Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Českým řekám hrozí znečištění chemickými látkami jako jsou například léčiva, parfémy, složky kosmetických přípravků a podobně. Podle odborníků z Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického ve Vodňanech si většina čistíren odpadních vod (ČOV) dokáže poradit s biologickým znečištěním, ale část zmíněných chemických látek nezachytí, ačkoli mohou narušovat hormonální funkce organismů a negativně působí na jejich rozmnožování.

Ekologické sdružení Hnutí Duha upozorňuje turisty mířící do slovenských hor na plošné postřiky některých lokalit. Podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha by se lidé měli zajímat, kam jedou, mohlo by se jim stát, že místo, které chtěli navštívit, bude uzavřeno. Týká se to například Nízkých Tater. "V postříkaných lokalitách nedoporučujeme sběr lesních plodů," řekl Bláha ČTK.

Na jihu Francie unikly z továrny na jaderné palivo tekutiny obsahující přírodní neobohacený uran a část znečištění se dostala do dvou řek. Úřady proto zakázaly pít studniční vodu ve třech okolních městech a zakázaly používat vodu z těchto řek na zalévání plodin.

Zákaz platí i pro koupání, vodní sporty a chytání ryb. Francouzský úřad pro dozor nad jadernou bezpečností dnes uvedl, že riziko je mírné. Uniklo přibližně 30.000 litrů roztoku ze závodu v jaderném středisku Tricastin, řekla tisková mluvčí úřadu. Lokalita se nachází zhruba 40 kilometrů od historického města Avignon.

Další představitel úřadu Charles-Antoine Louet uvedl, že tekutina obsahovala kolem 360 kilogramů neobohaceného přírodního uranu. Ten je radioaktivní jen slabě, ale je jedovatý. "Riziko je mírné," dodal Louet. Závod zpracovával suroviny pro jaderné elektrárny a tekutiny obsahující uran.

Kapalina unikla ze zásobníku, který přetekl. Část se vstřebala do země a část se dostala do řek Gaffiere a Lauzon. Příčina úniku není známa. Místní úřady ale oznámily, že se tak stalo při vymývání zásobníku. Koncentrace uranu v řece Gaffiere je podle úřadu 1000krát vyšší proti normálu, ale rychle klesá, napsala agentura AP.

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyzvala Senegal, aby urychleně vyčistil olovem zamořené území v jednom senegalském městě. Na otravu olovem zde na podzim loňského roku zemřelo 18 dětí, okolo tisíce osob je i nadále vystaveno účinkům znečištění. Cenný kov získávali místní obyvatelé rozbíjením použitých autobaterií, jejichž obsah vysypávali na zem, uvedla agentura AP.

Státy Evropské unie se dohodly na změnách a zpřísnění pravidel pro používání pesticidů. Nyní ale ještě budou hledat kompromis s Evropským parlamentem, jenž má v této věci spolurozhodovací právo. Pokud nařízení nakonec projde, pak se sníží množství chemikálií, které jsou v "sedmadvacítce" pro zemědělské účely povoleny.

Organizace Greenpeace zveřejnila studii, ze které vyplývá, že téměř polovina pesticidů je nebezpečná lidskému zdraví i pro samotnou přírodu. Jedná se o tzv. "černou listinu", kde jsou seřazeny nejnebezpečnější pesticidy chemických koncernů. Tři čtvrtiny všech pesticidů produkují velké nadnárodní společnosti, nejškodlivější produkty má podle Greenpeace německý koncern Bayer.

Evropská rada ministrů zemědělství se na svém pravidelném setkání v Bruselu 19. května 2008 nenalezla společný názor na podobu regulace pesticidů v Evropské unii. Několik ministrů odmítlo akceptovat kompromisní návrh zpracovaný slovinským předsednictvím EU, který se týkal bezpečnostních kritérií pro schvalování pesticidů.

Evropský parlament dnes po dohodě s Radou EU zastupující členské státy podpořil nařízení zakazující vývoz kovové rtuti. Export této látky a jejích sloučenin by tak měl skončit do 15. března 2011. Důvodem zákazu je hlavně to, že jde o látku nebezpečnou pro lidské zdraví i pro životní prostředí.

Podkategorie

Projekt Ekologicky šetrná doprava ve městě i v krajině

Grant z rozpočtových prostředků Pardubického kraje

Evidenční číslo smlouvy : ŽP/2006/0076

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License