Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Čestmír Klos Vážený pane řediteli, vážení členové Rady ČRo,

z několika stran se k nám dostaly zprávy, že Český rozhlas plánuje zrušení pořadu Zeměžluč. Je to pro nás velkým překvapením, protože je to v Českém rozhlase jediný pořad, zabývající se do hloubky ekologickou problematikou jak domácí, tak zahraniční. Obracíme se na Vás s žádostí o přehodnocení takového záměru, který jde proti poslání Českého rozhlasu.

Pokud má veřejnoprávní rozhlas hájit zájmy veřejnosti a nezanedbávat přitom péči o základní hodnoty zdravého života a udržitelného rozvoje naší společnosti s důrazem na jeho environmentální pilíř, je třeba aktuálně upozorňovat na problémy a možnosti jejich řešení pomocí pořadů, připravovaných na vysoké profesionální úrovni. To, dle našeho názoru, určitě splňuje pořad Zeměžluč mající již tradici a své stálé posluchače od r. 1996. Pořad je cenný jak rozsahem tematiky, tak také tím, že poskytuje prostor všem aktérům složité problematiky životního prostředí a udržitelného rozvoje – od poslanců a senátorů, přes zástupce měst a obcí až k ekologickým aktivistům. V programu zaznívají názory a výsledky práce vědců, expertů, podnikatelů i zástupců státní správy a aktivních občanů. Vysoké kvality pořadu je dosahováno díky tomu, že Český rozhlas moderováním pořadu pověřil redaktora Čestmíra Klose, který patří ke špičkám české ekologické žurnalistiky, takže zařazuje vskutku aktuální témata, adekvátní diskutéry, přináší informace na odborné úrovni a přitom se těšící zájmu poměrně širokého publika.

Z výše uvedených důvodů Vás proto žádáme o přehodnocení Vašeho záměru a naopak o zvážení možností rozšíření prostoru v Českém rozhlase pro pořady typu Zeměžluč, neboť problematika environmentálně udržitelného rozvoje nabývá všude ve světě na důležitosti – pokud budete analyzovat např. vysílání BBC a dalších stanic, nebo žurnalistiku rozvinutých zemí, dáte nám za pravdu.

Těším se na odezvu z Vaší strany

S pozdravem

ing. Jiří Dlouhý - předseda

Komentáře   

+1 #4 Michal Vávra 2013-02-17 21:28
Měl jsem, před časem, možnost vystoupit v tomto pořadu jako účastník debaty o nebezpečnosti a škodlivosti neoprávněného ježdění sněžných skútrů a čtyřkolek na turistických cestách v Krkonoších. Mohu tak potvrdit vysokou profesionalitu tvorby pořadu a krajní nevhodnost jeho případného zrušení. Michal Vávra - místostarosta města Vrchlabí.
+1 #3 Bc. Ivan Tláskal 2013-02-17 15:27
Plně souhlasím s Ing. Dlouhým a věřím, že ČR přehodnotí svoje stanovisko ke zrušení pořadu.
+1 #2 PhDr. Miroslav Hudec 2013-02-16 05:33
P.s. připojuji se tímto k otevřenému dopisu pana Ing. Dlouhého.
+3 #1 PhDr. Miroslav Hudec 2013-02-16 05:32
Vypadá to na systematické tažení proti všem pořadům, které vadí ničitelům životního prostředí. Takto byl zrušen TV pořad "Nedej se". Jako mnozí jiní jsem protestoval a jako jiným mi mluvčí TV odpověděla, že moje informace jsou nesprávné, že TV tento pořad zrušit nehodlá.Nicméně od ledna již tento pořad neběží a místo něj se objevují neutrální přírodovědné pořady, které nic neřeší, nikoho neiritují a zejména ničitele životního prosředí nijak neohrožují v jejich bohu nelibých spádech. JE VŮBEC PŘÍPUSTNÉ, ABY SE TOTO MOHLO DÍT V DEMOKRATICKÉ ZEMI? Není to vlastně také útok na svobodu slova?

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License