Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Havel1Nedávno objevili kolegové v archivu České resp. tehdy ještě Československé televize archivní záznam z návštěvy Václava Havla do Severních Čech právě před třiceti lety – záznam si můžete prohlédnout zde.

Na začátku působení Václava Havla se mi ho povedlo přimět k cestě do zamořených Severních Čech prostřednictvím Olgy Havlové, s níž mi schůzku sjednala  Marie Haisová. Přes velké Havlovy poradce Sašu Vondru či Michaela Žantovského to nebylo možné, ty nějaké životní prostředí nezajímalo.

Olga mu to předestřela při obědě a tak si mne pak zavolal (čímž jsem ty poradce obešel) a okamžitě pochopil, jak je situace vážná (tehdy stávkovali středoškoláci v Děčíně, na Hrad psaly babičky, jak mají obavy o zdraví svých dětí apod.) a hned mne zaúkoloval připravit tu cestu. Výhoda byla, že jsem se s některými Severočechy znal už z dob před listopadem 89, takže ti, tehdy již sdružení od 15.1.1990 v Ekofóru pánevních oblastí a v Občanském fóru, s náplní cesty pomohli. Jak je patrné ze záběrů televize, na cestě doprovázeli prezidenta Havla jak federální ministr –předseda Federálního výboru životního prostředí Ing. Jozef Vavroušek, tak český ministr životního prostředí Ing. Ivan Dejmal, který navíce odtud pocházel a v pozadí přihlížel tehdy mladý poslanec Petr Gandalovič, jeden ze zakladatelů OF v Ústí.

Na těch záběrech ze Střekova je i primátor Ústi n.L. Lukáš Mašín, tehdy nejmladší primátor v republice. Na Střekově došlo k velkým diskuzím o budoucnosti Ústí nad Labem i Severních Čech. Mimochodem, město Ústí tehdy bylo v nelehké situaci dík velkým zásobníkům chlóru a emisím dalších nebezpečných látek z chemičky, sídlící přímo ve městě.

Škoda, že nebyla více přiblížena beseda se stávkujícími studenty v Děčíně, ta rozhodně přispěla k uklidnění situace díky tomu, že ani prezident, ani ministři nic nezakrývali.  

Bohužel do televize též nedali příznačný začátek přítomnosti Havla v tom palivovém kombinátu-tlakové plynárně Úžín, kdy Havel neplánovaně rychle vystartoval z auta, neb ho to průmyslové monstrum zaujalo. Takže ochranka stihla běžet až za ním (nebyla tam vůbec v plánu zastávka, vše jsme při přípravě návštěvy s ochrankou  projížděli  i kvůli minutám celé návštěvy), Havel běžel kolem vrátnice, kde byla taková typická vrátná ještě ze socíku, která na něj křičela, aby zastavil, že tam se nesmí...

V Teplicích, sídle Ekofóra pánevní oblasti Severních Čech a v místě, kde došlo k prvním demonstracím ještě před 17. listopadem,  pak došlo k podvečernímu jednání, místní seznámili prezidenta s problémy pánevních okresů a svými návrhy, co je třeba udělat, aby se  zlepšila situace a prezident přislíbil podporu, přičemž nic nemaloval na růžovo, jak vše brzy vyřešíme.

 Podle ohlasů od účastníků naprostá většina jich oceňovala, že si prezident našel čas a strávil celý den nad problémy Severních Čech.

 

Cestu Vám přiblížil: Pavel Šremer

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License