Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Seminář 2403 01Diskuzní seminář pořádaný Společností pro trvale udržitelný život (STUŽ) a Centrem pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy se konal v úterý 5. března 2024 v prostorách ČSVTS na Novotného lávce, Praha 1 a jeho tématem byly nové trendy v udržitelné výrobě a spotřebě a to, jak se promítají do české legislativy, do praxe firem a do informačního prostředí, včetně vzdělávání.

Jsou na tyto změny příslušní aktéři připravení? A co spotřebitelé? Dokáží využít nové možnosti k odpovědnému rozhodování ve prospěch této planety a jejich obyvatel? Koneckonců nejde tu o nic menšího než o vykročení z našich zvyklostí a o proměnu životního stylu.

Moderátorka Jana Dlouhá úvodem zmínila, že téma se týká každého z nás, neboť každý člověk je také spotřebitel. A člověka-spotřebitele je potřeba rovněž od mládí kultivovat. A právě obor ekodesignu nabízí možnost změnit zaběhlé vzorce spotřeby a případně i od té nežádoucí spotřeby zcela ustoupit.

Záznam úvodní části besedy 

Michaela Líčeníková představila vznikající evropskou směrnici o ekodesignu, tedy stanovení jednotných pravidel pro vznik, spotřebu i likvidaci různých typů výrobků. Směrnice, která se zaměřuje např. na textil, nábytek, barvivo, ale netýká se třeba vozidel a potraviny, pro něž již platí jiné předpisy. Tento legislativní rámec pak sleduje takové parametry jako jsou materiálové složení, poměr recyklační složky, spotřebu energie a vody při výrobě, životnost výrobku, možnost jeho oprav, tedy zkráceně dopady výrobku na životní prostředí v celém jeho existenčním cyklu.

Směrnice požaduje od výrobce rovněž povinné informace o produktu, hovoří se tu přímo o digitálním pasu každého výrobku a počítá s výjimkami pro malé podniky. Tato legislativa  se má zavádět postupně a její efekt, bude-li schválena, bychom mohli čekat u nových výrobků asi za dva a půl roku.

Záznam vystoupeníprezentace

Eliška Novák Knotková ukázala ve své prezentaci, jak vypadá uplatnění ekodesignu v praxi. Konkrétně v zakázkách pro firmy Technistone a Škoda Auto. Neméně zajímavé je stavebnice jakéhosi “velkého lega” z původně odpadového materiálu, z něhož lze poskládat různé bytové doplňky.    

Záznam vystoupeníprezentace 

Matěj Malecha z inovačního studia Pábení přiblížil metodu osvěty a vzdělávání zaměstnanců firem založenou na doughnut modelu udržitelnosti. Součástí aktivit tohoto studia jsou i jakési audity udržitelnosti podnikatelských subjektů, které odhalí slabiny a rezervy dané firmy v této oblasti.  

Záznam vystoupeníprezentace

Tomáš Mrkvica zastupoval Cirkulární centrum Jaroměř sídlící v Bastionu IV bývalé josefovské pevnosti. Centrum je součástí originální umělecké kolonie, která přichází s řadou inspirativních aktivit jako je výroba hudebních nástrojů z odpadů, recyklace jízdních kol (projekt Divokola), ale zapojuje se také do ekologické osvěty na školách, organizuje festivaly a věnuje se i chovu ovcí. V jeho plánu jsou zájmové a startovací dílny pro studenty zdejší střední řemeslné školy a hlubší spolupráce s krajskou hospodářskou komorou.   

Záznam vystoupeníprezentace 

Jana Dlouhá v závěru semináře přešla svojí prezentací do role jedné z panelistek, aby připomenula svoji a univerzitní práci na vzdělávání ke spotřebitelsky odpovědnému chování, vytvořené metodické listy týkající se ekodesignu, jakož i proces nezbytné revize kurikula.    

Záznam vystoupeníprezentace

Záznam závěrečné diskuse

Na semináři vystoupili

  • Michaela Líčeníková, odbor evropských záležitostí a vnitřního trhu, Ministerstvo průmyslu a obchodu
  • Eliška Novák Knotková, Balance is Motion https://www.balanceismotion.com/
  • Matěj Malecha, Pábení, https://www.pabeni.cz/
  • Tomáš Mrkvica, Cirkulární centrum Jaroměř, www.recyupcy.cz
  • Seminář moderovala Jana Dlouhá, Centrum pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy  

 

Kontakt: Ing. Jiří Dlouhý, předseda STUŽ, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel. č. 724 698 016

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License