Plzeň/Brusel (1. prosince 2006) - Evropské zdravotnické, ekologické, ženské a spotřebitelské organizace kritizují výsledky zákulisního jednání za zavřenými dveřmi mezi zástupci Evropského parlamentu a Rady EU o podobě směrnice o chemických látkách (REACH) (1). Pokud by byl REACH v této podobě schválen na plenárním zasedání parlamentu, znamenal by "zelenou" pro další zbytečnou výrobu a používání velmi nebezpečných chemikálií, za které je dostupná bezpečnější náhrada a které způsobují rakovinu, vrozené vývojové vady i další vážná onemocnění.

"Během nočního jednání za zavřenými dveřmi přistoupili zástupci Evropského parlamentu na návrh průmyslu, aby výroba a používání nejnebezpečnějších chemikálií i do budoucna získala v rámci REACH autorizaci, ačkoli je za ně dostupná bezpečnější náhrada. Měla by stačit deklarace chemického průmyslu o údajné ´adekvátní kontrole´ nejnebezpečnějších látek, díky níž údajně takové chemikálie nebudou ohrožovat zdraví lidí a životní prostředí. Jak ´adekvátní kontrola´ probíhá v praxi dokládají stovky vědeckých studií, které prokazující nekontrolovatelné šíření nebezpečných chemikálií, jež kontaminují dešťovou vodu, sedimenty řek a moří, volně žijící zvířata, ale i naše domovy a dokonce i v děloze matky se vyvíjející tělíčka doposud nenarozených děti", uvedl MUDr. Miroslav Šuta, odborný konzultant STUŽ pro ekologické a zdravotní rizika.

Evropské nevládní organizace proto nadále vyzývají europoslance, aby svým hlasováním uzavřeli "díry" v REACH, které zatím umožňují zbytečné užívání mnoha velmi nebezpečných chemických látek, za které je ekonomicky dostupná bezpečnější alternativa. "Třeba v proceduře autorizace má být předkládán plán náhrady nejnebezpečnějších chemikálií jen tehdy, pokud sami výrobci nebo dovozci těchto látek identifikují bezpečnější náhradu. Ti však přirozeně nemají žádný zájem připravit sami sebe o zisk z obchodu se svým nebezpečným produktem. Tím by REACH jen povzbudil chemický průmysl v další výrobě velmi škodlivých chemikálií a k ignorování dostupných alternativ,"varoval MUDr. Šuta.

Poznámka pro editory:

(1) Společné stanovisko nevládních organizací podpořilo European Environmental Bureau, Friends of the Earth Europe, WWF, Greenpeace, Health & Environment Alliance, Women in Europe for a Common Future, EuroCoop.