Celkem 26 zdraví nebezpečných hraček a výrobků z měkčeného PVC pro děti do tří let objevilo ministerstvo zdravotnictví při kontrole na pultech českých obchodů. Obsahovaly toxické ftaláty, které mohou poškodit oběhový a reprodukční systém, játra a ledviny. Jejich seznam dnes zveřejnilo ministerstvo na svých webových stránkách.

 "Je to výsledek větší, rozsáhlejší, promyšlené kontroly," řekl mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt. Ftaláty se používají ke změkčení jinak křehkého PVC. Jejich použití je od ledna zakázané v hračkách pro malé děti, přesto se v obchodech tyto hračky stále objevují.

 Mezi nebezpečnými hračkami je například žlutá kachna s třemi káčaty v plastové síťce, měkké kostky potištěné dětskými motivy, nafukovací loďka, plastová knížka ve tvaru barevné ryby, přebalovací podložky, bryndáky, dětské pláštěnky. Většinou jde o výroby z Asie, ale i z Česka, Polska, Slovenska či Itálie.

 Distributor je povinen výrobek, který ministerstvo označilo za nebezpečný, okamžitě stáhnout z trhu. Lidé, kteří si již výrobek koupili, ho mohou distributorovi na jeho náklady vrátit, uvedlo ministerstvo.

 Kontrole plastových hraček by se podle názoru ekologické organizace Arnika i Sdružení pro obranu spotřebitelů měly úřady věnovat intenzivněji už jen proto, že rodiče sami nejsou schopni závadnost výrobku posoudit. Nebezpečí ftalátů totiž tkví v tom, že od oka vůbec nelze odhadnout, zda v hračce pro dítě jsou, či ne. Což je rozdíl ve srovnání s hračkami, které mají ostré hrany či drobné součástky a u nichž rodič vidí, že mohou být nebezpečné.

 Z finančních důvodů dávají PVC přednost i výrobci obalů. Před vstupem do EU tento materiál zakazovaly na balení potravin používat české předpisy, toto opatření bylo ale zrušeno kvůli pravidlům volného trhu. Ekologická sdružení mimo jiné i proto bojují za úplnou náhradu tohoto materiálu. "My nevidíme řešení v nějakém úplném zákazu (výrobků z PVC), ale je možné, že k takovým kontrolám budeme přistupovat častěji a ve větším rozsahu," dodal Cikrt.

 Úplný zákaz používání PVC mohou přijmout pouze orgány Evropské unie. Nejnebezpečnější ftaláty patří mezi první látky, jejichž další používání posoudí nová Evropská chemická agentura se sídlem v Helsinkách. Její činnost oficiálně začala letos 1. června. Proti úplnému zákazu ftalátů se staví především silná chemická lobby.