Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Největším producentem rakovinotvorných a mutagenních látek v Ústeckém kraji je podle sdružení Arnika společnost Knauf Insulation v Krupce u Teplic. Sdružení vychází z údajů integrovaného registru znečištění. Předseda Arniky Jindřich Petrlík dnes v Ústí nad Labem novinářům řekl, že se firma vyhoupla do čela, ačkoli výrobu zahájila teprve v průběhu roku. Podle mluvčího Knaufu Milana Křivohlavého jejich společnost žádné předpisy neporušuje.
Knauf se do čela tabulek dostal kvůli vypouštění formaldehydu. Podle Petrlíka ho před nedávnem Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny zařadila mezi prokazatelně karcinogenní látky pro člověka. Knauf ho loni vypustil přes 3,1 tuny.

Společnost tyto údaje nepopírá, podle Křivohlavého však plní všechny zákonem stanovené limity. "V letošním roce budou emise formaldehydu poloviční," slíbil. Firma se podle něho snaží jeho vypouštění co nejvíce omezit. Dodal, že emise zkoumal například Zdravotní ústav nebo Český hydrometeorologický ústav. Jejich studie údajně neprokázaly, že by formaldehydem z továrny bylo ohroženo zdraví lidí v jejím okolí nebo životní prostředí. Látka se podle něho během několika desítek minut rozloží.

Přesto se umístění výroby nedaleko jejich města lidem z Krupky nelíbí. Ludmila Drožová ze sdružení Zdraví pro Krupku dnes uvedla, že kromě formaldehydu továrna produkuje i desítky tun těkavých látek, fenolu či amoniaku.

Podle Petrlíka po přepočítání údajů z registru jsou lidé žijící v Ústeckém kraji spolu s obyvateli kraje Moravskoslezského nejvíce zatíženi různými chemikáliemi a škodlivými látkami, které firmy vypouští do vzduchu, vody nebo do půdy. Společnosti v Ústeckém kraji například vyprodukují 31,9 milionu tun oxidu uhličitého, kterému vědci připisují největší vliv na globální změny klimatu. Je to 38 procent veškerého oxidu uhličitého, který vyprodukuje Česká republika.

Vít Lukáš

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License