtině ve formátu PDF

V České republice jsou v provozu tři spalovny komunálního odpadu, v Praze, Brně a Liberci. Postavit další jinde se dosud nepodařilo. Lidé to jednak nechtěli, na výstavbu chyběly peníze a z pohledu životního prostředí byly projekty stěží průchodné. To se však loni na podzim změnilo. Ministerstvo životního prostředí rozhodlo, že výstavbu nových spaloven komunálního odpadu finančně podpoří.

Pořad NEDEJ SE z 10. února 2010 je k dispozici k přehrání na internetové stránce České televize.

V objektu bývalých kasáren ve Strašicích na Rokycansku hořel sklad starých lednic a televizorů. Starosta obce dokonce včera ráno obyvatele vyzval, aby nevětrali, pro děti ze základní a mateřské školy vydal zákaz vycházení. Odborníci totiž naměřili vysoké koncentrace škodlivin v ovzduší. Nařízení starosta zrušil ve 12:00. Celý den požár ve Strašicích na Rokycansku sledoval Jan Dvořák.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) nesouhlasí s výstavbou kontroverzní spalovny průmyslových odpadů v Rybitví u Pardubic. Úřad dnes vydal nesouhlasné stanovisko k posouzení vlivů stavby na životní prostředí (EIA). Spalovnu chce přebudováním nevyhovující uzavřené spalovny postavit rakouská společnost AVE CZ. Výstavbu spalovny odmítají místní samosprávy a občanská sdružení. Stanovisko není závazné, jde o doporučení, kterým by se měly řídit další úřady, například stavební.

PRAHA / KLADNO - 11. 2. 2010 - Projekt nové spalovny odpadů navržený společností AGMECO LT bude muset projít posouzením vlivu na životní prostředí. Proti záměru se ohradilo jak sdružení Arnika, tak i místní obyvatelé a úřady, a proto nebude k rozhodnutí stačit tzv. zjišťovací řízení, ale projekt bude muset projít komplexním posouzením vlivů na životní prostředí (EIA).

Veterinární inspektoři ve Zlínském kraji prokázali ve čtyřech z šesti šarží marockých sardinek nadlimitní množství kadmia. Nyní jsou stanovány z trhu. A ve Středočeském kraji kvůli nadlimitnímu množství dioxinů se stahuje jedna šarže polských tresčích jater.

Podkategorie

Projekt Ekologicky šetrná doprava ve městě i v krajině

Grant z rozpočtových prostředků Pardubického kraje

Evidenční číslo smlouvy : ŽP/2006/0076

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License