Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Veterinární inspektoři ve Zlínském kraji prokázali ve čtyřech z šesti šarží marockých sardinek nadlimitní množství kadmia. Nyní jsou stanovány z trhu. A ve Středočeském kraji kvůli nadlimitnímu množství dioxinů se stahuje jedna šarže polských tresčích jater.

Státní veterinární správa ČR již informovala o obou zjištěných případech ostatní členské země prostřednictvím systému rychlého varování RASFF.

Podle nařízení Komise (ES) č. 1881/2006 je limit pro kadmium 0,1mg/kg. A v marockých sardinkách v rostlinném oleji byly naměřené hodnoty 0,256 mg/kg; 0,190 mg/kg; 0,170mg/kg a 0,139mg/kg. Dvě šarže ze zásilky byly pořádku, tudíž nyní se stahují závadné čtyři. Případ řeší Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj.

Pokud jde o dioxiny, tak limit pro sumu dioxinů a PCB s dioxinovým účinkem je podle nařízení Komise (ES) č. 1881/2006 pro rybí játra 25pg/g. A laboratorní vyšetření v polských tresčích játrech ve vlastním oleji prokázalo 39,7 pg/g. Tento výrobek je v současné době stahován z trhu. Jde o zásilku celkem 2 779 kg. Případ řeší Krajská veterinární správa pro Středočeský kraj.

Lze zopakovat, že obě závadné zásilky nesmí být uvedeny do oběhu, to znamená, že se stahují, a budou buď vráceny zpět dovozci, popřípadě na jeho náklady tzv. neškodně odstraněny, tj. zlikvidovány.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License