Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Společnost pro trvale udržitelný život (STUŽ)

je dobrovolná nezisková nevládní organizace (občanské sdružení), která vznikla v září 1992 z iniciativy prvního ministra životního prostředí Československa Josefa Vavrouška.

Poslání a cíle STUŽ

Základním cílem Společnosti je hledání cest směřujících k trvale udržitelnému vývoji lidské společnosti, k přibližování se ideálům humanismu a zároveň ideálům harmonie vztahů mezi člověkem a přírodou, s cílem zachovat život ve všech jeho formách a chránit přírodu jako celek, a to s vědomím odpovědnosti vůči dnešním i budoucím generacím. Svou činnost zaměřujeme na zkoumání a vytváření předpokladů trvale udržitelného způsobu života na místní, regionální, národní i globální úrovni. Přechod na trvalou udržitelnost chápeme jako jedinou alternativu k trendům prohlubujícím ekologickou krizi, jež by v místním a posléze i globálním měřítku devastovala biosféru i společnost. Zároveň nezastíráme, že přechod společnosti na trvale udržitelný způsob života si v budoucích několika desetiletích vyžádá zásadní a mnohostranné společenské změny. Jedním z našich cílů je proto i studium společenských aspektů a rizik předpokládaných budoucích změn.

 Organizace STUŽ

Organizační struktura:

Nejvyšším orgánem STUŽ je valné shromáždění, které volí předsedu, předsednictvo, revizní komisi a čestné předsednictvo. Předsednictvo pak ze svého středu volí tři místopředsedy. Organizační záležitosti STUŽ řeší tajemník (tajemnice), podvojné účetnictví zpracovává kvalifikovaná účetní.

STUŽ působí na celém území České republiky a je členěna do regionálních poboček, které si volí své vlastní předsednictvo.

Aktivity STUŽ

A. Pravidelné diskusní semináře na Novotného lávce

Na schůzích předsednictva a v elektronické konferenci byla vybírána témata vždy na každé pololetí roku a stanoveni garanti, Ti si pak po konzultaci s předsednictvem určovali a oslovovali panelisty.

Program seminářů byl elektronicky rozesílán všem členům STUŽ a uveřejněn na www stránkách STUŽ a na stránkách ecn. Tištěné programy byly vylepeny na pracovištích jednotlivých členů předsednictva.

6. ledna

Dopravní politika ČR ve vztahu k životnímu prostředí (garanti M. Martiš, J. Zeman) – v panelu byli Ing. K. Steiner, ředitel odboru dopr. politiky MD ČR, Ing. arch. M. Říha, řed. odb. SEA MŽP, Ing. J. Svobodová, ved. SEA týmu Dopravní politiky ČR, RNDr. M. Patrik, Český a Slovenský dopravní klub

3. února

Agrární politika (garanti V. Zdražil, I. Dejmal) – v panelu byli Ing. J. Pražan, V.Ú. zeměd. ekonomiky, Ing. I. Dejmal, STUŽ, Ing. J. Šebek, Asociace soukr. zemědělství, Ing. V. Zdražil, Ústav aplikované ekologie

2. března

Valné shromáždění , seminář Manifest trvale udržitelného života

6. dubna

Pomůže systém REACH omezení toxosféry EU a inovativní chemii? (garant O.Velek), v panelu byli pracovníci odpovědní za regulace rizik chem látek (MPO, MŽP, MZd), pracovníci hygienického, environmentálního dozoru (SZÚ, ČIZP), zástupci prvovýrobců a uživatelů chem. látek (downstream users), zástupci environmentálních a spotřebitelských organizací

4. května

Volby do Evropského parlamentu (garant K. Jech) – představitelé kandidujících politických stran hovořili o ekologických programech stran a o požadavcích na poslance EP

1. června

Oceňování přírody obecně a hodnocení a oceňování biotopů zvláště (garant I. Dejmal) – v panelu byli: doc.ing. J. Seják, ÚJEP, Ústí n. L., RNDr. P. Cudlín a RNDr. T. Kučera, Ú. ekologie krajiny Č. Budějovice, Ing. M. Šindlar, vodohospodářský projektant, Býšť, RNDr. V. Petříček, AOPK ČR, Ing. J. Kovář, ČEU

7. září

Úmluva Rady Evropy o krajině ( garant Ivan Dejmal, v panelu byli MUDr,Mgr. Tomáš Hájek, MŽP, RNDr. M. Martiš, Ústav aplikované ekologie, STUŽ, RNDr. Jan Plesník, AOPK, Ing. artin Weber, VÚ Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, Průhonice

5. října

Kodex životního prostředí garant Pavel Šremer – v panelu byli JUDr. P. Petržílek, MŽP, Doc. JUDr. Eva Kružíková, Ústav pro ekopolitiku, Prof. V. Mezřický, Právnická fakulta, Mgr. J. Nezhyba, EPS

2.listopadu

Aktuální otázky problematiky globálního oteplování země (garanti J. Dlouhý, P. Šremer, moderátor J. Dlouhý), v panelu byli Eva Šnajdrová, odd. změny klimatu MŽP, Klára Šutlovičová, Centrum pro dopravu a energetiku ČHMU

7. prosince

(ne) Udržitelná spotřeba a výroba v ČR (garant O. Velek), v panelu byli Mgr. K. Kanichová, STEP, Mgr. P. Kušková, COŽP UK, Ing. M. Šafařík, PORSENNA, MUDR. I. David, Svaz zdrav. pojištěných, Mgr. V. Kotecký, Hnutí Duha, člen Rady vlády pro UR, Mgr. J. Fajfr, pracovník týmu připravující Hospod. Politiku ČR

 

 

Semináře se konaly v kongresovém sále Klubu techniků. Počet účastníků se lišil, velkou roli hrála „atraktivita“ panelistů. Nejčetnější návštěvnost byla v lednu (Rada pro udržitelný rozvoj), cca 100 posluchačů, v dubnu ((neMáme právo na informace ) a tradičně na listopadovém semináři Budoucnost Šumavy, kde byli v hojné míře účastni kromě členů občanských sdružení nejen z Prahy lesníci a členové Národního lesnického komitétu.

B. Ostatní semináře

Spolu se slovenskou STUŽ byl v rámci Memoriálu Josefa a Petry Vavrouškových organizován seminář k problematice trvale udržitelného života a aktivit obou Společností

C. Vydaná stanoviska

Stanovisko STUŽ č. 99 k věcnému záměru nového zákona o životním prostředí z prosince 2004

Stanovisko předsednictva STUŽ 100 k návrhu zákona o výstavbě dálnic, rychlostních silnic a transitních železničních koridorech (sněmovní tisk 373) z ledna 2005.

STUŽ se svým stanoviskem 101 připojila ke kritice personální práce Správy ochrany přírody ČR a k odvolávání ředitelů Správ CHKO.

D. Připomínky a podněty STUŽe

Memorandum k regeneraci Pražské památkové rezervace Praha 2005! – Praha 2055: Memorandum k zabránění nevratným ztrátám kulturních a společenských hodnot celoevropského významu bylo zasláno nejvyšším představitelům státu i Prahy. Počátkem příštího roku bude v Senátu zorganizován seminář.

E. Projekty a ostatní aktivity STUŽ

  • Úspěšně byl dokončen projekt Popularizace výsledků vědy a výzkumu v oblasti životního prostředí formou pravidelných seminářů, besed a tiskových materiálů
  • 24. – 27. února pořádala STUŽ ve spolupráci s MŽP pro školy promítání filmů z Ekofilmu Ozvěny Ekofilmu
  • Úspěšně byl dokončen projekt Ekologická daňová reforma financovaný REC Budapest
  • 4. června, na mezinárodní den životního prostředí, byla v divadle Ungelt předána Cena Josefa Vavrouška, udílená každoročně Nadací Charta77 a Nadací Partnerství, členovi STUŽ JUDr. Svatomíru Mlčochovi.
  • Ve dnech 17. – 19. září se v Roháčích konal tradiční Memoriál Josefa a Petry Vavrouškových, organizovaný společně slovenskou a českou Společností pro trvale udržitelný život., kde byly také předány ceny za nejlepší studentské eseje na téma trvale udržitelný život.
  • Bylo uspořádáno několik pracovních diskusních podvečerů v prostorách STUŽ v Krátké ulici 26.
  • Kromě odborných aktivit byly v Krátké a v hostinci U tvrze v Malešicích pořádány tradičně Stužovraty a Stužodennosti (neformální setkání členů a příznivců STUŽ pod záminkou slunovratů a rovnodenností)..
  • 29. prosince2004 – 1. ledna 2005 – byl již tradičně slaven „14. jubilejní Česko – slovenský Silvestr na pomezí“ iniciovaný českou a slovenskou STUŽ.

F. Pobočky

Pobočky s právní subjektivitou:

Broumovská, Českolipská, Chomutovská, Jihočeská, Karlovarská, Východočeská.

Pobočka bez právní subjektivity:

Jizerskohorská.

 

G. Pracovní skupiny

-         Skupina pro energetiku

-         EIA sekce

-         Odborná pracovní skupina pro ekologickou výchovu a vzdělávání

-         Skupina pro odpady a chemické látky

-         Skupina pro územní plánování

-         Skupina pro ekozemědělství a genetické inženýrství

-         Skupina pro dopravu

-         Skupina pro trvale udržitelná města

-         Skupina pro ochranu lesů

-         Skupina pro IPPC

 

Pracovní skupiny pracují tehdy, je-li třeba řešit problém z oblasti jejich působnosti

  • Prezentace STUŽ, Zpravodaj, webovské stránky
  • Cenu Josefa Vavrouška , kterou uděluje Nadace Charty 77 spolu s Nadací Partenrství , získal v roce 2004 člen STUŽ JUDr. Svatomír Mlčoch, který tak výborně representoval i STUŽ
  • V průběhu roku byla vydána dvě čísla Zpravodaje STUŽ. Zpravodaje byly vytištěny v nákladu cca 450 ks a rozeslány poštou všem členům STUŽ a organizacím, které o ně požádaly. Zbytek byl rozdán příznivcům STUŽ.
  • Webovské stránky byly graficky i obsahově přepracovány a pravidelně aktualizovány. Kromě jiných informací zde byla doplňována stanoviska STUŽ, Zpravodaj 1/2004 a 2/2004 a aktuálně zveřejňovány pozvánky na semináře STUŽ a ostatní akce.
  • Dosažené výsledky

Stále se potvrzuje, že tradiční pořádání stužových seminářů má svůj smysl. Podstatné je i místo konání – Novotného lávka ve středu Prahy, dobře dopravně přístupná. Návštěvníci si už navykli každé první úterý v měsíci si rezervovat čas na tyto naše akce. Jako panelisté vystoupili vždy opravdu špičkoví odborníci, nezřídka úředníci ministerstev.

Podle atraktivity tématu se seminářů zúčastnilo v průměru 60 účastníků. Seminářů se již pravidelně zúčastňují studenti vysokých škol. Každý seminář byl následně předsednictvem ohodnocen.

Projekt, tyto semináře zabezpečující, byl pro rok 2004 úspěšně ukončen a v roce 2005 bude opět pro velký zájem účastníků pokračovat .

Zpravodaj se stal důležitým prostředkem ke vzájemné komunikaci a informování členů STUŽ.

Prostřednictvím www stránek se členové a ostatní návštěvníci internetu pravidelně dozvídají o činnosti, aktivitách a výsledcích práce STUŽ a díky nim se v roce 2004 rozrostla členská základna STUŽ o několik členů, které oslovila myšlenka trvale udržitelného způsobu života.

Ostatní aktivity, zejména ty neformální, pomáhají udržovat přátelské vztahy mezi členy a příznivci a bývají také místem, kde je možno řešit i odborné problémy bez předem stanoveného programu. Jde jak o akce pořádané v Krátké 26, tak o akce pořádané ve spolupráci se slovenskou STUŽ.

 

 

 

********************

 

Čestné předsednictvo       

 

Doc. MUDr. Martin Bojar                   Doc. RNDr. Čestmír Jech, CSc., i.m.

Blanka Bohdanová                              Jiřina Juláková

MUDr. Jan Cimický, Csc                    Jan Kačer

Táňa Fišerová                                     Prof. Dr. Erazim Kohák

Doc. Fedor Gál, DrSc                         Prof. Hana Librová

Prof. RNDr. Emil Hadač, DrSc.,i.m.    Ing. Jaroslav Stoklasa, CSc.

Hazel Henderson                                 Jana Štroblová

RNDr. Mikuláš Huba                          Doc. Ing. Josef Vavroušek, CSc., i.m.

Jaroslav Hutka                         Prof. Dr. Zdeněk Veselovský, DrSc.

 

********************

 

Předsednictvo                                                          Revizní komise

(dle usnesení valného shromáždění z března 2003                  Jaroslav Mejzr

redukce na předsedu a 10 členů předsednictva)                 Hana Horynová

 

předseda:                  Pavel Šremer                          

 

místopředsedové:    Jiří Dlouhý                              

Karel Jech

Miroslav Martiš

 

členové:                     Martin Bursík

                                   Ivan Dejmal

                                   Jiří Kulich

                                   Miroslav Punčochář

                                   Jiří Roth

                                   Ivan Rynda

                                   Ondřej Velek

*********

Tajemnice                                           Účetní služby                                  

Eva Vavroušková                                         Dana Kopanicová

 

 

 

 

1. března 2005 se konalo valné shromáždění Společnosti pro trvale udržitelný život, kde byl pro dvouleté volební období 2005 – 2006 zvolen nový předseda, nové předsednictvo a nová revizní komise. Tajemnice a účetní zůstávají stejné.:

 

Předsednictvo                                                Revizní komise

 

předseda:                  Pavel Šremer                           Jaroslav Mejzr

Miroslav Punčochář

místopředsedové:    Jiří Dlouhý                               Jan Zeman

Eva Tylová                             

Miroslav Martiš

 

členové:                     Ivan Dejmal

                                   Marcela Křížová

                                   Jiří Kulich

                                   Jiří Nečas

                                   Jiří Roth

                                   Ivan Rynda

                                   Ondřej Velek

 

 

 

 

  • Zpráva o hospodaření STUŽ za  rok 2003

 

Vybrané údaje z hospodaření z roku 2004

 

Konečné zůstatky na bankovních účtech k 31. 12. 2004

 

Bankovní účet / hlavní účet / 3944349/0800                                                 333.180,43 Kč

Bankovní účet / podúčet / 35-3944349/0800                                                12.624,90 Kč

Bankovní účet / podúčet / 107-3944349/0800                                               1.000,00 Kč

Bankovní účet / termín.vklad/ 5231-3944349/0800                                     199.970,00 Kč

Devizový účet / 2022-0171542293                            3.718,25 USD           83.158,66 Kč

                     /přepočet dle kurzu ČNB k 31. 12. 2003/

 

Konečný zůstatek na pokladně k 31. 12. 2004                                               94,00 Kč

 

Konečný stav neuhrazených závazků a pohledávek k 31. 12. 2004

 

Celkem neuhrazené závazky                                                                                           29.619,20 Kč

Celkem neuhrazené pohledávky                                                                                       0 Kč

Celkem nezúčtované provozní zálohy                                                                    3.892,00 Kč

                    

Prostředky přijaté v roce 2004:                                                                  328.228,40 Kč   

Přijaté dotace:

Ministerstvo životního prostředí                                                                     135.000,00 Kč

Nadace Partnerství                                                                                            18.000,00 Kč

Prostředky ze zahraničí                                                                                   117.469,54 Kč

                                  

Příspěvky od členů                                                                                         50.320,- Kč

Přijaté dary:

Tomáš Hakr                                                                                                         4.000,- Kč

 

                                                         

Ostatní výnosy:                                                                                                 3.438,86 Kč

 

 

 

 

 

 

 

Prostředky vydané v roce 2004                                                            343.137,09 Kč

 

Kancelářské potřeby                                                                                       265,00 Kč

Drobné provozní vydání a drobný majetek                                               4.071,50 Kč

Spotřeba el. energie, vody a plynu                                                           3.269,07 Kč

Náklady na REPRE                                                                                    7.146,40 Kč

Ostatní služby spojené s realizací projektu                                            147.760,00 Kč

Nájemné / Centrum                                                                                    62.004,00 Kč

Nájemné / Novotného lávky                                                           14.233,00 Kč

Nájemné / Ostatní                                                                                       12.200,00 Kč

Kopírování                                                                                                   23.124,00 Kč

Telefonní poplatky                                                                                       15.714,50 Kč

Poštovné                                                                                                    1.326,00 Kč

Bankovní poplatky                                                                                      5.220,72 Kč

Kurzové ztráty                                                                                             13.887,97 Kč

Poskytnuté příspěvky                                                                                 8.862,80 Kč

Mzdové náklady                                                                                         22.152,00 Kč

Ostatní /pojištění/                                                                                        1.900,13 Kč

 

 Poděkování

ü  Děkujeme Ministerstvu životního prostředí, Nadaci Partnerství a Regionálnímu environmentálnímu centru v Budapešti (REC), že nám díky jejich grantům byla umožněna naše činnost.

ü  Děkujeme také všem členům STUŽ a jejím příznivcům, kteří zaplatili vyšší členské přípěvky, případně přispěli finančním darem a tím přispěli k tomu, že jsme mohli provozovat i ty činnosti, na které jsme neměli prostředky z grantů.

ü  Náš dík také patří všem návštěvníkům tradičních úterních panelových besed v Klubu techniků na Novotného lávce, kterým tyto akce ani po dvanácti letech nezevšedněly a vždy každý měsíc se s chutí pouštěli s panelisty do vášnivých diskusí.

ü  Rádi bychom na tomto místě také poděkovali všem panelistům, kteří věnovali mnoho času přípravě svého vystoupení na besedách a bez jejichž účasti by tyto akce ztrácely na zajímavosti.

ü  Děkujeme všem našim členům a příznivcům, kteří navštěvovali také ostatní akce STUŽ a tím nám dávali najevo, že tu nejsme zbyteční.

ü  Jsme vděčni za důvěru, kterou nám i v tomto roce poskytovala spousta našich přátel a příznivců, stejně tak za podporu přízeň a pomoc.

 

 

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License