Debata STUŽ 912024 large 1Diskuzní seminář pořádaný společně Informačním centrem OSN v Praze, Klimatickou koalicí a Společností pro trvale udržitelný život (STUŽ) se konal v úterý 9. ledna 2024 v prostorách ČSVTS na Novotného lávce v Praze a zároveň online na platformě Zoom. Záznam je k dispozici na: https://youtu.be/Vjc66fZETIc

Semináři na aktuální téma předcházely smíšené pocity z řad odborné i laické veřejnosti k závěrům monstrózní konference z listopadu a prosince minulého roku, tudíž i řada otázek. Konec konců nejde tu o nic menšího než o budoucnost civilizace a naší planety. Může lidstvo ještě zabránit globální klimatické krizi? Máme k tomu dostatek politické vůle, prostředků a ochoty spolupracovat? Většina panelistů*ek byla přímo u toho, další to sledoval den co den on-line. Toto setkání tak umožnilo podělit se o dojmy i již utříděné poznatky.

 

Konference COP 28 byla ve svém závěru velké drama, zaznělo hned úvodem semináře. Shoda delegátů*ek z takřka dvou set smluvních států na závěrečném prohlášení totiž představovala velký oříšek, ne všichni dohodu přivítali. Zazněla i ostrá kritika, že se jedná sice o historický úspěch, ale jen ve prospěch fosilní lobby, umocněná tím, že jejím hostitelem byl ropný stát – Dubaj. Nicméně onen superlativ „historický“ tu přeci jen rezonuje. A to ve vztahu k formulaci stanovující za cíl poprvé na této úrovni tzv. odchod od fosilních paliv.

Pavel Zámyslický (Ministerstvo životního prostředí) jakožto člen ministerské delegace, která na summitu zajišťovala servis pro premiéra Fialu i ministra Hladíka, ocenil roli EU na tomto fóru. Potvrdila se tu její vůdčí role, pozice subjektu ovlivňujícího další země.

Miriam Macurovou (Greenpeace) zase v Dubaji potěšil solidární postoj občanských hnutí z celého světa a jeho silný vliv, který přispěl k přijetí jak již zmíněného závazku odchodu od fosilních paliv, tak i k závazku ztrojnásobení kapacity obnovitelných zdrojů.

Podle Romany Jungwirth Březovské (Asociace pro mezinárodní otázky, CzechGlobe – Ústav výzkumu globální změny AV ČR) byla pro pozitivní atmosféru jednání velmi důležitá dohoda Číny a USA ohledně znásobení obnovitelných zdrojů. A v zájmu spravedlivého a rovnoprávného procesu, jak to zdůraznil i generální tajemník OSN Guterres, „je třeba, aby bohaté státy odstoupily od fosilních paliv mnohem dříve a mohly tak pomáhat těm rozvojovým“.

Debata na semináři tak dospěla k novému trendu světové zahraniční politiky – postoji toho kterého státu k řešení klimatické krize, k přijetí vlastní odpovědnosti a ochotě spolupracovat a v neposlední řadě i přispívat do dohodnutých fondů.

Magdalena Davis (Člověk v tísni) připomenula, že finanční částky, o kterých se v této souvislosti mluví sice vypadají velké, ale k transformaci na udržitelný rozvoj zdaleka nestačí. Více peněz jde stále do podpory fosilních paliv. Člověk v tísni zaznamenává např. v Africe sílící boj o zdroje, což dále vede k humanitárním problémům. Původní humanitární a rozvojová organizace je tak nucena zabývat se i environmentální agendou.

Radim Tolász (Český hydrometeorologický ústav) nevidí naději pro lidstvo po předmětném summitu v Dubaji příliš optimisticky. Jednak ony přijaté závazky nejsou vymahatelné, a pak v probíhajícím procesu přírodních změn je nutné počítat se setrvačností klimatu 20 až 30 let. Již proto nelze záchranná opatření odkládat.

Jan Kaliba (Český rozhlas), v podstatě jediný český novinář reportující přímo z konference, označil konferenci za bohatý zdroj informací a námětů pro svou další práci a vyzdvihl skutečnost, že Český rozhlas zařadil jeho výstupy do ranního hlavního vysílacího času nejposlouchanější stanice.

Na semináři vystoupili

- Magdalena Davis, Člověk v tísni
- Romana Jungwirth Březovská, Asociace pro mezinárodní otázky a CzechGlobe – Ústav výzkumu globální změny AV ČR

- Jan Kaliba, Český rozhlas
- Miriam Macurová, Greenpeace

- Radim Tolász, Český hydrometeorologický ústav
- Pavel Zámyslický, Ministerstvo životního prostředí

Seminář moderovala Daniela Vrbová


Videozáznam semináře je k dispozici na adrese:
https://youtu.be/Vjc66fZETIc

Další informace o COP 28 najdete například zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Konference_OSN_o_zm%C4%9Bn%C4%9B_klimatu_2023_v_Dubaji

Kontakty

Jiří Dlouhý, předseda STUŽ, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., +420 603 841 304.

Tereza Fenclová Mašková, komunikační koordinátorka Klimatické koalice, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

--------------------------------------------------

STUŽ je dobrovolná nezisková nevládní organizace (občanské sdružení), která vznikla v září 1992 z iniciativy prvního ministra životního prostředí Československa Josefa Vavrouška. Základním cílem Společnosti je hledání cest směřujících k trvale udržitelnému vývoji lidské společnosti, k přibližování se ideálům humanismu a zároveň ideálům harmonie vztahů mezi člověkem a přírodou.

Klimatická koalice je platformou různorodých českých nestátních neziskových organizací a iniciativ, které se sdružují s cílem chránit klima a životní prostředí. Spoluvytváří a posiluje širší klimatické hnutí, podporuje jeho vzájemnou spolupráci a rozvíjí znalosti o problému změny klimatu a jeho řešeních. Téma klimatické krize propojuje s dalšími tématy a aspekty života, kterých se dotýká.