Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Kdybych měl činnost pobočky za minulý rok shrnout do jedné, dvou vět, zněly by dost nezajímavě, skoro šedivě: Pobočka pokračovala ve svých běžných aktivitách jako v předchozích rocích. Věnovala se ochraně zeleně v České Lípě a v jejích místních částech a spolu s dalšími občanskými sdruženími a dokonce i spolu s některými obcemi bránila zdejší krajinu, přírodu a životní prostředí před devastací projekty podle našeho názoru zbytečnými a megalomanskými.

Jenže jsou za těmi větami stovky hodin práce členů, pochůzek v terénu, pořizování dokumentace včetně fotografické, studia odborných a úředních podkladů, desítky stran různých vyjádření, množství schůzek a setkání.

Vč. STUŽ Obrázek 1Stanoviska, podněty

  • kritické vyjádření k záměru „Modernizace spalovny průmyslových odpadů, provozovna Pardubice“ (Rybitví) adresováno MŽP v rámci procesu EIA
  • návrhy a podněty pro územní plány pěti obcí ležících západně nedaleko od Hradce Králové (Dobřenice, Káranice, Lhota pod Libčany, Obědovice a Praskačka). Autorem odborných podnětů je M. Říha.
  • prosazovaní návrhu Zelené západní clony a zeleného prstenec kolem Hradce Králové, komunikace s novým vedením města

Kostel v Neratove - pohled zepredu 1

V sobotu 24. července 2021 uspořádala Východočeská pobočka STUŽ exkurzi do Neratova, jehož funkční využití území je dle návrhu územního plánu Bartošovice v Orl. horách předmětem sporu mezi některými místními občanskými iniciativami, místní správou obce, i zhotovitelem územního plánu a jeho vyhodnocení vlivů na udržitelnost vývoje území. Vč STUŽ se k návrhu územního plánu Bartošovice vyjádřila vloni písemně a podpořila negativní stanovisko občanského sdružení „Kruh“. Neratov se nachází v CHKO Orlické hory, kde by měl být chráněn jak krajinný ráz, tak urbanistický charakter rozptýlené zástavby chalup v lukách a pastvinách, stejně jako chráněné rostliny a živočichové a jejich místa výskytu, charakteristické biotopy. Tyto zásady návrh územního plánu porušuje.

„Mysli globálně – jednej lokálně“ je jedním z environmentálních hesel, která nás provázejí životem a smiřují s faktem, že jednotlivec stěží něco pozitivně ovlivní na globální úrovni, i když chápe globální souvislosti a důsledky lidského konání, ale může viditelně a pozitivně přispět ke zlepšení životních podmínek své občanské komunity a životního prostředí ve svém bezprostředním okolí. Sestoupíme-li z obecných úvah celosvětových souvislostí lidských aktivit na námi reálně ovlivnitelnou úroveň našeho města, objevíme jak jeho některé slabiny, tak možnosti a potenciály na zlepšení.

VC SutaVýchodočeská pobočka STUŽ zve všechny zájemce na výroční schůzi pobočky spojenou s přednáškou MUDr. Miroslava Šuty na téma Život s plasty, aneb jak se neutopit v oceánu plastů.

Vše se bude konat ve středu 26. února 2020 od 16 hod ve Studijní a vědecké knihovně, Hradecká ul 1250, Hradec Králové – v 5. patře. Pro podrobnosti si klikněte na obrázek pozvánky.

Vstup volný.

VC KasparVýchodočeská pobočka STUŽ zve všechny zájemce na přednášku Mgr. Jakuba Kašpara, náměstka ředitele Krkonošského národního parku na téma Klima s mění. A co my s tím?

Přednáška se koná v neděli 8. března 2020 od 10 hodin na evangelické faře v Nezvalově ulici v Hradci Králové. Pro podrobnosti si klikněte na obrázek pozvánky.

Vstup volný.

Pozvánka story PP Na Plachtě 1Jste srdečně zváni na besedu Od vojenského cvičiště po přírodní památku.

Beseda s aktéry a pamětníky proměny vojenského cvičiště a městského smetiště na chráněnou lokalitu přírody Na Plachtě. Na unikátní lokalitu českého a evropského významu.

Knihovna města Hradec Králové, Wonkova ulice v pondělí 17. února 2020 od 16.30 hodin

Akci pořádá východočeská STUŽ ve spolupráci s Knihovnou města Hradec Králové.

finalprint info 5cervnaSpolečnost pro trvale udržitelný život pořádá 5. června 2019 v 17 hodin malý mezinárodní diskusní seminář v konferenčním sále Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové

Pestrá budoucnost Evropy? (Colorful Future of Europe?)

zčásti v angličtině, k dispozici bude text v češtině, vstupné 40 Kč a 20 Kč

Pohled z Německa, z Kosova, z Afriky i světaznalých Čech

Pozvánku i s programem si můžete stáhnout zde.

DSC02223Přání či potřeba být na dvou místech současně jsou asi odvěké. V moderní době, v éře zrychlujícího se životního stylu a přehršle nabídek nejrůznějších aktivit, tento fenomén nabývá na významu. Příroda nás však touto schopností (jistě moudře) nevybavila. Aktuálně si to uvědomili i někteří účastníci přírodovědné exkurze Odpoledne v hradecké přírodě pořádané východočeskou STUŽkou v symbióze s přírodovědným oddělením Muzea východních Čech. Termín konání této tradiční akce totiž právě kolidoval s vrcholícím turnajem mistrovství světa v hokeji, konkrétně se čtvrtfinálovým utkáním mezi nabušenými týmy ČR a USA, které bez milosti rozhodovalo o postupu mezi nejlepší čtyři mančafty planety, ba možná celého univerza.

TlustecmJe to letos už 20 let, co se přestal těžit čedič na kopci, který je nejen významnou krajinnou dominantou, ale také vzácnou přírodovědnou lokalitou, kde se vyskytují i kriticky ohrožené druhy živočichů, jako je třeba orel mořský, skokan ostronosý, vrápenec malý, netopýr brvitý a další. K tomu desítky druhů silně ohrožených či „jen“ ohrožených.

Okolní obce a občanská sdružení, mezi nimi i Českolipská regionální pobočka Společnosti pro trvale udržitelný život (STUŽ), celou tu dobu vzdorují snahám různých zájemců o obnovení těžby na Tlustci. Nejnověji se o to snaží firma Kamenolom Brniště, která vznikla z pražské firmy Chlup s.r. o. a která do regionu přišla v roce 2011.

image2Patnáctý duben byla neděle a řada přátel přírody nemohla dospat. Nebylo tomu však proto, že by je trápila odpověď na otázku, zda Andrej Babiš sestaví v pondělí novou vládu a zda pro ni získá dostatečnou parlamentní podporu, ale proto, že je čekala přírodovědná exkurze s východočeskou STUŽkou do NPR Libický luh. A navíc napětí stupňovala nejistota ohledně zdejší dominantní kytičky dymnivky duté, konkrétně ohledně toho, zda-li se nám odhalí v celé své rozkvetlé kráse a početné hojnosti, nebo zůstane ještě přikrčená mezi loňským křupavým listím, kteréžto celý tento největší český lužní les ráčilo během zimy přikrýti.

Východočeská pobočka STUŽ čítající nyní 24 členů realizovala v loňském roce 12. ročník projektu ekologicko-výukových přednášek na školách. Projekt byl po řadu let financován Nadačním fondem Veolia, ale jeho letošní zajištění je zatím otevřené. Nicméně konečná bilance tohoto posledního ročníků představuje 25 přednášek a 563 oslovených žáků a studentů. Letos dochází k rozšíření přednášek i na půdu hradecké městské knihovny, tedy s určením pro veřejnost.

Pozvánka Libický luhVýchodočeská STUŽ vás srdečně zve, láká a svádí na jednodenní přírodovědnou exkurzi do Národní přírodní rezervace Libický luh poblíž Velkého Oseka, kam dorazíme vlakem v neděli 15. dubna. 

Odjezd pro Hradečáky a spádově okolní jest z hl. nádraží v Hradci Králové  v 8.08, přestup nás čeká v Chlumci/ C. Z Prahy můžete jet rychlíkem v 7:58 do Kolína a tam přestoupit na spěšný vlak to Velkého Oseku. Pro ty, kteří dorazí z jiných světových stran, upřesňuji: Výchozím punktem je Velký Osek v čase 9:00.
Očekáváme, že nás přivítají záhony rozkvetlé dymnivky, a vůbec nádherná příroda oděna do svého čerstvě jarního svátečního šatu. Akce je plánována pro pěší. Její délka bude ještě upřesněna. Počítejme i s nějakou tou mokřinou. Komfortní vlakové spojení se nabízí i na zpáteční odpolední cestu. Barevnou pozvánku naleznete, pokud kliknete na obrázek v tomto článku.

 

Botanická zahrada Tábor - vchod

Jihočeská regionální pobočka STUŽ se sídlem v Táboře vznikla v únoru 2001. U jejího zrodu stáli iniciátoři a organizátoři místního referenda o silnici před táborskou botanickou zahradu Jana Rinkeová, František Korbel, Miloš Tuháček, Jiří Loskot a další.

V tomto referendu se 80% zúčastněných voličů vyslovilo proti postavení nové silniční komunikace.

V průběhu své již sedmnáctileté historie realizovala pobočka zejm. tyto projekty a aktivity:

rencin4. října nás navždy opustil Vladimír Renčín, český kreslíř, ilustrátor, karikaturista, autor svérázného humoru, neopakovatelné kresby a jedinečných postaviček. Vladimír Renčín byl také členem Východočeské pobočky STUŽ, do její činnosti se aktivně zapojoval až do jeho vážného onemocnění. Bude nám hodně chybět on, i jeho kresby.

Slavíkovy ostrovy nejsou pojmenovány podle zpěvem proslavených opeřenců, i když i ti se tu vyskytují. Slavíkovy ostrovy nejsou přírodně extra chráněnou lokalitou, byť se jejich jméno v této souvislosti skloňuje už celá desetiletí. Slavíkovy ostrovy nejsou pro vzdáleně přespolní zřejmě tak lákavé, aby je osobně, například v rámci exkurze Východočeské pobočky STUŽ, navštívili, ačkoliv třeba právě v Praze o nich hodně a rádi hovoří. Slavíkovy ostrovy nejsou sjednocujícím společenským fenoménem, právě naopak. A konečně, Slavíkovy ostrovy nejsou sjednocujícím fenoménem ani uvnitř tábora environmentalistů, soudě alespoň podle diskuze v rámci STUŽ. No řekněte, není už tohle všechno dostatečný důvod k hlubšímu zájmu o tuto lokalitu? Ba přímo k vyhrazení si jednoho odpoledne k jejímu navštívení?

Prchat v horký letní den do lesa či k vodě za stínem a chladem považujeme za rozumné a příjemné. Toť ústup, za který se nestydíme. Právě naopak. Těšíme se na něj po celý rok. A co takhle ochladit se v pekle? Zní to jako protimluv. Nikoliv však v případě pekla s velkým P. Tudíž místa jako stvořeného pro červnovou přírodovědnou exkurzí.

A co že je na zdejší přírodě tak super vzácné? – Jednou větou, příroda si tu excelentně pohrála. Posuďte sami.

Pravda, chybí tu opravdové hory, přesto teplotní rozdíly mezi převýšením pouhých 200 metrů činí až úctyhodných 15 stupňů Celsia. Tohoto jevu pak prospěchářsky využívá fauna a flóra. A to jak ta teplomilná, tak i ta horská. Navíc, Dyje tu tvoří takzvaný ekokoridor, kudy migrují bez ohledu na kvóty od jihovýchodu panonské druhy, od západu zase ty chladnomilné.

Když se řekne strávit odpoledne v hradecké přírodě, mohou být naše představy dosti rozdílné. Někdo dá přednost posezení v parku, někdo krmení labutí u řeky, ti aktivnější nastartují svého čtyřkolového miláčka, aby je „bezbolestně“ dopravil až do lůna městských lesů, kde začíná inlajnový ráj. Zjednodušeně lze rozlišit dvě kategorie konzumentů přírody: Jedněm slouží příroda jako pouhá kulisa a prostředí se zdravým luftem, ti druzí se vydávají do přírody kochat, nebo ji dokonce poznávat.

Akce s názvem „Odpoledne v hradecké přírodě“ je přírodovědná exkurze, tedy podnik rozhodně pro ty druhé.

Ano, to jsou naše představy o lese, a také dva základní požadavky, aby les byl tím pravým lesem. V hradeckých lesích to platí omezeně. Pokud totiž chcete takzvaně dýchat z plných plic, vyhněte se Hradečnici v jejím motorizovaném úseku. A pokud chcete užívat klidu, vyhněte se jí celé. Tento lesní bulvár totiž pulsuje životem, který svým ruchem připomíná průtah slavného newyorkského Central Parku. Zkrátka je to tu „busy“. Člověka v této souvislosti napadá otázka, nakolik je tento stav naplněním vize o moderní úloze městských lesů, anebo naopak, nakolik tu iniciativu již převzal živelný proces, který přerůstá přes hlavu.

HK PekloJednodenní přírodovědná exkurze v rámci regionu, pro pěší
z Nové Města nad Metují do Pekla a dále do Náchoda.
Termín: sobota 24. června 2017.
Sraz pro Hradečáky na terminálu HD.
Doprava autobusem z HK do Nového Města/ Met., odjezd v 7:40 (Terminál HD), příjezd do Nového Města/ Met.(Na Rychtě) 8:26.

HK LesyProzkoumáme lesní lokality, přírodní památky, Černou stráň a Sítovku, dále pak, podle situace PR Mazurovy chalupy, Leteckou střelnici a okolí rybníka Výskyt.
Termín: úterý 13. června 2017.
Sraz: Hradec Králové, Malšovice u Zděné boudy v 16:00 hodin.

HK exk2Když se řekne strávit odpoledne v hradecké přírodě, mohou být naše představy dosti rozdílné. Někdo dá přednost posezení v parku, někdo krmení labutí u řeky, ti aktivnější nastartují svého čtyřkolového miláčka, aby je „bezbolestně“ dopravil až do lůna městských lesů, kde začíná inlajnový ráj. Zjednodušeně lze rozlišit dvě kategorie konzumentů přírody: Jedněm slouží příroda jako pouhá kulisa a prostředí se zdravým luftem, ti druzí se vydávají do přírody kochat, nebo ji dokonce poznávat.

Značná část naší činnosti je věnována osvětě v ochraně přírody, ale i vlastní praktické péči v rámci ochranářských brigád. Hlavně sem však řadíme naše přírodovědné exkurze vedené odborníky z Muzea východních Čech a České společnosti ornitologické. Cílem těchto exkurzí jsou přírodně zajímavé lokality jednak městské přírody v Hradci Králové, dále pak lokality v cyklisticky dostupné vzdálenosti a v rámci regionu vyrážíme na jednodenní expedici. V červnu minulého roku došlo na nyní již celostátně známou lokalitu, místo s plánovanou přehradou Pěčín na řece Zdobnici. Motto znělo: Příroda nebo přehrada? Dobrodružné výpravy se účastnil i poradce premiéra vlády ČR.

pec1Postavit přehradu Pěčín nebo zachovat nedotčené kaňonovité údolí horské řeky Zdobnice?

Kdo se v tom má vyznat? – Řeč legislativy je zdánlivě jasná: Přednost má takové řešení, kde převažuje veřejný zájem. Kdo to však posoudí? Vláda? Parlament? Lid? Nebo snad vyšší moc?

Chceme-li si vytvořit na věc názor, musíme vyvinout určité úsilí. Sami být aktivní. Takhle by se dal shrnout postoj účastníků sobotní červnové přírodovědné exkurze do lokality, kterou by případná stavba vodního díla zcela a trvale proměnila. Inu není nad to přesvědčit se takzvaně na vlastní oči. Tím spíše pak v doprovodu odborníků z řad přírodovědců. Nejste tak pouhými turisty, jejichž pohled sklouzává po povrchu věcí a jevů. Zažíváte přírodu všemi smysly, atmosféru jedinečného prostředí koryta horské říčky, kterou nemůže nikdo a nic zprostředkovat. Ani televize, ani článek na internetu či v novinách. Zkrátka jsou místa a věci, které se musí prožít. A takové je i motto přírodovědných exkurzí pořádaných, jako v tomto případě, Východočeskou pobočkou Společnosti pro trvale udržitelný život (STUŽ).

ZdobniceVýchodočeská pobočka STUŽ vás zve na přírodovědnou exkurzi do údolí řeky Zdobnice, do místa, které je v souvislosti s plánem stavby přehrady Pěčín nyní hojně skloňováno. Cílem je seznámit se v doprovodu odborníků-přírodovědců s přírodou zdejší lokality, a také diskutovat zmíněný vodohospodářský záměr. 
Koná se v sobotu 25. června 2016. Odjezd vlakem z Hradce Králového, hl. nádraží ČD, v 7:05 hodin do stanice Pěčín.
Délka pěší trasy je cca 15 km v kopcovitém terénu.
Předpokládaný návrat do HK je v 18:53 hodin.

hk1 Když se řekne Českého středohoří, představíme si romantickou krajinu bývalých sopek, komolých kuželů a čedičových vyvřelin. Kus Českého středohoří však nalezneme i ve východních Čechách. Ano, a právě tam, na Kunětickou horu, zamířila královéhradecká cyklistická přírodovědná exkurze. Cíl nepříliš vzdálený a zdaleka viditelný, přesto tu vzniká otázka, jak se tam ve zdraví dostat. Neboť svoboda cyklisty vytlačovaného přemnoženými automobily je jen teoretická. Kupříkladu právě k bezpečné přímé cestě na jih abyste disponovali masivním plechovým brněním, hlučným a jedovaté zplodiny produkujícím vehiklem, zkrátka, abyste se opevnili cca jeden a půl tunovou hmotou. Pak máte šanci na této komunikaci obstát. Naštěstí existuje pro cyklisty varianta trasy na zdravém luftu, byť delší a krkolomnější.

HK001Cesty za poznáním jsou různé. Hradečtí přátelé přírody si tentokráte vybrali pro své jarní „Odpoledne v hradecké přírodě“ snad nejzapadlejší kout města. Lokalitu, které vévodí čistírna odpadních vod se svými zdaleka viditelnými žlutohnědě pruhovanými vyhnívacími a uskladňovacími nádržemi. Tento poslední cíp města je zároveň i konečným místem onoho vyměšovacího traktu, kterým disponuje nejen každý živočich, nýbrž i organismus, jakým je početná lidská aglomerace. V tomto případě nejen královéhradecká. Končí tu totiž kupříkladu i z Třebechovic vše, čeho se lidé prostřednictvím rozsáhlé kanalizační sítě zbavují. Za biblických dob a ještě dlouho potom tento konečný produkt metabolismu člověka i jeho sídel patřil do hnoje, za socialismu a ještě několik let po něm směřoval rovnou bez čištění do Labe. Středověk skončil v Hradci Králové rokem 1995. Od tohoto data se také Hradečtí, kteří si tuto skutečnost mohou slavnostně připomínat vždy při placení položky zvané stočné, za přívlastek moderní město nemusí stydět.

HKexkurze

V úterý 10. května 2016, od 16.00 hodin. 
Přírodovědná exkurze, jejímž cílem jsou slepá labská ramena za ČOV HK nedaleko Třebše.  U vchodu do ČOV se také zájemci setkají.

Zajištěn je odborný doprovod botaničky a entomologa z Muzea východních Čech a ornitologů.
Délka pěší trasy je 6 km, ukončení exkurze cca v 19.30 hodin. Exkurze je určena pro přírodovědné zájemce z řad královéhradecké veřejnosti, pro laiky i zasvěcené, začátečníky i pokročilé. S podporou města Hradec Králové pořádá Východočeská pobočka STUŽ (Společnost pro trvale udržitelný život).

Nejviditelnější změna týkající se našeho pobočkového spolku je vylepšený webový koutek s názvem „Východočeská pobočka STUŽ“ na internetových stránkách STUŽ, a to díky přičinění Ing. Jiřího Dlouhého.

Další nepřehlédnutelnou změnou představujezastoupení naší pobočky v předsednictvu STUŽ, paní RNDr. Annou Poláškovou. Za připomenutí stoji, že, mimo jiné, zorganizovala a moderovala besídku „Stav povrchových vod v ČR – sinice a jiné problémy“ a následně zformulovala Stanovisko předsednictva STUŽ č. 127 ke stavu povrchových vod v ČR, kde se upozorňuje na stav, jež představuje významnou hrozbu pro lidské zdraví, biodiverzitu vodních ekosystémů a funkce krajiny.

Na anglickém parku, se kterým se setkáváme v zámeckých zahradách, obdivujeme střízlivou uhlazenost a blízkost pravé přírodě. Pro toho, kdo by chtěl navštívit anglický park po česku, je tu jeden tip. Tip na areál věhlasného Národního hřebčína Kladruby nad Labem, na park Mošnice. Jak asi tušíte, onu českou podobu klasického anglického parku tu lze vztáhnout na jeho neupravenost až zanedbanost, což by šlechtické srdce nejspíš zabolelo. Přírodě to však nikterak nevadí. Ba naopak.

Podívat se na objekt svého zájmu z nadhledu bývá povětšinou zábavné i užitečné zároveň. Platí to i o přírodě. Královéhradečtí přátelé přírody využili tuto příležitost na své úterní tradiční přírodovědné exkurzi zvané Odpoledne v hradecké přírodě.

 

Příroda je náladová. Příroda je jako žena. Zkušeným tedy netřeba vysvětlovat, že tady nezbývá než obrnit se trpělivostí a odhodlaností. Ano, právě tyto vlastnosti můžeme přiznat skupině přátel přírody, kteří navzdory středeční ocelově šedé obloze nad metropolí východních Čech vyrazili na svoji každoroční přírodovědnou cykloexkurzi. Tentokráte na sever podél Labe.

kohakZa nejrozsáhlejší každoroční projekt naší organizace lze označit Ekologicko-výukové přednášky pro základní a střední školy, ba i pro posluchače univerzity, v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Několik desítek přednášek odborníků, profesionálů i erudovaných amatérů na nejrůznější témata související s problematikou životního prostředí navštíví během každého školního roku stovky žáků a studentů. V posledních letech se tak děje za podpory Nadačního fondu Veolia.

DSC05466Součástí našich aktivit jsou také přírodovědné exkurze určené pro širokou veřejnost. Spolupracujeme při nich s pracovníky Muzea východních Čech, jakož i s dalšími profesionálními a amatérskými přírodovědci. Cíle volíme jinak místní (Hradec Králové a jeho okolí), tak i regionální v rámci východních Čech. Viz rubrika „Co bylo“, případně aktuální pozvánka.

IMGP1455Mezi naše úspěchy řadíme důležitý podíl na ochraně přírody v Národní přírodní rezervaci Žehuňská obora (nyní NPR Kněžičky) na hranici se středočeským regionem nedaleko Chlumce nad Cidlinou. V této významné přírodní lokalitě totiž svého času selhala státní ochrana přírody, odpovědná péče nefungovala a došlo i na devastující zásahy nepovolenou těžbou dřeva a používáním chemických prostředků. Po našem iniciativním jednání s Ministerstvem životního prostředí a Agenturou ochrany přírody a krajiny došlo k nápravě, i když vlastní území nejvyššího stupně ochrany přírody bylo zmenšeno. Viz Stanovisko STUŽ č. 102 z roku 2005.

Natura 2000 logo

Zařazení významných přírodních lokalit na území města Hradec Králové, konkrétně evropských významných lokalit Na Plachtě, Běleč – střelnice, Piletický a Librantický potok, a Mazurovy chalupy, do systému Natura 2000 nebylo automatické a neobešlo se bez ostrých sporů s jeho odpůrci v tehdejším vedení radnice. Za náš postoj v této kauze mluví Stanovisko STUŽ č. 112 z roku 2008.

Thorpe Green - geograph.org.uk - 1495215

Ekologicky šetrné formy dopravy považujeme za důležitý příspěvek do procesu směřování k udržitelnosti rozvoji lidské společnosti. A to jednak proto, že zmiňované úsilí naráží v této oblasti na nemalé překážky tvořené z velké části převažujícím životním stylem a vyznávanými konzumními hodnotami, tak i proto, že negativní vliv současné dopravy zasahuje každého z nás. Vzpomeňme zde především zdravotní a bezpečnostní rizika, poškozování přírody, fragmentaci krajiny, ale také devastující vliv na charakter lidských sídel v jejich přizpůsobování se fenoménu rozpínavého automobilismu. Z globálního pohledu připomeňme plýtvání neobnovitelnými zdroji jako je ropa a přispívání k oteplování planety v podobě produkce CO2.

Podporu šetrné a udržitelné dopravě, tedy dopravě pěší, cyklistické a hromadné, vyjadřujeme na komunální úrovni ať již jejím prosazováním v strategických dokumentech, tak při řešení nejrůznějších konkrétních dopravních situací, kterých se účastníme. Hlásíme se i k minulé organizaci osvětových Dnů bez aut ve městě pod Bílou věží, a to ve spolupráci s kolegy z Dětí Země.

Středoletní setkání Východočeské pobočky STUŽ se tradičně uskuteční v zahradní restauraci Hacienda, Štolbova ul.,

a to ve čtvrtek 23. července 2015 od 17-ti hodin.

Na tomto přátelském společenským setkání členů a přátel Východočeské regionální pobočka STUŽ jsou vítáni všichni, tedy malí i velcí, laici i zasvěcení.

Členem Východočeské pobočky STUŽ se mohou stát osoby starší 18 let na základě podání písemné přihlášky. Podmínkou vzniku členství je zaplacení zápisného 100,- Kč a ročního členského příspěvků, jehož výše činí 350,- Kč. Nevýdělečně činní platí zápisné 50,- a členský příspěvek 100, Kč.

Zájemcům o naše aktivity, kteří se nechtějí stát členy, nabízíme statut příznivce naší organizace. Příznivci pak budou cestou e-mailu čas od času informováni o našich akcích a o aktivitách souvisejících s naší činností.

Název: Společnost pro trvale udržitelný život, Českolipská regionální pobočka

Místo působnosti: okresy Česká Lípa, Děčín, Liberec

Adresa sídla: náměstí T. G. Masaryka 194/27, Česká Lípa

Korespondenční adresa: Střelnice 2286, 470 01 Česká Lípa

IČ: 70936331

Název: Východočeská regionální pobočka STUŽ

Místo působnosti: ČR

Adresa sídla: Milady Horákové 269/28, 500 06 Hradec Králové 6

Peněžní ústav: ČSOB Hradec Králové, č.ú. 267982701/0300

IČO: 62692631

Statutární zástupce (Předseda): Miroslav Petr

E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License