Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Rakovinotvorné, toxické i jinak nebezpečné látky včetně těch nejrizikovějších ftalátů odhalili odborníci v sortimentu supermarketů v Plzni. K laboratorní analýze poslali běžné nafukovací pomůcky pro děti, hračky pro zvířata, plastové ubrusy, podlahovou krytinu nebo zateplovací polystyren. Výsledky testů odborníky nepříjemně překvapily, toxických výrobků bylo značné množství.

Celkem třináct výrobků testovaly dvě akreditované laboratoře. Zaměřily se na obsah látek, které Evropská unie oficiálně zařadila na černou listinu těch nejnebezpečnějších. "Testovali jsme skupinu tří ftalátů a jeden zpomalovač hoření," vypočítává odborný konzultant pro ekologická a zdravotní rizika a člen Rady pro chemickou bezpečnost Miroslav Šuta.

Výsledky jsou šokující. Nebezpečné látky obsahovalo osm testovaných výrobků. Obstálo jen nafukovací lehátko, rukávky a přilba pro děti a tapeta. "Čekali jsme, že v některých kontrolovaných výrobcích nebezpečné chemické látky budou přítomny, ale překvapilo nás, že je to tak velký počet," přiznává Martin Hyťha z organizace Děti země Plzeň.

Ftaláty nesmí být v hračkách pro děti a v kosmetice. Jinak ale není jejich použití regulováno. Vysoký obsah ftalátů odhalily laboratoře například v hračkách pro zvířata a vůbec nejhůř dopadla podlahová krytina z PVC. Nikoho asi nenapadne, že i tzv. lino, na kterém si každý den dítě hraje, může být nebezpečné. "Ve Skandinávii dělali studii a ukázalo se, že v domácnostech, kde měli PVC, podstupovaly děti mnohem vyšší riziko onemocnění astmatem či mnohem vyšší riziko alergií," připomíná Miroslav Šuta.

Ftaláty navíc narušují hormonální systém a ohrožují pohlavní vývoj zvířat i lidí. "Naším cílem je přispět k tomu, aby co nejdříve došlo k nahrazení nebezpečných chemických látek," uzavírá Martin Hyťha.

Testování výrobků proběhlo v rámci projektu, který finančně podpořil plzeňský Nadační fond Zelený poklad. Pod jeho záštitou se 25. června uskuteční i výstava a beseda Chemie kolem nás - pomáhá i škodí, kde bude veřejnost mimo jiné seznámena s výsledky průzkumu.

Reportáž České televize je možné si přehrát je jejích internetových stránkách: http://www.ct24.cz/regionalni/58366-v-cesku-se-prodavaji-toxicke-vyrobky/video/1/

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License