Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

V podvečer 8. března 2023 proběhlo každoroční Valné shromáždění STUŽ, opět v on-line formě. Shromáždění bylo volební, takže zvolilo nové vedení naší Společnosti a to:

Předsedou byl opět zvolen Jiří Dlouhý

Členy předsednictva byli zvolení: Pavel Šremer, Miroslav Petr, Josef Břečka, Eva Tylová a Karolína Daňková

Revizorem byl zvolen Karel Jech

Děkujeme všem, kteří již ve vedení nepokračují za jejich dosavadní práci.

Po zájemce je k dispozici usnesení Valného shromáždění a zápis o jeho průběhu.

NNSCP Sustainable Farm

Dne 17. listopadu 2021 vyšel na webu Carbon Brief zásadní analytický text k výsledkům COP 26 v Glasgow pro potraviny, lesy, využití půdy a přírodu. Text pro vás Pavel Šremer přeložil do češtiny. Překlad je udělaný narychlo pomocí překladače Deeply, omluvte, prosím, případné nedostatky. 

Přeložený článek si stáhněte zde.

V roce 2021 se nevládní organizace zapojily se svými podněty do Konference o budoucnosti Evropy, zvláště pak do její vícejazyčné digitální platformy. V České republice koordinuje nevládní, občanskou část příspěvků Evropská síť proti chudobě a sociálnímu vyloučení ČR (EAPN ČR, z.s.). Koordinátorem pracovní skupiny pro životní prostředí a klima se stal předseda STUŽe Jiří Dlouhý z Centra pro otázky životního prostředí UK.

HemenwayDvě třetiny obyvatel této planety budou v roce 2050 žít ve městech. Jak dosáhnout toho, aby zůstala nadále příjemným prostředím a fungovala i lidská společenství? Aby se nerozmáhala gentrifikace, zahlcení dopravou, nesnižovala se kvalita životního prostředí nebo nedocházelo k rozmachu satelitů? Možnosti nabízí známý americký biolog a guru regenerativního přístupu k přírodě i městskému prostředí Toby Hemenway ve své zásadní knize Ekosystémy měst budoucnosti. Nově ji vydalo eko-nakladatelství Walden Press.

Toby Hemenway do povědomí českého publika pronikl svou knihou Zahrada Gaii. Také díky ní se spolu se zmíněným pojmem regenerace i v našich podmínkách začal skloňovat termín permakultura. Jde o aplikovanou ekologii: design, který využívá zákonitosti fungování přírodních ekosystémů. Ve svém posledním díle Ekosystémy měst budoucnosti Hemenway soustředí pozornost na města a život v nich. Vyvrací tím rozšířený mýtus, že regenerativní přístup permakultury lze využít jen na zahradách nebo farmách.

Zuzana Čaputová at Kampa Park 01

Velmi milý pozdrav přišel organizátorům letošního Memoriálu:

Vážení priatelia,

milé české a slovenské ochranárky a ochranári,

rada by som Vás aspoň takto - na diaľku - pozdravila a poďakovala sa Vám.

Zaslúžite si naše uznanie nielen za to, s akou vytrvalosťou poukazujete na dôležitosť ochrany životného prostredia, či ako systematicky navrhujete rôzne trvalo udržateľné alternatívy, ale naše uznanie a vďaku si zaslúžite aj za to, ako dlhodobo a s akým obrovským nasadením udržiavate dobré profesionálne aj medziľudské vzťahy a kontakty - tak medzi Čechmi a Slovákmi - ako aj medzi našimi krajinami. Oboje - ochrana životného prostredia, ale aj udržiavanie priateľských medziľudských a medzištátnych vzťahov - sú dnes mimoriadne dôležité výzvy.

Ďakujem Vám, že udržiavate odkaz Josefa Vavrouška, že pestujete dobré vzťahy a že sa venujete mimoriadne zásadnej a aktuálnej téme: ochrane životného prostredia.

Prajem Vám veľa síl a úspechov!

S pozdravom, Zuzana Čaputová

 
 
 

kohovolitVe dnech 24. a 25. května 2019 proběhnou v ČR, podobně jako v dalších zemích EU, volby do Evropského parlamentu – tyto volby nejsou v České republice příliš v oblibě, ale z hlediska životního prostředí jsou určitě velmi podstatné. 

Podle posledních výzkumů veřejného mínění je pro 80 % lidí, kteří půjdou k volbám do Evropského parlamentu, prioritou životní prostředí. Proto jsme pro vás připravili k této příležitosti jednoduché webové stránky, na kterých jsme se snažili shromáždit všechny podklady pro vaše rozhodnutí, pokud chcete opravdu podpořit environmentální a proklimatickou politiku v Evropském parlamentu. Oslovili jsme kandidáty, které považujeme za "zelené" a jejich názory zveřejňujeme u jednotlivých stran. Stránky budeme aktualizovat až do vlastních voleb a rádi přidáme informace, které tam podle vás chybí a pošlete nám je.

Naše webové stránky k volbám do EP najdete zde.

Obalka2018webJako každoročně, i za rok 2018 jsme vydali tištěný Zpravodaj, který slouží též jako pozvánka na naše valné shromáždění. Ve Zpravodaji najdete některé materiály, které jinde nevyšly. Již nyní si jej můžete stáhnout kliknutím na obrázek či na odkaz níže a číst jeho elektronickou verzi, na besedě bude pro členy dostupná i tištěná podoba. 

Zpravodaj STUŽ 2018 ke stažení.

STUŽ vstoupila do projektu GIVT.cz. Pokud nakupujete na internetu – od svetru,přes parfém, televizor, dovolenou a nebo si objednáváte jídlo domů – můžete nám pomoci.

Uděláte to takto:

  1. Před nákupem půjdete na www.givt.cz,
  2. Vyberete naši organizaci a eshop na kterém chcete nakoupit,
  3. Nakoupíte, jak jste zvyklí.

To je celé. Nestojí vás to ani korunu navíc a my dostaneme část peněz z ceny nákupu. Nakupovat se dá i anonymně, takže pokud nechcete, nemusíte se nikam registrovat. A můžete o této možnosti říci i svým přátelům – ať nenakupují "zbytečně" :)

Pokud se bojíte, že na tuto možnost podpory před příštím nákupem zapomenete, na: https://givt.cz/ziskat-pomocnika si můžete do prohlížeče zdarma stáhnout Pomocníka, který vás vždy při nakupování upozorní.

Hudec2Už více než rok slouží cestujícím v České Lípě nové, moderní vlakové nádraží. V návaznosti na to nechala místní radnice zpracovat územní studii úprav takzvaného přednádraží.

Jedním z návrhů v ní je i přesun řady autobusových stání ze současného, několik set metrů vzdáleného autobusového nádraží přímo před výpravní budovu Českých drah. To je jistě vítané, protože to cestujícím ulehčí přestup z vlaků na autobusy a obráceně.

Pokud chcete dostávat pozvánky na akce STUŽ a informace o nových zajímavých článcích na stránkách STUŽ (cca 5 zpráv měsíčně), můžete se přihlásit do našeho mailového distribučního seznamu - stačí na napsat svůj e-mail na přihlašovací stránce do konference na tomto odkazu. Pokud by vám to připadalo složité, můžete případě požádat o přihlášení na mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License