Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Supermarkety MIGROS a COOP stáhly ve Švýcarsku ze svých pultů americkou dlouhozrnou rýži poté, co největší švýcarský řetězec MIGROS objevil v dodávce z USA ilegální kontaminaci neschválenou geneticky manipulovanou (GM) rýží LL 601 firmy Bayer. Prodej GM rýže není ve Švýcarsku ani v EU povolen, navíc obyvatelé Švýcarska v listopadu 2005 rozhodli v referendu o pětiletém zákazu pěstování GMO. GM rýže firmy Bayer nebyla schválena pro lidskou výživu, a proto Japonsko už 19. srpna zastavilo dovoz dlouhozrnné rýže z USA a Evropská komise 23. srpna rozhodla vpustit jen ty dodávky rýže z USA, které otestuje akreditovaná laboratoř.

Tisková mluvčí řetězce MIGROS Monica Glisenti uvedla, že americká rýže bude na pultech obchodů firmy nahrazena dodávkami z jiných zemích poté, co byla prokázána ilegální kontaminace zásilky 1 500 tun dlouhozrnné rýže z USA. MIGROS a COOP nyní čekají na doporučení švýcarského Federální ministerstva zdravotnictví.

Firma Bayer se ústy své mluvčí ve Frankfurtu hájí, že produkci GM rýže LL 601 udajně nikdy neprodávala. Jedná se prý o plodinu vyvinutou firmou Aventis CropScience, kterou Bayer pohltil v roce 2002.

V EU ilegálně kontaminován každý pátý vzorek Podle sdělení Evropské komise byla doposud 33 ze 163 odebraných vzorků americké rýže ilegálně kontaminováno neschválenou GM rýží LL 601 firmy Bayer. Mimo jiné bylo v přístavu Rotterdam prokázáno zamoření tří lodních dodávek z USA o celkové hmotnosti 20 tisíc tun. Podle informace Evropské komise budou tyto zásilky zadržené v Rotterdamu později vráceny do USA nebo zničeny.

 

Američtí farmáři se obávají devastujícího účinků ilegální kontaminace GM rýží, protože asi 50% americké rýže určeno na export a 80% vyvážené rýže tvoří právě kontaminovaná dlouhozrnná rýže. Jen v roce 2005 bylo do EU dovezeno asi 300 tisíc tun rýže z USA, přičemž z 85% šlo o rýži dlouhozrnnou.

Miroslav Šuta

You have no rights to post comments

Podobné články

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License