Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Dvoukolový laboratorní test prokázal podle zprávy agentury REUTERS v potravinách několika evropských zemí čínskou geneticky modifikovanou (GM) rýži, který není v EU povolena. Nejnovější genetický skandál přichází několik týdnů poté, co úřady USA potvrdily nelegální kontaminaci potravinářské rýže GMO firmy Bayer typu LL Rice 601, která také nebyla schválena pro lidskou výživu.

Do čínské GM rýže byl metodami genetické manipulace vložen gen produkující bílkovinu, která může u spotřebitelů způsobovat alergickou reakci, a proto nebyla GM rýže povolena ke konzumaci. Ilegální kontaminace GM rýží byla doposud prokázána v těstovinách ve Velké Británii, Francii a Německu.

Evropská komise hodlá vzorky kontaminovaných potravin členským státům pro potřeby dalších analýz a za viníka nelegálního prodeje potravin potraviny obsahující neschválenou GM rýži považuje ty, kteří s rýží manipulovali.

Poslední případy masivní kontaminace potravinového řetězce neschválenými GMO vyvolávají obavy u zemědělců a spotřebitelských i ekologických organizací, které vyjadřují vážné pochybnosti o tvrzeních průmyslu genetických manipulací, že GMO jsou údajně zcela bezpečné a že jsou prý tak pečlivě testovány, že údajně nemůže dojít k ujmě na životní prostředí a zdraví spotřebitelů.

You have no rights to post comments

Podobné články

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License