Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Převzato z Práva 24.02.2009 - (ČTK) - Trhy & ekonomika - str. 17

 

Předseda sněmovního hospodářského výboru Oldřich Vojíř (ODS) navrhne usnesení horního zákona, jímž by byly zrušeny územní ekologické limity těžby hnědého uhlí.

Reaguje tak na návrh novely horního zákona, která mj. umožňuje státu odebrat právo k těžbě uhlí společnosti, která nezačne do 15 let v dané lokalitě nerost dobývat.

„Je to rozkol v logice, při existenci limitů se žádná těžební firma nemůže s lidmi dotčenými případnou těžbou uhlí dohodnout na vyrovnání,“ řekl Vojíř.

„Projde-li novela, která zavádí třetí pilíř možnosti odpisu uhelných zásob, ve Sněmovně do prvního čtení, navrhnu usnesení o zrušení limitů. Tím by těžební firma měla právo a možnost se s obcemi pokusit vyjednat vypořádání vztahů,“ uvedl Vojíř.

Limity těžby uhlí schválila vláda v roce 1991. Na jejich prolomení v lomu ČSA má zájem společnost Litvínovská uhelná ze skupiny Czech Coal. Lom ČSA disponuje podle generálního ředitele Litvínovské uhelné Petra Kolmana více než 80 % veškerých zásob hnědého uhlí za limity. Nebudou-li prolomeny, lom skončí v roce 2020.

Czech Coal je připravena investovat do projektu zpřístupnění zásob hnědého uhlí za územními limity až 22 miliard korun. Projekt zahrnuje i vypořádání zájmů a přesídlení Horního Jiřetína a Černic. Obyvatelé obou obcí se ale před čtyřmi lety vyslovili proti pokračování těžby.

You have no rights to post comments

Podobné články

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License