Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Skupina padesáti významných evropských ekonomů varovala podle zprávy agentury AFP před klimatickými švindly, o které se pokoušejí některé evropské vlády, když v rámci předkládaných národních alokačních plánů žádají zvýšit množství povolenek pro vypouštění skleníkových plynů. "Naše analýzy ukazují, že navrhované alokace jsou příliš laxní a nevytvářejí adekvátní pobídky ke snížení emisí nebo k financování investic, které by pomohly rozvojovým zemím k redukcí emisí," uvedl pro AFP profesor Michael Grubb Cambridge University.

Už pro rok 2005 byly vydány povolenky na vypouštění skleníkových emisí v míře, která přesahovala reálné potřeby znečišťovatelů. Přesto mnoho členských států předložilo Evropské komisi alokační plány na léta 2008-2012, které opět požadují nepřiměřeně mnoho emisních povolenek.

Selhání Římana a Kalaše "zvětšuje díru v potápějící se lodi" Odstrašujícím příkladem tohoto krajně nezodpovědného přístupu jsou právě česká ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu, která navrhují razantně zvýšit povolené exhalace oxidu uhličitého z elektráren, hutí, cementáren, chemiček atd. o bezmála 20 milionů tun ročně v návrhu národního plánu pro druhé kolo obchodování s emisemi. Znečištění vypouštěné českým průmyslem v posledních letech kleslo z 91 na 82 milionů tun. Ministři Kalaš (bezpartijní) a Říman (ODS), ale návrhují povolil vypouštění téměř 102 milionů tun skleníkových emisí, tedy v přepočtu na jednoho obyvatele druhé nejvyšší znečištění ze 23 zemí EU, které zatím svůj plín zveřejnily.

 

"Pokud tento návrh vláda schválí, máme naději stát se nejhorším producentem oxidu uhličitého na hlavu v celé Unii. Jde o naprosté selhání ministra životního prostředí, který je za ochranu klimatu v ČR zodpovědný,“ říká Jan Rovenský z českého Greenpeace.

Ačkoli účelem alokačního plánu má být snížení skleníkových exhalací, prosazují ministři Říman a Kalaš povolit zvýšení o téměř 20% a jejich podřízení navíc ještě nalhávají veřejnosti, že údajně "plán ... vyjadřuje zájem České republiky přispět ke snižování vlivu vyspělých ekonomik na změny klimatu na Zemi." Autorkou tohoto pozoruhodného výroku aspirujícího na nominaci do ankety Zelená perla roku je náměstkyně ministra životního prostředí paní Rut Bízková.

Programový ředitel Hnutí DUHA Vojtěch Kotecký však hodnotí návrh plánu zcela opačně než paní Bízková: "Ministři se vědomě rozhodli, že s vysokým českým znečištěním naprosto nic dělat nebudou, naopak jej ještě zhorší.“ Obrazněji nezodpovědné chování ministrů Kalaše a Římana popsala Klára Sutlovičová z Centra pro dopravu a energetiku: „Ministři se bez váhání rozhodli zvětšit díru v potápějící se lodi. Osud obyvatel podpalubí je jim natolik lhostejný, že se jím jednoduše odmítli zabývat."

Ekologické nevládní organizace Greenpeace, Hnutí Duha, Centrum pro dopravu a energetiku na rozdíl od ministrů prosazují, aby obchodování s emisemi skutečně sloužilo svému účelu – ke snížení znečištění. Žádají, aby se množství povolených emisí snížilo na 78 miliónů tun, tedy cca 95% skutečných loňských emisí. Zároveň navrhují v průmyslových odvětvích, kde je to možné, použít k rozdělování povolenek mezi podniky tzv. benchmarkingu a 10% povolenek nepřidělovat podnikům zdarma jako dosud, ale prodávat je v aukci.

Český klimatický švidl obsažený v návrhu alokačního plánu ministrů Kalaše a Římana je do očí bijící. Nyní má možnost se k němu vyjadřovat veřejnost, a tak doufám, že ta projeví více soudnosti než oba páni ministři a jejich náměstci. Když pro nic jiného, tak abychom se nemuseli stydět za prolhanost vlády své země, která by návrh v takové nestydaté podobě odeslala Evropské komisi.

MUDr. Miroslav Šuta

Autor je odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotní rizik

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License