Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Nancy Pelosi Goldman prize 2016

Z inauguračnej reči prezidentky Zuzany Čaputovej, Bratislava, 15.6.2019:
"Európa, aj s našou účasťou, by sa mala stať dlhodobým lídrom pri odvrátení viacerých globálnych hrozieb. Aj hrozby, akou je klimatická kríza. Podľa odhadov Svetovej banky by do roku 2050 mohli klimatické zmeny pri nezmenenom trende vyhnať z domovov až 143 miliónov ľudí. Proces globálnej zmeny klímy musíme spomaliť a zvrátiť, lebo v opačnom prípade to môže mať zásadné následky aj pre Slovensko. Vieme, že riešenie globálnej ekologickej hrozby nezávisí iba od nás. Je ale iba v našej moci zásadná zmena prístupu k prírode na Slovensku. Práve v tomto máme príležitosť byť všetci skutočnými vlastencami, bez ohľadu na to, aké je naše názorové, politické či stranícke presvedčenie. "

sr15 cover placeholderNa počátku října byla v Jižní Koreji zveřejněna přelomová zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) o udržení globálního oteplení v limitu 1,5 °C. Ukazuje dramatické rozdíly v  dopadech na lidskou společnost, ekonomiku a životní prostředí mezi variantami zvýšení globální teploty o  1,5 °C a o 2 °C. Scénáře obsažené ve zprávě ukazují, že podmínkou zastavení oteplování na 1,5 °C je razantní snížení emisí od roku 2020 a dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050. Období mezi lety 2020 a 2030 má být zásadní a ukáže, zda jsme schopni dopady změny klimatu alespoň omezit.

O obsahu zprávy si můžete pročíst informační leták, který připravilo CDE a najdete ho zde, případně si můžete v originále přečíst celu zprávu, kterou najdete zde.

Tématu globálního oteplování bude věnována také naše prosincová beseda, která proběhne v tradičním termínu první úterý v měsíci, tedy 4. prosince od 16 hodin v Klubu techniků na Novotnéh lávce v Praze.

Josef Vavroušek (Autor: Nadace Partnerství)K 70. výročí narození Josefa Vavrouška připravil Český rozhlas Plus a v pátek 12. 9. odvysílal pořad, který je k poslechu i ke stažení -

http://www.rozhlas.cz/plus/archivplus/_zprava/josef-vavrousek-aneb-ekologicka-osina-v-polistopadove-vlade--1395811


Je tam řada velmi zajímavých nahrávek z rozhlasového archivu, určitě obsahujé mnoho dodnes platných myšlenek.

Asi tak od roku 2000 se často setkáváme s obavami o národní park Šumava (NPŠ).

Argumentuje se různě. Obvykle ti, co zjevně nereálnou politikou nezasahování proti kůrovci v druhotných stejnověkých, převážně nepůvodních smrkových monokulturách prvních zón NPŠ způsobili bezprecedentní ekologickou katastrofu, skandalizují ty, kteří takový avanturismus odmítali a odmítají.

Málo úspěšný či spíš zjevně neúspěšný boj s narůstajícími klimatickými změnami ve světě, viz zkrachovalá světová konference o klimatických změnách v mexickém Cancúnu, zvyšuje význam tzv. adaptačních opatření, tj. opatření přizpůsobení se na stále razantnější změny klimatu. Když neodpovědně se chovající lidstvo vyvolává se vší patrností stále větší klimatické změny a není s to tento trend zvrátit, musí realizovat množství opatření k přizpůsobení se rychle se měnícímu klimatu. Právem existují pochybnosti, zda to bude stačit.

Česká společnost si v listopadu připomene dvacáté výroční pádu socialismu. Někdo bude slavit, jiný truchlit, a většina se zřejmě bude držet typicky skeptického sloganu, „máme, co jsme chtěli, ještě že to není horší". Své dvacetiletí vzpomenou - jen o pár týdnů dřív - také členové a příznivci ekologického občanského sdružení Děti Země.

V Libčevsi už na vlastní kůži zažili, jak odpadová mafie dokáže zneužívat situace - Libčeves se připravuje k odvozu odpadu z nelegální skládky. Zástupci saskoanhaltských úřadů dnes na ministerstvu životního prostředí oznámí, jak naloží s nelegálním německým odpadem. Ministerstvo zatím neví, zda Němci přistoupí na likvidaci všech odpadů v Libčevsi. Na skládce totiž byly plasty dvojího původu a další odpad.

Jenom u jedné části se původ prokázal. Také se neví, zda odvezou odpad, který již hořel, protože se již nedá přesně identifikovat odkud pochází. Podle odhadů bylo v Libčevsi složeno na 4000 tun německého odpadu, Sasové se hlásí k 1500 tunám.

"Počítáme s několika scénáři: S odvozem z Libčevse na skládku Celia a potom do Německa nebo přímo z Libčevse do Německa, nebo německá strana zaplatí trvalé uložení odpadu u nás," uvedla včera mluvčí ministerstva Karolína Šůlová. Zástupci firmy Celio Litvínov již včera navštívili Libčeves, aby se na místě přesvědčili o situaci. "Odhadli, že zde leží asi jedenáct tisíc kubíků odpadu," potvrdila starostka Vlasta Staňková.

Libčeves se sice skládky zbaví, ale nebezpečí divokých skládek tím nepomine. Postará se o to Evropská unie. Hrozí nebezpečí, že do východní Evropy nekontrolovatelně budou přiváženy miliony tun odpadu ročně. Připravuje se nová směrnice EU, která by dovolovala dovážet do spaloven komunální odpad. Pro Česko by to znamenalo dovoz několika stovek tisíc tun ročně, upozorňuje europoslanec Jaroslav Kohlíček.

Likvidace odpadů v českých spalovnách je totiž lacinější. Podle Kohlíčka je největším nebezpečím, že třetina odpadu se změní v nespalitelné zbytky. Ty budou ukládány na skládky spolu s popílkem zadrženým z filtrů komínů. Šůlová potvrdila, že ministerstvo se obává výrazného nárůstu nespalitelných zbytků, ale i exhalací.

Likvidace odpadů v českých spalovnách je totiž lacinější. Podle Kohlíčka je největším nebezpečím, že třetina odpadu se změní v nespalitelné zbytky. Ty budou ukládány na skládky spolu s popílkem zadrženým z filtrů komínů. Šůlová potvrdila, že ministerstvo se obává výrazného nárůstu nespalitelných zbytků, ale i exhalací. Životní prostředí v Česku by významně postihla i záplava kamionů směřujících k nám ale i do Polska, Maďarska a na Slovensko. Nárůst kamionové dopravy by mohla vyřešit přeprava po železnici. Tím by se omezily i možnosti nelegálního dovozu odpadu kamiony.

RIZIKO - životnímu prostředí by uškodily i kamiony mířící do Polska, Maďarska a SR

FRANTIŠEK ROČEK, 25.4.2006

Kalifornská univerzita získá od firmy Monsanto 100 milionů dolarů jako kompenzace za to, že stáhla žalobu na agrochemických koncern za porušování patentových práv univerzity ke kontroverznímu hormonu, který byl vyroben metodami genové manipulace (GM). Monsanto ohlásilo dosažení dohody o mimosoudním vyrovnání v den, kdy měl žalobu začít projednávat District Court v San Francisku. Kromě jednorázové kompenzace za léta porušování patentových práv bude Kalifornská univerzita získávat po dalších 17 let nejméně 5 milionů dolarů ročně jako podíl na zisku z prodeje GM hormonu Monsantem.

Růstový hormon pro hovězí dobytek (rBGH recombinant Bovine Growth Hormon), který Monsanto prodává pod komerčním označením POSILAC se injekčně vstřikuje do těla dojeným kravám, aby se během laktace zvýšila jejich produkce mléka. Monsanto začalo GM hormon prodávat v roce 1994, když rok předtím jej pro komerční užití schválila americká agentura pro potraviny FDA.

Jedná se o velice kontroverzní produkt, proti kterému protestují americká Consumers Union a další spotřebitelské organizace, neboť se obávají ohrožení zdraví spotřebitelů. Řada amerických lékařů varuje před možnými zdravotními důsledky podávání tohoto GM hormonu mléčnému skotu. Obávají se zvýšení rizika vzniku rakoviny prsu u žen a rakoviny prostaty u mužů, kteří konzumují mléko krav vystavených geneticko-hormonálnímu dopingu.

Evropská unie na základě rozsáhle studie z března 1999 Report on Public Health Aspects of the Use of Bovine Somatotrophin prodej GM hormonu Monsantu zakázala právě vzhledem k riziku onemocnění rakovinou u konzumentů mléka ovlivněného GM hormonem. Zákaz podávání GM hormonu dobytku zavedla kromě EU např. také Kanada, jejíž vláda jinak v mnoha aspektech podporuje americkou politiku v oblasti GMO.

Odpor amerických spotřebitelů vůči GM hormonu byl tak velký, že si firma Monsanto byla nucena najmout nechvalně známou public relation (PR) agenturu Burson-Marsteller, na kampaň proti odpůrcům GM hormonu. PR agentura pak pro Monsanto založila organizaci National Dairy Board (Národní mléčná rada), která používání GM hormonu veřejně propaguje. PR agentura dále pro otupení odporu veřejnosti Monsantu doporučila přestat používat název rBGH kvůli negativním konotacím slova hormon a přejít k pojmu laické veřejnosti méně srozumitelnému - hovězí somatotropin (Bovine Somatotropin, BST).

Odsouzeníhodným způsobem se však Monsanto zachovalo hlavně k právu spotřebitelů na informace a na svobodnou volbu toho, co si chtějí koupit. V rámci své kampaně proti odpůrcům hormonálně ovlivněného mléka začalo Monsanto systematicky žalovat dodavatele mléka, potravinářské firmy a obchodníky, kteří své mléčné výrobky označovali - "bez použití rBGH". Firma Monsanto dokonce neváhala žalovat i stát Vermont, který oficiálně zavedl značení mléka jako první stát americké federace. Výsledkem této zastrašovací kampaně Monsanta je, že dnes zhruba každá čtvrtá až pátá americká dojnice dostává kontroverzní GM hormon.

Na základě materiálů Consumers Union a zpráv Reuters, Assiciated Press a San Francisco Chronicle zpracovala Linda Nová

Poměr sil na českém trhu s elektřinou se mění. Polostátní společnosti ČEZ, jež mu zatím bezpečně kraluje, roste silný konkurent. Hráčem, který chce na domácí energetické scéně větší roli, než jakou tu má dnes, je Czech Coal - skupina českých těžařů, vlastnících Mosteckou uhelnou společnost. Majitelé Czech Coal se tento týden spojili s německým energetickým gigantem E.ON. Navíc mají za zády ještě jednoho partnera - kyperskou firmu finančníka Pavla Tykače, kterou přibrali jako minoritního společníka do mosteckých dolů.

Vstup "kyperských investorů" do Mostecké uhelné oznámil Czech Coal v úterý, včera oficiálně potvrdil prodej majoritního podílu jejich Teplárny Otrokovice a Energetiky Malenovice německému E.ON. Ten už v Česku vlastní dvě teplárny, ale hlavně je tu druhým největším hráčem v prodeji elektřiny: zásobuje na jižní Moravě a v jižních Čechách téměř půldruhého miliónu zákazníků, na trhu drží pětinový podíl.

Proud zatím E.ON sám vyrábí jen v malých zdrojích, osmdesát procent ho nakupuje od ČEZ. O vlastní výrobu však má už dlouho zájem. "Ano, chceme ji posílit," potvrzuje mluvčí Vladimír Vácha. A právě v Czech Coal teď získává E.ON partnera, který má ke stavbě velké elektrárny nejdůležitější klíč: uhlí. "S novým partnerem společně chystáme koupě některých dalších výrobců tepla i elektřiny, ale zvažujeme také stavbu nové elektrárny na Mostecku," říká spolumajitel Czech Coal Petr Pudil.

Podmínkou pro takovou stavbu je ovšem prolomení ekologických limitů, jež zatím brání těžbě na mosteckém dole ČSA po roce 2017. Zrušení limitů energetici čekají - většina politiků se totiž shoduje, že je nutné. A potřebná bude i nová elektrárna: "Pokud by limity nepadly a uhlí za nimi se nevyužilo pro výrobu elektřiny, už kolem roku 2014 přestane být Česko soběstačné v zásobování proudem," varuje analytik společnosti Atlantik FT Roman Cenek.

Potíž je v tom, že stavbu nové elektrárny na Mostecku plánoval především ČEZ. A tomu teď záměry Czech Coalu spojeného s E.ON mohou udělat čáru přes rozpočet. Generální ředitel ČEZ Martin Roman je zatím v hodnocení opatrný. "V případě prolomení limitů je na Mostecku prostor jak pro nás, tak pro naše konkurenty," říká. Zachování limitů by však podle něj situaci mohlo vyhrotit.

Také Petr Pudil z Czech Coal ujišťuje o vstřícnosti své skupiny vůči ČEZ, která je jejím největším zákazníkem: "S ČEZ máme dobré vztahy, nechceme jít proti nim." ČEZ má s Mosteckou uhelnou uzavřené dlouhodobé kontrakty na dodávku uhlí a Roman věří, že obchodní politika firmy se ani za nové situace nezmění. I tak se ale dá čekat, že konkurenční boj mezi oběma hráči se vyhrotí.

Podle analytika Cenka je tvrdší konkurence na trhu s elektřinou pro spotřebitele dobrou zprávou: "Zákazníci by větší soutěž mezi výrobci mohli pocítit i na příznivější ceně, záleží ale na tom, jak velká bude poptávka po elektřině i její výroba," podotkl.

Autoři: Zuzana Kubátová, Zdeněk Zuntych

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License