Východočeská pobočka STUŽ

Za udržitelné Česko na místní úrovni

Naše východočeská pobočka završila úspěšně projekt Udržitelná Evropa pro všechny. V rámci tohoto projektu vydala rozsáhlou publikaci Za udržitelné Česko na místní úrovni. Více o celém projektu se můžete dozvědět na webových stránkách tohoto projektu.

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Členem Východočeské pobočky STUŽ se mohou stát osoby starší 18 let na základě podání písemné přihlášky. Podmínkou vzniku členství je zaplacení zápisného 100,- Kč a ročního členského příspěvků, jehož výše činí 350,- Kč. Nevýdělečně činní platí zápisné 50,- a členský příspěvek 100, Kč.

Zájemcům o naše aktivity, kteří se nechtějí stát členy, nabízíme statut příznivce naší organizace. Příznivci pak budou cestou e-mailu čas od času informováni o našich akcích a o aktivitách souvisejících s naší činností.

Název: Východočeská regionální pobočka STUŽ

Místo působnosti: ČR

Adresa sídla: Milady Horákové 269/28, 500 06 Hradec Králové 6

Peněžní ústav: ČSOB Hradec Králové, č.ú. 267982701/0300

IČO: 62692631

Statutární zástupce (Předseda): Miroslav Petr

E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vč. STUŽ Obrázek 1Stanoviska, podněty

  • kritické vyjádření k záměru „Modernizace spalovny průmyslových odpadů, provozovna Pardubice“ (Rybitví) adresováno MŽP v rámci procesu EIA
  • návrhy a podněty pro územní plány pěti obcí ležících západně nedaleko od Hradce Králové (Dobřenice, Káranice, Lhota pod Libčany, Obědovice a Praskačka). Autorem odborných podnětů je M. Říha.
  • prosazovaní návrhu Zelené západní clony a zeleného prstenec kolem Hradce Králové, komunikace s novým vedením města

Východočeská pobočka STUŽ čítající nyní 24 členů realizovala v loňském roce 12. ročník projektu ekologicko-výukových přednášek na školách. Projekt byl po řadu let financován Nadačním fondem Veolia, ale jeho letošní zajištění je zatím otevřené. Nicméně konečná bilance tohoto posledního ročníků představuje 25 přednášek a 563 oslovených žáků a studentů. Letos dochází k rozšíření přednášek i na půdu hradecké městské knihovny, tedy s určením pro veřejnost.

Značná část naší činnosti je věnována osvětě v ochraně přírody, ale i vlastní praktické péči v rámci ochranářských brigád. Hlavně sem však řadíme naše přírodovědné exkurze vedené odborníky z Muzea východních Čech a České společnosti ornitologické. Cílem těchto exkurzí jsou přírodně zajímavé lokality jednak městské přírody v Hradci Králové, dále pak lokality v cyklisticky dostupné vzdálenosti a v rámci regionu vyrážíme na jednodenní expedici. V červnu minulého roku došlo na nyní již celostátně známou lokalitu, místo s plánovanou přehradou Pěčín na řece Zdobnici. Motto znělo: Příroda nebo přehrada? Dobrodružné výpravy se účastnil i poradce premiéra vlády ČR.

Nejviditelnější změna týkající se našeho pobočkového spolku je vylepšený webový koutek s názvem „Východočeská pobočka STUŽ“ na internetových stránkách STUŽ, a to díky přičinění Ing. Jiřího Dlouhého.

Další nepřehlédnutelnou změnou představujezastoupení naší pobočky v předsednictvu STUŽ, paní RNDr. Annou Poláškovou. Za připomenutí stoji, že, mimo jiné, zorganizovala a moderovala besídku „Stav povrchových vod v ČR – sinice a jiné problémy“ a následně zformulovala Stanovisko předsednictva STUŽ č. 127 ke stavu povrchových vod v ČR, kde se upozorňuje na stav, jež představuje významnou hrozbu pro lidské zdraví, biodiverzitu vodních ekosystémů a funkce krajiny.

Východočeská regionální pobočka STUŽ si loni připomenula dvacáté výročí své existence. U jejího zrodu stáli profesor Vladimír Srb a Ing. Josef Vavroušek. Ve své činnosti navázala v roce 2014 na svoje předešlé, tedy tradiční periodické aktivity. Ty doplnila dalšími podniky.

Činnost východočeské pobočky se soustředila v roce 1999 především na lokální otázky a akce místního rozsahu a dosahu. Navázali jsme spolupráci s novým vedením hradecké radnice. Nový a velký prostor se otevřel v loňském roce na poli kooperace neziskových organizací Hradecka. Aktivně jsme přispěli k vytvoření a fungování Královéhradecké kolice neziskových organizací. Vůči státní správě a samosprávě se již vymezujeme jako relativně kompaktní blok připravený hájit své zájmy a pořádat společné akce. První z nich, premiérou ve vzájemné spolupráci, byla listopadová kampaň ke Dni bez aut, kterou STUŽka jako hlavní organizátor pořádala v součinnosti s brněnskou pobočkou Dětí Země. Podrobnosti o tom jste si mohli přečíst v minulém čísle Zpravodaje spolu s přáním, aby naše Společnost letošní kampaň Den bez aut masivně podpořila a dle možností se do ní i přímo zapojila.

image2Patnáctý duben byla neděle a řada přátel přírody nemohla dospat. Nebylo tomu však proto, že by je trápila odpověď na otázku, zda Andrej Babiš sestaví v pondělí novou vládu a zda pro ni získá dostatečnou parlamentní podporu, ale proto, že je čekala přírodovědná exkurze s východočeskou STUŽkou do NPR Libický luh. A navíc napětí stupňovala nejistota ohledně zdejší dominantní kytičky dymnivky duté, konkrétně ohledně toho, zda-li se nám odhalí v celé své rozkvetlé kráse a početné hojnosti, nebo zůstane ještě přikrčená mezi loňským křupavým listím, kteréžto celý tento největší český lužní les ráčilo během zimy přikrýti.

rencin4. října nás navždy opustil Vladimír Renčín, český kreslíř, ilustrátor, karikaturista, autor svérázného humoru, neopakovatelné kresby a jedinečných postaviček. Vladimír Renčín byl také členem Východočeské pobočky STUŽ, do její činnosti se aktivně zapojoval až do jeho vážného onemocnění. Bude nám hodně chybět on, i jeho kresby.

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License