Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Spálené jehličnany a odumírající ovocné stromy. Fluor – tato chemická látka ničí zahrady obyvatelům Mělníka. Podle nich za to může společnost Mefrit – továrna na skleněnou drť potřebnou pro výrobu smaltů a glazur. Velké investice do zahrádek a každoroční vyhazování dřevin, tak komentují obyvatelé výsledek. Výskyt fluoru v rostlinách potvrzuje i laboratorní rozbor jehličí.

Místní se proto několikrát obrátili na odbor životního prostředí městského úřadu. Ten s Mefritem jednal a vyjednal. „Mefrit dlouhodobě zatěžuje prostředí této lokality. Dojde ke změně technologie především při výrobě bílých fritů tak, aby došlo ke snížení množství emisí vypouštěných do ovzduší,“ popisuje Ctirad Mikeš z Odboru životního prostředí mělnického Městského úřadu.

Zástupci společnosti Mefrit se nám na kameru vyjádřit odmítli, dostali jsme od nich ale e-mail s tímto zněním: „Filtrační zařízení splňuje požadavky na obsah fluoru a dalších látek ve spalinách. Pece jsou provozovány pouze s filtračním zařízením.“ Bývalý zaměstnanec Mefritu ale situaci popisuje jinak: „Filtry asi neběžely pokaždé, protože když jsme šli z práce, byla auta pokrytá bílým práškem.“

Ekologické problémy související s továrnou Mefrit se vlečou už roky, lidé proto úřadům přestávají věřit. Obyvatelé města to vidí tak, že vítězí zájmy zaměstnanosti a rozvoje regionu před ochranou lidí před chemií. Vzdávat se ale místní nehodlají. Někteří dokonce chtějí podat trestní oznámení.

Pavla Jeřábková

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License