Kliknutím můžete obrázek zvětšit

Vážený pane ministře,

spuštění mýtného systému pro nákladní dopravu na dálnicích a rychlostních komunikacích nastartovalo důležité změny. Protože se ale mýtné nevztahuje i na ostatní komunikace, poškozuje řadu lidí.

O velmi špatné situaci jsem se mohl osobně přesvědčit v pátek 1. července 2011, kdy, díky poruše ve stanici Holoubkov byla přerušena vlaková doprava na trati Praha – Plzeň a já jsem byl nucen s velkou skupinou dětí absolvovat, místo poklidné jízdy přímým vlakem, úsek Kařízek – Rokycany na kolech, jejichž náhradní přepravu nám železnice nebyla schopna zajistit.

To, co by za normálních okolností nemělo být problémem – ujetí cca 15 km trasy na kolech po „staré plzeňské silnici“, která je, právě v tomto úseku rovnoběžná s dálnicí, a tím pádem prakticky bez provozu, se právě díky pátečnímu zpoplatnění dálnice a nezpoplatnění souběžné silnice, stalo pro mne hororem. Za hodinu, kterou nám trvalo projetí této trasy, nás minulo mnoho desítek kamiónů, které zcela zjevně objížděly zpoplatněný úsek dálnice. Kamiónů bylo několikrát více, než osobních aut. Navíc – právě v tomto úseku silnice prochází středem několika obcí, jejichž obyvatele jsem mohl jen politovat.

Vážený pane ministře, zasaďte se prosím o co nejrychlejší rozšíření mýtného systému na silnice všech tříd. Mýtný systém nesmí poškozovat obyvatele měst a vesnic, ani řadové motoristy. Chceme žít na čistém vzduchu a bez neustálého hluku a vibrací od projíždějících nákladních vozidel.

S pozdravem

ing. Jiří Dlouhý

předseda společnosti pro trvale udržitelný život

Na Hanspaulce 7

160 00 Praha 6

--------------------------------

Pavel Dobeš
ministr
Ministerstvo dopravy
nábř. L. Svobody 1222/12
110 15 Praha 1

Podnět byl odeslán elekronickou poštou na podatelnu MD ČR 21. 7. 2011

_______________

PS: Přiložené foto je sice ze zmiňovaného zájezdu s mládeží, ale ve skutečnosti je z Francie - rozdílů můžete najít několik:

1) Na rozdíl od Čech tam nepršelo.

2) Po souběžné silnici jel ten kamion ojediněle.

3) Když řidič viděl skupinu cyklistů, navíc odbočujících vlevo, tak v takto uctivé vzdálenost zastavil a počkal, až všichni odbočí.