Co najdete v nově vydané Envigogice 2/2009, Časopis vydává Centrum pro otázky životního prostředí UK a je zaměřený na rozvoj vědecké a výzkumné činnosti a podporu mezioborového dialogu v otázkách životního prostředí.

Efektivita, evaluace a podpora programů environmentální výchovy autorů Jana Činčery, Jiřího Kulicha a Dity Gollové představuje rozsáhlý výzkum, který byl proveden mezi českými organizacemi nabízejícími programy environmentální výchovy. Do kritické polemiky s texty z minulého čísla vstupuje Jan Činčera v příspěvku Výstupy či procesy: paradigmatický (kvazi)spor environmentální výchovy. Se zaměřením časopisu jen zdánlivě nesouvisí filosoficky laděné úvahy v textu „Krajina a evoluce"? Evolučně-psychologické teorie percepce krajiny Marca Stelly a Karla Stibrala. Na závěr recenzované rubriky představuje Alois Hynek se svými kolegy vzdělávací projekt Geografického ústavu PřF MU v Brně, cílem kterého je trvale udržitelný rozvoj krajiny Deblínska na Tišnovsku. To vše najdete v rubrice Recenzované články.

V rubrice Inspirace nalezneme zajímavý článek Dany Bartákové o praxi projektové výuky, Kristýna Neubergová pak hledá možné cesty k uchopení výuky trvale udržitelného rozvoje na technických vysokých školách, a poukazuje na hlavní problémové okruhy. Zajímavý a inspirující je také článek Jiřího Nečase - Vlci a zajíci v pohádkovém lese.

Něco o knihách vycházejících v době nedávno minulé se dozvíte v rubrice Recenze

Zde najdete celé číslo 2/2009.