Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Ministerstvo zdravotnictví (hlavní hygienik) nařídilo okamžité stažení z prodeje dvou laků na nehty. Obsahují totiž toxické ftaláty, které mohou při používání způsobit neplodnost. Jde o laky značky Coral a GO 4. Lak k nám dovážely firmy z Ostravska.

Jde lak na nehty značky Coral - akrylátový lak s proteiny přírodního hedvábí. K nehtům by měl být šetrný a dodat jim pevnost a lesk. Jenže vše je jinak. Lak totiž může vážně poškodit zdraví, obsahuje totiž 5-6 % toxických ftalátů.

Stejně dopadl i lak na nehty s označením GO 4. Ten má zase nehtům dodávat vitamín E.

Ftaláty - jsou nebezpečné pro hormonální a reprodukční systém, který ovlivňují, a také pro játra, ledviny a působí i na srážlivost krve.

V ohrožení jsou hlavně mladé ženy. Právě kvůli ftalátům by mohly mít potíže s otěhotněním. Ještě větší riziko je pak u těhotných žen. Ty by mohly potratit.

Oba laky se daly koupit za necelých třicet korun. Podle dodavatelů se jich do prodeje dostalo malé množství. O závadnosti prý nevěděli.

Objevení nebezpečných ftalátů v kosmetice je podle ministerstva ojedinělé. Už dříve se přitom nebezpečné látky našly v dětském dalekohledu, v přebalovacím pultu nebo v kočárcích.

Máte-li doma jeden z těchto nebezpečných laků můžete je vrátit dovozci a nebo rovnou vyhodit do koše.

Autoři: Vladimír Keblůšek, Lukáš Gibiec, Televizní noviny TV NOVA

Informace na stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR:

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License