Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Už měsíc jsou obyvatelé Kluk bez pitné vody. Důvodem je uran. Při rekonstrukci odradonovacího zařízení laboratorní testy ukázaly na několikanásobně zvýšený obsah uranu. „Ze dne na den nám hygienici zavřeli pitnou vodu,“ řekl starosta obce Jan Košatka.

Na výběr mají obyvatelé ze dvou možností. Chodit pro vodu k přistavené cisterně, nebo pít vodu z vodovodu i přesto, že by měla být užívána jen jako užitková.

O cisternu moc zájem není. „Voda v cisterně je přechlorovaná, a když do ní pere slunce, nedá se pít. Vodu na pití jezdíme kupovat do Písku. Na koupání dětem vodu převařuji na plotně,“ popisuje jedna z obyvatelek Kluk, která nechce být jmenována.

Starosta obce Jan Košatka se snaží hledat řešení. Obec ale nemá peníze na koupi nových filtrů, které by uran zachytily. „Kdyby byly peníze, je problém vyřešen přibližně během měsíce. Do vodovodního potrubí se musí instalovat filtry, které uran zachytí. Firma, která se instalací zabývá, nám dala předběžný rozpočet. Dělá to milion korun bez DPH. Na krajském úřadě nám přislíbili pět set tisíc. To ale nestačí. Požádali jsme o pomoc ministerstvo zemědělství. A tam to zůstalo na mrtvém bodě. Musíme počkat, až na náš případ přijde řada,“ vysvětluje Košatka.

Dodává, že obec platí státu daň z vody. Ročně to dělá třicet tisíc korun. Podle Košatky by měl stát finančně pomoci. „Určitě má ministerstvo zemědělství pro tyto případy vyčleněné peníze. Možná jsem měl zažádat prvně na ministerstvu, pak na kraji. Takhle se to zbytečně protahuje.“ Košatka doufá, že příští týden zjistí, kdo obci finančně vypomůže. Pokud by do té doby pomoc nepřišla, musela by si zřejmě obec zbývajících 700 tisíc někde půjčit.

Obyvatelé Kluk: O uranu moc nevíme. Co bude dál?

Obyvatelé obce jsou kvůli situaci, která nastala po zjištění obsahu uranu v pitné vodě naštvaní, navíc nevědí jak dlouho kontaminovanou vodu vlastně pili. „Nikdo nám nic neřekne. Jde mi o děti. Nevím, nakolik uran škodí zdraví,“ říkají lidé.

Starosta Kluk Jan Košatka tvrdí, že ani jemu nikdo nevysvětlil, jak se uran podepisuje na zdraví, přesto, že se údajně také ptal na příslušných institucích.

Vliv uranu na zdraví vysvětluje František Kotrba z krajské hygienické stanice: „Při dlouhodobé expozici uranu může dojít k poškození ledvin. Mezi populaci se zvýšenou citlivostí k působení uranu na ledviny je třeba zařadit děti, zejména novorozence a kojence. Zdravotní změny jsou dočasné.“

Někteří lidé v Klukách nevidí důvod, proč by měli platit za špatnou vodu plnou cenu. „Vodu na pití si vozím z Písku, na vaření používám tu z cisterny. Tak za co to mám platit? Starosta měl jít podle mě okamžitě po vsi a udělat odečty,“ zlobí se obyvatelka Kluk s tím, že tento názor nemá jediná. Podle Košatky se cena vody měnit nebude: „Levnější už ani být nemůže. Do tohoto roku platili lidé deset korun za kubík. Teď se bude platit patnáct korun,“ vysvětluje.

Obyvatelům obce chybí diskuze o nynější situaci. Mají plno otázek. „Starosta jen vyhlásil, že se vyskytl uran ve vodovodním řadu. Čekali jsme mimořádné zasedání obyvatel a ono nic. Nevíme, co bude, kdy a jak se situace vyřeší, o zdravotním důsledku nemluvě,“ shodují se.

Jan Košatka nevidí ke svolání zasedání obyvatel důvod. „Ve čtvrtek se sejde zastupitelstvo. Tam může přijít každý, kdo chce vědět víc,“ říká.

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License