Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Seminář 2312Podle účastníků semináře se zdá, že legislativa na obnovu přírody je na dobré cestě, i když s některými omezeními. Ale poslechněte si to sami v záznamech vystoupení jednotlivých panelistů a prohlédněte si i jejich prazentace.

Tisková zpráva ze semináře

Jednotlivá vystoupení:

Pavel Šremer - vystoupení - prezentace

Michal Wiezik, poslanec Evropského parlamentu - vystoupení

Jan Šíma, MŽP, ředitel odb. druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků - vystoupení - prezentace

Vít Růžička, MZe, oddělení vodohospodářské politiky , sekce vodního hospodářství - vystoupení - prezentace

Tomáš Krejzar, Ph.D., MZe, ředitel odboru koncepcí a ekonomiky lesního hospodářství - vystoupení 

Karolína Vaňková - MZe, oddělení environmentálních opatření přímých plateb - vystoupení - prezentace

Jan Plesník, CSc., AOPK, vedoucí oddělení mezinárodní spolupráce - vystoupení - prezentace

RNDr. Karel Prach, CSc., Jihočeská univerzita, kat. botaniky přírodovědecké fakulty - vystoupení - prezentace

Zdeněk Vermouzek, Česká společnost ornitologická, ředitel kanceláře (zastoupen P. Šremerem)  - vystoupení - prezentace

Záznam závěrečné diskuse

Seminář 2311Diskuzní seminář STUŽ hostilo v úterý 7. listopadu 2023 Informační centrum OSN v Praze. Seminář na aktuální téma předznamenávaly otázky jako:

Jaká je situace s rozvojovou pomocí, kterou Česko a Evropská unie nabízí rozvojovým zemím? Jsou tyto nemalé peníze využívány správně? Nezhoršují stav životního prostředí v těchto zemích?

Česká republika je jednou z největších historických znečišťovatelů ovzduší...

Seminář 2310Zaplněný sál a více naž 60 lidí sledujících besedu on-line svědčí o tom, že problematika možné redukce ČIŽP velmi zajímá odbornou veřejnost. 

Záznamy vystoupení jednotlivých panelistů:

Z besedy máme k dispozici také prezentace dvou panelistek:

 

Seminář 2309zaznamPraha, 7. 9. 2023 Kam se řítí naše civilizace, kam směřuje antropocén? Takový byl podtitul semináře Společnosti pro trvale udržitelný život (STUŽ) konaného včera, 5.září, v pražském Informačním centru OSN.

A kdo by mohl mít na takové aktuální téma na domácí půdě zasvěcenější odpovědi než přední čeští a slovenští vědci a filozofové. Čekala na ně i zásadní otázka, totiž, zda bude současná strategie udržitelnosti, její naplňování, stačit k přežití lidstva. Tedy ke zvládnutí takových existenčních výzev jako je klimatická krize, ztráta biodiverzity, globální znečišťování, vyčerpání zdrojů a přelidnění planety. A jak je to s naší fixací na neustálý růst ve světě omezených zdrojů? A jaké se nabízejí východiska ze slepé uličky naší civilizace?

Seminář 2305Obsah semináře byl zajisté odborně velmi zajímavý, když se ovšem zamyslíme nad skutečným obsahem sdělení, je to vše hrozně smutná realita, které se jen těžko dá uvěřit. Máte možnost si jednotlivá vystoupení poslechnout alespoň dodatečně.

Panelista Videozáznam Prezentace
Miroslav Havránek Video Powerpoint
Olha Khymych Video Powerpoint
Hana Müllerová Video Powerpoint
diskuse Video  

 Další zajímavé zdroje:

Seminář 2303Také naše březnová beseda byla určitě zajímavá, přinesla nám pohledy na to, co může oheň způsobit v lesích včetně případů, kdy může být ve prospěch ochrany přírody. K dispozici jsou záznamy vystoupení jednotlivých panelistů včetně jejich prezentací. Vystoupení ing. Pecla není k dispozici s ohledem na jeho nesouhlas se zveřejněním.

Panelista Video Prezentace
Tomáš Salov Videozáznam Prezentace
Jakub Hruška Videozáznam Prezentace
Jan Pecl   Publikace Hašení požárů v přírodním prostředí
Martin Adámek Videozáznam Prezentace
Odnřej Sedláček Videozáznam Prezentace

 

 

Seminář 2302Diskuse k hluku byla tentokrát velmi bouřlivá, ukázala se velmi slabá místa ochrany zdraví, kdy finanční zájmy obcí jsou velmi často v rozporu se zájmy obyvatel. Zvláště v případě hudebních a dalších akcí se lidé prakticky nemohou dovolat pomoci před nadměrným hlukem.

Zde najdete záznamy jednotlivých vystoupení a promítané prezentace:

 Penelista Video  Prezentace
Úvod (Jiří Dlouhý) Záznam  
Zástupci Ministerstva zdravotnictví a Národní referenční laboratoře pro komunální hluk Záznam včetně diskuse  
 Miroslav Šuta Záznam  Prezentace
 Adéla Šípová Záznam   
 Eva Tylová Záznam  Prezentace
 Václav Prais + závěrečná diskuse Záznam   Prezentace

 

Soubor s příspěvky v chatu diskuse

Konference2301Konferenci Stav ochrany světového klimatu aneb: Jaké jsou výsledky světové konference COP 27? spolupořádali Iformační centrum OSN v Praze, Komise životního prostředí AV ČR, Klimatická koalice a Společnost pro trvale udržitelný život. Konala se dne 9.1.2023 v budově Prezidia AV ČR, v místnosti 206,Národní 3, Praha 1 od 10 do 16 hodin.
Konferenci budou moderovat Mgr.Jitka Martínková (Klimatická koalice) a Pavel Šremer (STUŽ). A vystoupilo na ní mnoho povolaných řečníků. Z konference vám přinášíme obrazový záznam vystoupení jednotlivých řečníků, jejich prezentace a pár fotografií.

Seminář 2301Lednový seminář STUŽ byl velmi hojně navštívený - měli jsme plný sál v Klubu techniků a také několik desítek lidí na Zoomu.

Bohužel technické zajištění besedy tentokrát poznamenaly technické problémy - nepovedlo se spustit stramování na YouTube a navíc část besedy se přerušil záznam a tak jsme, bohužel, přišly o klíčová vystoupení L. Mika a J. Plesníka a z vystoupení J. Macha byl nahrán pouze samotný závěr. Velká omluva, ale dodatečně už s tím nic nenaděláme.

V každém případě beseda byla moc zajímavá, byly i četné dotazy z publika - takže můžeme nabídnout alespoň následující záznamy a prezentace:

Seminář 2212Diskuse, která byla uspořádána brzy poté, co počet obyvatel naší planety překonal dle oficiálních údajů 8. liliard byla určitě zajímavá a přínosná – i když se diskutující vlastně hodně shodli na možnostech, jak situaci řešit. Jako vždy máme z besedy jak videozáznam, tak i prezentace jednotlivých vystupujících, takže si vše můžete vyslechnout a prohlédnout i dodatečně.

 Úvod  videozáznam  prezentace
 Jana Hybášková (ústy Jany Dlouhé)  videozáznam  
 Tomáš Fiala  videozáznam  prezentace
 Jan Greguš  videozáznam  prezentace
 Veronika Perková  videozáznam  prezentace
 Michal Broža  videozáznam  prezentace
 Závěrečná diskuse  videozáznam  

 

Beseda STUŽ 2210mSeminář k současným problémům energetiky nám přinesl pohledy na současnou energetickou krizi z různých stran, ale také mnoho možností, jak bychom měli postupovat dál  Jako obvykle máme ze semináře obrazový záznam i prezentace těch přednášejíích, kteří je používali.

Přednášející Video Prezentace
Jiří Krist záznam  
Tomáš Horník záznam  
Jakub Hrbek záznam prezentace
Eva Mariničová záznam prezentace
Jana Dlouhá záznam prezentace
diskuse záznam  

Další odkazy:

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License