Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Dobývací prostor Dolů Bílina poblíž města Lom ostře sledují někteří jeho obyvatelé. Tvrdí též, že Severočeské doly již překročily hranici limitů, což těžaři popírají.

Sledovaná výsypka Pokrok u Jámy Dolů Bílina už zaměstnala také pracovníky Krajského úřadu z Ústí nad Labem odboru životního prostředí. Ti tuto oblast navštívili minulý týden na podnět Oldřišky Haislerové. Ta poukázala právě na to, že výsypka již přesáhla linii limitů, že si těžaři neoprávněně zabírají pozemky pro dobývací prostor a ničí krajinu.

„Limity jsme nepřekročili, ale je pravda, že se pohybujeme v jejich blízkosti,“ řekl Deníku tiskový mluvčí Severočeských dolů Vladimír Budinský a rozšiřování pozemků v majetku dolů potvrdil. „Dlouhodobě dopředu skupujeme pozemky v dobývacím prostoru,“ vysvětlil Budinský.

Podle vyjádření krajského mluvčího Františka Janačíka nepotvrdili tvrzení paní Haislerové ani pracovníci kraje, přesto krajský úřad podstoupil po místním šetření podklady Obvodnímu báňskému úřadu v Mostě.

„Schůzce a prohlídce lokality byli přítomni také členové litvínovského občanského sdružení Kořeny, kteří podle svého tvrzení jednali i jako zástupci organizace Greenpeace.

Právě Greenpeace adresovali bezprostředně po této schůzce České inspekci životního prostředí podnět k zákazu činnosti na předpolí výsypky Pokrok,“ uvedl Janačík. „To mohu potvrdit, výzvu zaslal Jan Rovenský jako vedoucí klimatické kampaně Greenpeace,“ uvedl Karel Dolejší, tiskový mluvčí Greenpeace.

Členové sdružení Kořeny chtějí u výsypky provést měření. „Zatím čekáme na mapy od báňského úřadu, až je budeme mít, rádi bychom měřili i za přítomnosti zástupců Dolů Bílina,“ řekla Deníku Jana Doležalová, členka Kořenů s tím, že určovat hranici limitů budou jak podle významných orientačních bodů, tak pomocí GPS.

„U GPS je ale problém, že je tam odchylka asi dvaceti metrů,“ vysvětlila Doležalová a dodala, že pokud tedy těžaři nepřesáhnou limity výrazněji, tak nebudou mít jistotu.

Jana Doležalová se zaměřila i na obojživelníky, kteří jsou až na jednoho všichni v Česku chránění. „Došlo tam k zasypávání jezírka plného obojživelníků. Snažili jsme se to okamžitě zastavit. Nakonec jsme se s doly dohodli, že než stížnost inspekce vyšetří, tak se v tom místě nebude sypat. I když je z části již jezírko zasypané, přesto je tam odsud ještě kuňkání slyšet, takže ten biotop není zcela ztracený,“ zakončila Doležalová.

Jitka Bakovská

You have no rights to post comments

Podobné články

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License