Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Evropský parlament dnes po dohodě s Radou EU zastupující členské státy podpořil nařízení zakazující vývoz kovové rtuti. Export této látky a jejích sloučenin by tak měl skončit do 15. března 2011. Důvodem zákazu je hlavně to, že jde o látku nebezpečnou pro lidské zdraví i pro životní prostředí.

Do nařízení se dostal požadavek, aby byla působnost rozšířena i na sloučeniny jako rumělka, kalomel či oxid rtuťnatý. Pokud se však sloučeniny využívají k výzkumu či pro lékařské účely, zákaz se na ně vztahovat nebude.

 Europoslanci původně požadovali, aby byl do textu zahrnut i zákaz dovozu rtuti do EU. To se nakonec nestalo, avšak Evropská komise do roku 2010 přezkoumá, zda není takový zákaz nutný. Má za úkol také prověřit, jestli neměl být zákaz vývozu rtuti rozšířen i na produkty, které tuto látku obsahují, tedy třeba teploměry, barometry a tlakoměry.

 Rtuť se používá při těžbě zlata nebo při výrobě chloru a také v zubařském amalgámu, ale v poslední době se od jejího používání výrazně ustupuje.

 Rtuť je po člověka velmi toxická, může třeba poškodit nervovou soustavu dětí. Podle vědců i relativně nízké dávky rtuti mohou mít škodlivé účinky na kardiovaskulární, imunitní a reprodukční systém, uvedl Evropský parlament v prohlášení. Tato látka se v unii využívá stále méně. Celková poptávka na světě je kolem 3400 tun ročně, v EU v roce 2005 byla 780 tun.

 Rtuť se dá získat třeba z recyklace baterií či zářivek, nebo jako vedlejší produkt z čištění zemního plynu a podobně.

Tisková zpráva EEB, HEAL a HCWH:  “EU set to lock down mercury”, v angličtině, ve formátu PDF

Miroslav Šuta:  Evropská strategie eliminace rtuti

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License