Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Pan poslanec Vojíř chce znovu rušit těžební limity („Vojíř navrhne zrušit těžební limity“, Právo 24.2.). Je to podle mého návrh asi stejně aktuální jako návrh nové pětiletky socialistické výstavby předložený 17.listopadu 1989.

Pravda, tehdejší političtí činitelé taky nemohli tušit, že už  doslova za pár dnů budou žít ve zcela jiném světě, než na jaký byli zvyklí předchozích čtyřicet let, a v němž se tak rádo ve všech pádech skloňovalo klišé o „věčných časech.“ Ale od té doby jsme snad měli dost příležitostí poučit se.

To, co přichází, to není jen hospodářská krize, o níž nota bene nevíme, jak dlouho potrvá. Začínáme ale tušit, že spíše roky než měsíce. A svět po ní bude jiný. A zase tápeme, jaký asi. To už o něco více bychom mohli říci o tom, jaký nebude. Skoro jistě končí období rozežranosti, bezuzdného konzumu, plýtvání vším možným včetně surovin a energií – i tím uhlím. Bude se šetřit, bude se investovat s daleko větším rozmyslem.  Firmy si dvakrát rozmyslí, než otevřou nový důl, než začnou stavět novou elektrárnu. Už nyní u nás klesá odběr elektřiny. Jistě, především v důsledku poklesu výroby. Ovšem kdo zaručí, že při hospodářském zotavení zájem o elektřinu, uhlí atd. stoupne aspoň na předkrizovou úroveň? A za této situace investovat miliardy jen do výkupu domů v Horním Jiřetíně a na nejrůznější kompenzace?

Myslím, že firma, která by do takového hazardu za současné nejisté situace šla, by si tím jen  koledovala o brzké zkrachování. A o to jistě panu poslanci nejde.

PhDr. Miroslav Hudec, Česká Lípa

You have no rights to post comments

Podobné články

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License