Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Zveme vás na 30. ročník Memoriálu Josefa a Petry Vavrouškových  který se bude konat ve dnech 17.až 19. května 2024 v CHKO Beskydy
***
Česká a slovenská Společnost pro trvale udržitelný život STUŽ spolu s Ústavem manažmentu STU,Geografickým ústavem SAV,v.v.i. a Centrem pro otázky životního prostředí UKvás zvou na 30. Memoriál Josefa a Petry Vavrouškových, který se bude letos konat v CHKO Beskydy se spoluprací Správy CHKO a Valašského ekocentra. Součástí Memoriálu je konference na téma Udržitelné budoucnosti ČR a SR, k nedožitým osmdesátým narozeninám Josefa Vavrouška ve Valašském ekocentru Valašské Meziříčí a dvě terénní exkurze. Bylo zažádáno o záštitu hejtmana Zlínského kraje Ing. Radima Holiše a župana Trenčianskeho samosprávnehokraja Ing. Jaroslava Bašky. Záštity jsou nyní procesovány.

Zveme Vás na diskusní hybridní seminář na téma Jak se adaptovat na klimatickou změnu aneb co můžeme udělat i my v našem městě nebo obci
v úterý 2. dubna 2024 od 16:00 do cca 18:00 hodin budova ČSVTS, Praha 1, Novotného lávka 5 

Adaptace na klimatickou změnu je významným tématem i na lokální úrovni. Právě města a obce mají možnost realizovat strategii adaptace na klimatickou změnu konkrétními adaptačními opatřeními. Důsledné využití prvků modrozelené infrastruktury vede ke zlepšení mikroklimatu, snížení tepelného ostrova, lepšímu využití dešťové vody ve městech. Využití obnovitelných zdrojů energie snižuje uhlíkovou stopu. Zadržování vody v krajině a podpora biodiverzity při hospodaření na zemědělských pozemcích zlepší odolnost krajiny proti důsledkům klimatické změny. Nadace partnerství v soutěži Adapterra Awards oceňuje nejzajímavější projekty adaptace na klimatickou změnu.

Seminář 2403 01Zveme Vás na diskusní seminář na téma Cesty k udržitelné výrobě a spotřebě v ČR – změna pravidel, inovace, ekodesign

v úterý 5. března 2024 od 16:00 do cca 18:00 hodin budova ČSVTS, Praha 1, Novotného lávka 5, sál 418

Beseda je spolupořádána Společností pro trvale udržitelný život a Centrem pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy v rámci projektu CEVOOH.

Tématem semináře jsou nové trendy vudržitelné výrobě a spotřebě (SDG 12), a jak se promítají do české legislativy, praxe firem, informačního prostředí, včetně vzdělávání. Výchozí tezí je, že vtéto oblasti dochází kzásadním změnám pravidel, o kterých česká veřejnost vč. zainteresovaných aktérů neví nebo se na novou situaci nedostatečně připravuje. Předpisy cílí i na spotřebitele, kterým nabízí širokou škálu možností odpovědného rozhodování, kněmuž ale musí být motivováni. Seminář má nejen částečně zaplnit informační mezery, které otevírají prostor populistickému výkladu toho, co nás čeká, ale především ukázat (složité) cesty, kterými lze přeložit obecnou odpovědnost do konkrétních opatření. Ta mají potenciál zásadně proměnit výrobní postupy i naše zvyklosti a životní styl – samozřejmě pokud je všichni vezmeme za své.

Zde si můžete stáhnout celou pozvánku v pdf.

Josef Fanta ecologist 02Zveme Vás na Podvečer s profesorem Josefem Fantou aneb Zimní Stužovrat

Ve čtvrtek 14. prosince 2023 od 17. hodiny Praha 1, Café Therapy, Školská ul. 30

Tradiční posezení, tzv. Stužovrat, se koná u příležitosti oslavy zimního slunovratu a hlavně oslavy udělení státního vyznamenání prof. Fanty prezidentem republiky Petrem Pavlem.

MA21 logoZveme Vás na diskusní seminář na téma Pozastavení podpory místní Agendy 21 aneb jak dál s podporou MA 21 v ČR?

který se koná v úterý 6. února 2024 od 16. 00 do cca 18:00 hodin Praha 1, Novotného lávka 5, budova ČSVTS, místnost nejspíše č. 418

Místní Agenda 21 je v České republice strukturovaným systémem, zajišťujícím směřování municipalit až regionů k udržitelnému rozvoji. Je součástí celosvětové iniciativy, na počátku vrcholící v základním strategickém dokumentu OSN Agenda 21, kde je v kap. 28 Iniciativy místních úřadů na podporu Agendy 21 dokonce stanoveno, že všechny místní úřady by měly vstoupit do dialogu s občany, místními organizacemi a soukromými podniky a přijmout „místní Agendu 21“.

Seminář 2312Zveme Vás na diskusní hybridní seminář na téma STAV LEGISLATIVY O OBNOVĚ PŘÍRODY aneb jak se změnilo Nařízení EU o obnově přírody?

v úterý 5. prosince 2023 od 16:00 do cca 18:00 hodin

budova ČSVTS, Praha 1, Novotného lávka 5

9. listopadu 2023 došlo k dohodě na textu nařízení Evropského parlamentu a Rady o obnově přírody mezi zástupci Evropského parlamentu, Evropské komise a Rady (tzv. trialogu).

Seminář 2311Zveme Vás na diskusní seminář na téma Rozvojová pomoc, klima a životní prostředí aneb Jak pomáhat opravdu efektivně, která se bude konat v úterý 7. listopadu 2023 od 16:00 do 18:00 hodin, v Informační centru OSN, sálu Olava Ryttera, Železná 24, Praha 1, 4. patro

Jaká je situace s rozvojovou spoluprací, kterou Česko (a Evropská unie) nabízí rozvojovým zemím? Jsou tyto nemalé peníze využívány správně, nebo někdy zhoršují stav životního prostředí v těchto zemích? Jak je zajištěno vyhodnocení efektivity této pomoci?

Rozvojové země trpí nejvíce důsledky klimatické změny, i když na ní mají nejmenší podíl. Proto se mluví o tom, že by jim měly bohaté země poskytovat klimatické finance, které by jim pomohly přizpůsobit se změnám klimatu a zároveň snižovat emise skleníkových plynů.

Seminář 2310Zveme Vás na diskusní seminář na téma Quo vadis Česká inspekce životního prostředí? 

aneb Jaké jsou cesty obnovení důvěryhodnosti ČIŽP?

v úterý 3. října 2023 od 16:00 do 18:00 hodin, Praha 1, Novotného lávka 5, budova ČSVTS, místnost č. 418

V odborných kruzích i na veřejnosti panují nejasnosti ohledně směřování inspekce v jednotlivých oblastech působení a o změnách kompetencí ČIŽP.  Taktéž není jasné budoucí organizační uspořádání inspekce a změny v počtu inspektorů. Proto jsme pozvali zodpovědné pracovníky MŽP a ČIŽP k objasnění jejich současných i budoucích kroků. Pozvali jsme i pamětníky, kteří ČIŽP zakládali. Následně pak proběhne diskuse s dalšími pozvanými odborníky, jak si oni představují rozvoj ČIŽP a její úlohu při prosazování práva životního prostředí v České republice. Samozřejmě budou možné i dotazy a vyjádření k problematice ČIŽP z auditoria, anebo dálkově elektronickým připojením.

V panelu vystoupí:

Martin Bursik 2Vážení přátelé, zveme Vás na

Podvečer s Martinem Bursíkem aneb Podzimní Stužodennost

v úterý 19. září 2023 od 18. hodiny

Praha 1, kavárna Na Boršově, Náprstkova ul. 272/10

Tradiční posezení, tzv. Stužodennost se koná u příležitosti oslavy podzimní rovnodennosti.

nature earth sustainability leafZveme Vás na diskusní hybridní seminář na téma LIDSTVO a UDRŽITELNOST aneb Kam směřuje antropocén?

v úterý 5. září 2023 od 16:00 do cca 18:00 hodin, pozor, mimořádně bude beseda v Informačním centru OSN, 4. patro, Železná 24, Praha 1, 

Často si klademe otázky, kterým směrem bude směřovat budoucí vývoj lidstva vantropocénu. Požádali jsme panelisty o jejich prognózu. Zároveň též na jejich názor na udržitelnost. Udržitelnost je skloňována ve veřejném prostoru ve všech možných pádech. Vtomto hybridním semináři se formou moderované diskuse mezi panelisty soustředíme na objasnění některých termínů a jejich relevance ve vztahu kudržitelnosti. Jak adekvátní jsou a budou vantropocénu všechna ta tvrzení strategií, politik a politiků o (trvale) udržitelném růstu, (trvale) udržitelném rozvoji či snahy o (trvale) udržitelný život, nebo Vavrouškův trvale udržitelný způsob života? Na semináři bude kdispozici několik výtisků publikace „Ekonomie, ekologie, veřejná politika, eudaimonia. Lidské hodnoty a problémy rozvoje civilizace“, vztahující se ktématu.

Besedu pořádá STUŽ ve spolupráci s Informačním centrem OSN v Praze

Seminář 2306Zveme Vás na diskusní seminář na téma

Udržitelná doprava ve městě – zvláště pak v metropoli Praze
v úterý 6. června 2023 od 16:00 do 18:00 hodin,
budova ČSVTS, Praha 1, Novotného lávka 5, sál bude upřesněn

Intenzita silniční dopravy ve velkých českých městech dlouhodobě roste a s ní veškeré ne-gativní dopady v podobě záboru veřejného prostoru, hluku, znečišťujících látek v ovzduší a emisí skleníkových plynů.

Existuje mnoho opatření, která ke zlepšení situace zavádí řada evropských měst, mezi nimi změna režimu využívání veřejného prostoru k parkování, snižování povolené rychlosti, ex-tenzivní výstavba infrastruktury pro nemotorové způsoby dopravy, zpoplatnění vjezdu do center nebo nízkoemisní zóny. 

O tom, co by taková opatření mohla přinést dopravní situaci v Praze jsou pozváni diskutovat:

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License