Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Seminář 2302Zveme Vás na hybridní diskusní seminář na téma Hluk – čeho je moc, toho je příliš aneb: Jak se mohu jako občan bránit? 

v úterý 7. února 2023 od 16:00 do 19:00 hodin, Praha 1, Novotného lávka 5, budova ČSVTS, místnost č. 418 

K besedě je možné se připojit on-line přes Zoom na adrese http://stuz2302.jdem.cz/, případně sledovat stream na adrese: http://stuz2302yt.jdem.cz/.

Hluk v životním prostředí je v Evropě hlavním zdravotním problémem. Je způsoben různými zdroji, včetně silniční, železniční a letištní dopravy, průmyslu a stavebnictví. Hluk v životním prostředí lze podstatně snížit zavedením nákladově efektivních opatření.

Podle zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) je hluk v životním prostředí druhou největší příčinou zdravotních problémů hned po znečištění ovzduší (jemné prachové částice v ovzduší). Dlouhodobé vystavení hluku může vést k závažným onemocněním, včetně


• kardiovaskulárních onemocnění,
• snížení kognitivních schopností u dětí,
• silné obtěžování, které je formou stresu,
• poruchy spánku,
• tinitus v uších.

Účinky expozice hluku jsou nákladné i pro naše hospodářství, protože vedou k nižší produktivitě práce, zatěžují systémy zdravotní péče a snižují hodnotu nemovitostí. Dle odborných odhadů je na území EU
• 12 000 předčasných úmrtí způsobených dlouhodobou expozicí hluku v prostředí,
• 22 milionů lidí trpí chronickým vysokým obtěžováním hlukem,
• 12 500 školáků trpí ve škole poruchami učení způsobenými hlukem z letadel

V rámci akčního plánu pro nulové znečištění si stanovila EU cíl snížit do roku 2050 systematické zatížení obyvatel hlukem z dopravy o 30 %.

Problematiku hluku proberou na našem semináři panelisté:

  • Ondřej Fries – Ministerstva zdravotnictví ČR,
  • Dana Potužníková – Národní referenční laboratoř pro komunální hluk,
  • Václav Prais – právník Frank Bold – výjimka pro elektrárnu Chvaletice,
  • Adéla Šípová – senátorka – návrh senátní novely na zapojení obcí do řízení o udělení výjimky,
  • Miroslav Šuta – Centrum pro otázky zdraví a životního prostředí,
  • Eva Tylová – zastupitelka hl. m. Prahy a MČ Prahy 12 – komunální zkušenosti s obtěžováním občanů hlukem,
  • Renata Voláková – bývalá zastupitelka Jesenice – případ Jesenice a hluk z D0.

 

Moderovat besedu bude Jiří Dlouhý, předseda STUŽ.

 

Komentáře   

#1 Stanislav 2023-02-05 20:03
Vážený pane!

Byl jsem přítomen na velmi dobře moderovaném diskusním foru na Národní třídě v budově Akademie věd. Chtěl jsem se také zapojit, ale neumím mluvit spatra a neměl jsem nic dopředu připraveno.

Moc rád bych přijel 7. února kvůli tématu, jímž se sám zabývám, ale termín se mi nehodí. Obě diskuse mají k sobě velmi blízko, proto se krátce vrátím k té předchozí akci a pak Vás poprosím, abyste vytáhl části sdělení týkající se pouze Ministerstva zdravotnictví a přednesl je za mě. Za jméno se nestydím, ale jsem Niemand a nikdo z přítomných mne znát nebude, tak je jedno, jestli to bude anonymně nebo jmenovitě.

V mé vesnici se třemi sty obyvateli pálí zaměstnanci obecního úřadu čerstvě pořezané větvoví společně s plastovým odpadem na veřejné hromadě, občané běžně spalují čerstvě shrabané listí na zahradách, vloni na jaře kdosi vypálil břehy potoka, aby nemusel prosekávat plevel, veřejná komunikace díky projektu Agentury ochrany přírody a krajiny prochází vedlejším korytem významné řeky, břehy obou významných řek vypadají, jako by byly součástí vojenského výcvikového prostoru a všude po lukách a v lesích projíždějí motocykly a čtyřkolky - samozřejmě většinou bez registračních značek. Myslivost již zdaleka neplní svoji funkci, protože po střelcích se všude v přírodě válejí ohromné hromady plastových nábojnic samozřejmě pospolu s nepostradatelný mi plastovými lahvemi a plechovkami. Takto nějak jsem to chtěl říci, ale netuším, jestli bych to dal spatra - na závěr bych jenom opakoval to, co chci sdělit Ministerstvu zdravotnictví.

Hluk vnímám negativně stejně jako zdraví škodlivého činitele, tak i jako nepřípustnou zátěž pro životní prostředí. Nevadil by mi hudební koncert v letních měsících jednou za čtrnáct dní v trvání 4 hodin s tím, že dle dobrých mravů by měl být koncert ukončen ve 22 hodin jakožto obecně respektovaném počátku nočního klidu. Ale několikadenní ohlušující technošílenství by spíše mělo být předmětem zákroku ze strany psychiatrů.

S hlukem z dopravy souvisí i problematika neautorisovanýc h a protiprávních úprav motorových vozidel - to jsou takové ty různé tuningy sportovních vozidel a upilované výfuky motocyklů, aby to pak co nejvíce řvalo - mají teď výmluvu: aby mě lépe slyšeli a včas se uhnuli. Pak dochází k extrémním situacím, kdy obrovský plně naložený tahač téměř není slyšet, zatímco obyčejná motorka řve jako letadlo. Policie ČR je ze zákona oprávněna i tyto technické záležitosti kontrolovat a nepovolené úpravy postihovat dle přestupkového zákona.

Jako občan jsem neustále obtěžován pasivním kouřením na všech možných i nemožných místech a nejvíce právě v místech, kde je to na základě tzv. protitabákového zákona strikně zakázáno - hlavně na zastávkách veřejné dopravy, před úřady, školami a prodejnami. Také kouření přesahuje do oblasti práva životního prostředí - v lese je zakázáno kouřit, ale kouří se tu zcela běžně!

Výtka směrem k Ministerstvu zdravotnictví:

Vážím si tohoto druhu akcí a zajímavých akademických rozprav, ale pro mne je to příliš sterilní. Marně čekám, až se diskutované věci konečně přelijí až ke mně do občanského mikroprostředí.

Ministerstvo zdravotnictví splní zadání směrem od Evropské unie tím, že připraví a nechá schválit tzv. protitabákový zákon, ale už se nestará dál, co se pak děje v praxi. Totéž platí i v jiných záležitostech. Ve věci hluku dokonce nezaznamenávám vůbec žádnou aktivitu.

Přitom je to samo ministerstvo, které by nejprve mělo aktivně připravit příslušné zákony a poté by mělo zajišťovat i následnou kontrolu dodržování zákonů a ne nechat všechno volně plynout bez jakýchkoli následných zásahů.

Jako obyčejný občan bez funkcí a jakýchkoli oprávnění nemohu zastupovat úlohu, kterou tu ze zákona mají ministerstva a hlavně jejich podřízené správní orgány - odbory. Když se slušně dožaduji po ostatních občanech, aby nepáchali přestupky - například nekouřili v místech, kde to není povoleno, odpovědí je výsměch. Pokud použiju ostřejších prostředků, jež ještě nedosahují intensity přestupkové činnosti, jsem označován za kverulanta, narušitele veřejného pořádku a pokojného občanského soužití a ekoteroristu. Ve skutečné praxi nikoli takto eufemisticky, spíše ve formě vyhrožování rozbitím držky.

Tady zcela selhává státní správa.

Co se týče hluku z motorových vozidel způsobeného nepovolenými úpravami na výfukovém zařízení, vyzývám tímto Ministerstvo zdravotnictví, aby vymáhalo na Policii ČR provádění náležitých kontrol, z mé strany to lze velmi těžko - zároveň silně pochybuji, že bych byl jediným občanem v tomto státě, kterému takový typ hluku z dopravy vadí.

S přátelským pozdravem

Stanislav Souhrada
Putim 116
397 01 Písek

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License