Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Vážené dámy, vážení pánové,

předchozí vystoupení panelistů ilustrovala hned několik faktů. Jednak potřebu vrátit se k celostnímu pojímání přírody, krajiny i sídel jako našeho společného životního prostředí, jehož problémy nelze řešit sebelepšími, ale úzce resortně zaměřenými koncepcemi, pokud si orgány veřejné správy nepřestanou pod vlivem politiků konkurovat v kompetencích namísto žádoucích kooperativních vztahů a průběžné komunikace. Ukázaly ale také rostoucí počet a rozsah „ostrovů pozitivní deviace“, ve kterých lidé nečekají na návody a pokyny „shůry“, ale ve spolupráci s odborníky sami občané začínají jevit zájem o své prostředí, krajinu kolem sídel a přikládají ruku k dílu, protože chápou, že nikdo jiný to za ně neudělá.

Krajina v České republice má díky velmi pestrému geologickému podloží, jím ovlivněné terénní konfiguraci, obsahující nížiny, pahorkatiny i hory, také díky poloze na rozvodí tří moří v mírném klimatickém pásmu severní polokoule, díky husté síti převážně menších sídel a více než tisícileté kultivaci všechny předpoklady pro to, aby byla pestrá i co do vegetace, ekologicky stabilní, co do způsobů lidského užívání jejích přírodních zdrojů i lidmi vytvořených fondů a v neposlední řadě i krajinou vysokých estetických hodnot. Všichni si určitě vybavíme místa a krajinné partie, kde tomu tak skutečně je.

Bohužel až příliš velká část území České republiky taková není. Ničí ji např. povrchová těžba uhlí velkolomovou technologií a obrovskými vnějšími výsypkami, elektrárny spalující uhlí se složišti plaveného popílku, obrovské hutní a průmyslové komplexy znečišťující prostředí. Některá města i vesnice dávno přestaly dbát na své zasazení do krajiny, na svou vedutu, na přirozený přechod zastavěného území do volné krajiny nízkou rodinnou zástavbou se zahradami plnými zeleně, a namísto toho dopustily obklopení hypermarkety, velkosklady, logistickými centry a podobnými haluznami průmyslového charakteru, odlidšťujícími obchod od lidského měřítka a nutící zákazníky sedat do aut, aby si mohli nakoupit, namísto pěší cesty do centra měst humánním prostředím, inspirujícím k setkávání lidí, k lidské komunikaci. Obrovské lány meliorované orné půdy bez mezí a cest, bez jediného stromu, jediného keře, natož remízku, mokřadu, rybníku, kam by se mohli vrtnout dříve běžné populace hmyzu, zajíci, bažanti, koroptve či křepelky, srnčí, ale i dravci jako přirození predátoři a regulátoři přemnožení myší, hrabošů a jiných škůdců zemědělských plodin i lidé toužící po kontaktu s přírodou. Lesní stejnověké monokultury tu smrku, tu borovice, náchylné k přemnožení škůdců i k větrným či sněhovým kalamitám, průmyslová těžba dřeva velkými holosečemi bez ohledu na předpisy a lesní hospodářské plány a osnovy, pod záminkou „kalamitních“ situací. Obrovské plochy odlesněné i v chráněných územích přírody či v chráněných oblastech přirozené akumulace vod, včetně národních parků, a naopak pseudoromantické národně-obrozenecké pokusy vrátit „divočinu“ do oblastí již před 200 lety intenzivně osídlených a obhospodařovaných. Jak je to možné, když nás ministerstva ujišťují, že Evropskou úmluvu o krajině plně akceptovala a zahrnula do koncepcí a rozhodování státní správy?

Po 20 letech od Listopadu 1989 se už nemůžeme vymlouvat na předcházejících 40 let vlády komunistů. Jednak proto, že i dobou jejich panování mnohé klady a krásy naší krajiny prošly bez vážného poškození a mohli jsme je převzít, jednak proto, že ani posledních 20 let není ve vztahu ke krajině bez kazů. V mnohých zvěrstvech na krajině totiž i po změně režimu pokračujeme dál, některá nová jsme vymysleli my sami, dokonce z tzv. „ekologických“ pohnutek - vzpomeňme jen na novotvary obrovských větrných elektráren i v místech, kde ničí krajinný ráz, aniž plní svůj účel, na stovky hektarů záborů zemědělské půdy pro fotovoltaické panely solárních elektráren, hyzdících krajinu např. i v CHKO Českého středohoří. Sveřepě připravujeme výstavbu dalších bloků v JE Temelín, ačkoliv elektrický výkon musíme vzdušnými vedeními vvn 400 kV tahat přes celou republiku do severní průmyslovější části ČR a ničit krajinný ráz jižních Čech a Českomoravské vrchoviny monstrózními stožáry s vedením, protože v blízkosti Temelína není odbyt elektřiny a tepla ani pro první dva bloky a navíc tím ještě více naštveme Rakušany a Bavory. Jedno barbarství a ignoranci jsme nahradili nikoliv osvícenějším přístupem ke krajině, ale jen jiným barbarstvím a ignorancí.

Neschopnost územně plánovat společné koridory pro dopravní a technickou infrastrukturu dál fragmentuje naši krajinu a činí ji hůře prostupnou pro živočichy i pro člověka. Možnosti regenerace lidských sil osvědčeným tichem, klidem, kontakty s přírodou se lidem vzdalují se zástavbou každé volné zelené plochy v sídlech i jejich expanzí do krajiny na okrajích, ačkoliv nás nepřibývá. Tupě znovu a znovu zastavujeme a obnovujeme zástavbu v záplavových územích vodních toků, dokonce se státní podporou! Politika územního rozvoje ČR a navazující Zásady územního rozvoje krajů až na výjimky postihují pouze územní nároky antropogenního subsystému využití území, tedy plochy sídel, dopravní a technické infrastruktury, zatímco přírodnímu subsystému přisuzují ubývající zbytek dosud nezastavěného území (něco jako „Hic sunt Leones“, jak to bývalo na starých mapách Afriky). V instrumentáři územního plánování dodnes chybí krajinné plány, ačkoliv máme spoustu kvalitních krajinářů z Lednice i jiných vysokých škol, rozpaky panují kolem hodnocení krajinného rázu, protože neexistuje vyhovující prováděcí předpis a metodika k § 12 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny a naopak je jeho působnost novelou stavebního zákona oklešťována. Věcný záměr pro vyhlášku zpracoval a přednesl na konferenci Tvář naší země - krajina domova v roce 2005 náš člen Ing. Jiří Fencl, bohužel bez odezvy z MŽP. Jak by potřeba přírodní prostředí chránit a umělé s ním komponovat v harmonii mohla být v obecném lidském povědomí, když ji necítí a neumějí formulovat ani ústřední orgány státní moci a správy, Parlament, vláda, ministerstva? Proklamativně se sice hlásí k Evropské úmluvě o krajině, ale v praxi se jí denně zpronevěřují ústupky v legislativě i v exekutivní praxi? Hříchy investorů a takypodnikatelů se tolerují, nesankcionují, svým náplním práce se zpronevěřující úředníci nejsou postihováni rovněž, „ruka ruku myje“. Uloží-li ČIŽP pokutu, nadřízené ministerstvo ji často sníží nebo zruší. Jak by mohl mít někdo respekt k veřejné správě? Náprava „shora“ nepřijde. Musí vzniknout tlak zdola, od vzdělaných a z práce v krajině zkušených lidí, jako tomu bylo dřív, kdy se tato zkušenost dědila a dále rozvíjela z generace na generaci sedláků, lesníků, vodohospodářů, pro které sice byly peníze také důležitým prostředkem, ale ne jediným cílem. Věděli, že jejich hospodářství, jejich obec musí prosperovat i po nich, až je převezmou jejich děti a vnuci. Že si nemohou počínat jako někteří dnešní radní podle hesla „po mně potopa“, protože si stačí korupcí a levotami nakrást za jediné funkční období dost i pro děti a pak se odstěhují na Floridu nebo na Bahamy. Je načase do veřejných funkcí a do odborných institucí vyzdvihovat jiné lidi, než kteří se nám opakovaně vnucují, slibují nápravu a pak, když jsou zvoleni je to ještě horší a jedinou kvalifikací, kterou se jim můžete zavděčit, je servilita a potlačení vlastního rozumu.

Může se Vám to zdát vzdálené od věci, kterou dnes probíráme, ale tady budeme muset začít s těmi, jejichž názory jsou zdravé a přesto přehlížené.

 

Děkuji Vám za pozornost.

 

V Hradci Králové 17. 3. 2011

 

Tento text přednesl autor na semináři STUŽ dne 5. 4. 2011

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License