Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Manhattan (15130397438)

V neděli 29. 11., den před začátkem pařížské klimatické konference, svolávají ekologická a sociální hnutí, církve i odbory po celém světě shromáždění na podporu občanských požadavků. Klimatický pochod půjdou lidé například v Berlíně, Amsterdamu, Paříži, Londýně a tentokrát i České republice, v Praze. Přidejte se k nám! Pochod za klima, spravedlnost a zelená pracovní místa začíná v neděli 29. 11. v 15:00 na Václavském náměstí.

Konec roku 2015 bude důležitým milníkem pro náš svět. Zástupci a zástupkyně většiny světových zemí rozhodnou v Paříži o tom, jak se svět postaví ke změně klimatu, jejíž důsledky snášíme již dnes v podobě extrémního počasí, ničivých povodní i nákladných epizod sucha. Změna klimatu ohrožuje potravinovou bezpečnost, ožebračuje již tak chudé obyvatele rozvojových zemí globálního Jihu a je jednou z příčin humanitární katastrofy projevující se v rostoucím počtu lidí, kteří utíkají do Evropy.
Program:

  • - Sraz v 15:00 na Václavském náměstí u koně
  • - 15:00 až cca 15:40 proslovy
  • - Poté pochod k Petřínské rozhledně ulicemi 28. října, Národní, most legií, Vítězná, Úvoz, Helichova
  • - Na pochod chystáme několik překvapení. Průvod bude doprovázet alegorický vůz, dvě sestavy karnevalových bubeníků, bluesman a hudba od Tokhi & the Groove Army (jejichž promo video si můžete prohlédnout níže).
  • - cca 17:00 příchod k Petřínské rozhledně, kde proběhne happening a afterparty.

A NAŠE POŽADAVKY?
1. Veřejně přijmout spoluodpovědnost za změnu klimatu a přihlásit se ke snaze řešit její příčiny i dopady.
2. Začít odstraňovat drahou, nebezpečnou a nezdravou závislost ČR na fosilních palivech. Přijmout antifosilní zákon, který stanoví tempo postupného snižování emisí.
3. Systematicky podporovat rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Stanovit ambiciózní cíl podílu obnovitelných zdrojů OZE na výrobě energie. Odstranit administrativní překážky, vytvořit program podpory instalací malých slunečních a větrných elektráren ve vlastnictví občanů, malých podniků, družstev či obcí.
4. Podporovat vznik “zelených” pracovních míst, které budou zajišťovat důstojnou práci a zároveň přispívat k odklonu od uhlíkové ekonomiky závislé na fosilních palivech
5. Trvat v EU na přehodnocení TTIP a CETA. Zajistit, aby nemohla ohrozit snižování emisí, úspory energie, a rozvoj obnovitelných zdrojů energie ani potravinovou bezpečnost.
6. Posílit rozvojovou spolupráci alespoň na OSN požadovanou výši 0,7 hrubého národního příjmu a zohlednit v ní zodpovědnost za změnu klimatu.
7. Zařadit živočišnou a potravinářskou výrobu mezi hlavní odvětví, která musí snížit emise.
Vyzýváme všechny, kteří s našimi požadavky souhlasí, aby se k nám a stovkám tisíc dalších lidí z celého světa připojili ve společném občanském pochodu za klima, spravedlnost a pracovní místa. 29. 11. V Praze.

Akci podporují (výčet není kompletní)í:
Hnutí DUHA
Greenpeace ČR
Klimatická koalice
Zelený kruh
Svoboda zvířat
Centrum pro dopravu a energetiku
Ekumenická akademie
Pro-bio liga
Společnost pro zvířata
Mladí zelení
Stop TTIP CZ
Socialistická solidarita
Děti Země
Koalice STOP HF
Educon
Asociace místních potravinových iniciativ
Wontanara
Autonomní sociální centrum Klinika
Koalice proti palmovému oleji
Compassion in World Farming ČR

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License