Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Z české přírody za poslední století zmizelo 18 druhů denních motýlů. Dalších 16 druhů se ocitlo na pokraji vyhynutí a 14 druhů je kriticky ohroženo. Co tahle čísla ve skutečnosti znamenají? Co je příčinou tohoto stavu? Jak jsou na tom motýli v České republice ve srovnání s Evropou? Co se dělá pro ochranu motýlů v Česku i v Evropě? Na tyto otázky se pokouší odpovědět pořad České televize "Planeta věda", který byl v premiéře vysílán 25.6.2006 a který je nyní možné si přehrát na internetové stránce ČT. Zasvěceným průvodcem pořadu je Martin Konvička z Entomologického ústavu Akademie věd ČR.

Intenzifikace zemědělství, scelování polí, zánik mezí, chemizace, meliorace, změny v lesním hospodaření a další radikální zásahy do obhospodařování naší krajiny. Tak by se podle tvůrců pořadu daly stručně shrnout příčiny motýlí genocidy, ke které docházelo zejména v průběhu druhé poloviny 20. století.

Pořad sleduje osud hnědáska osikového, který je zřejmě nejohroženějším českým motýlem a pro jehož záchranu byl vypracován speciální záchranný program. Poslední populace hnědáska osikového je dnes chráněna i díky evropské směrnici o ochraně stanovišť systému Natura 2000. Přesto je osud poslední české populace ohroženého motýla stále nejistý.

Pořad "Motýli" týdeníku "Planete věda" si může přehrát na internetu České televize ZDE

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License