Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

K vytékající chemikálii, takzvanému dehtofenolu, vyjeli ústečtí hasiči do bývalé plynárny Úžín.

„Látka vytékala z potrubí na ploše asi 40x40m. Jednotka na místě kolem 11 hodiny dopoledne nezasahovala. Případ byl nahlášen odboru životního prostředí ústeckého magistrátu a České inspekci životního prostředí. Ti by měli rozhodnou o způsobu odstranění,“ řekl včera operační důstojník hasičů. „Zřejmě šlo o odpadní produkt, který tady kdysi vznikal při výrobě,“ dodal operační důstojník. Látka vytékala z válcových nádrží v jednom z areálů. Většina jí skončila v záchytných jímkách.

Na místo dorazila i pracovnice magistrátu. „Byla tam specialistka na vodu z odboru životního prostředí. Výsledky jejího šetření zatím nemáme. Ale varovné SMS zprávy rozesílat lidem nebudeme,“ řekl mluvčí magistrátu Milan Knotek. Vyvodit se z toho tedy dá, že magistrát zatím nepovažuje havárii za vážnou. V opačném případě lidem, které má v registru, varování na mobilní telefony posílá.

Dehtofenoly patří mezi aromatické uhlovodíky a jsou zdraví nebezpečné. Škodí hlavně vodě, rostlinám i člověku. „V úžínském areálu vznikaly jako zbytkový produkt při výrobě svítiplynu,“ řekla Hana Rathánová z České inspekce životního prostředí.

V celém opuštěném areálu je řada objektů s množstvím chemikálií. Nyní je vlastníkem Tlaková plynárna Úžín.

ANDREA ANGERMANNOVÁ

Mladá fronta DNES - severní Čechy

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License