Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Volby do Evropského parlamentu se blíží - koho volit

Ve dnech 5. a 6. června budeme již podruhé volat naše zástupce do Evropského parlamentu (EP), volební kampaň je již v plném proudu - koho máme volit, pokud nám záleží na našem životním prostředí?

Z médií se můžeme dosti obsáhle dozvědět, jaké mají jednotliví poslanci EP příjmy, kolik si platili asistentů atd. atd. O samotném významu a fungování EP se toho moc nedozvíme, většinou jako nejvýznamnější bývá uváděn fakt, že se Parlament věčně přesunuje mezi Bruselem a Štrasburkem (mimochodem, již byla vypracována studie, která vypočítala, kolik CO2 se na tyto přesuny spotřebuje).

Přitom odborníci odhadují, že asi 75 % nově přijímané národní legislativy má původ v legislativě Evropské unie a nemalá část z ní musela projít hlasováním v EP. Doby, kdy byl EP pouze poradním orgánem, skončily v roce 1992 - tehdy byl Maastrichtskou smlouvou zaveden tzv. spolurozhodovací proces a vznikla povinnost schvalovat legislativu vybraných oblastí nejenom Evropskou radou, ale také EP. Životní prostředí je právě jednou z oblastí, které spadají do pravomoci EP, pokud bude ratifikována přibudou navíc k těmto oblastem i další významná témata ovlivňující životní prostředí - např. zemědělství a rybolov.

V tomto krátkém článku nechci radit, koho máte do EP volit, rád bych vám ovšem ukázal, kde si můžete vyhledat některé informace důležité pro vaše rozhodování. K němu vám zajisté nepomohou jednoduchá hesla, která můžete vidět na billboardech na ulicích - ty v převážné míře nemají se náplní práce v EP nic společného. O něco více se můžete dozvědět, začtete-li se do volebních programů, které si najdete webech jednotlivých politických stran - zvláště u menších politických uskupení a jednotlivců kandidujících do EP je však třeba posoudit, zda to, co slibují, spadá vůbec do kompetence EP a zda některé sliby mají něco společného s realitou. K tomu vám mohou pomoci stránky Evropského parlamentu, které jsou zčásti i v češtině.

Velmi zajímavým čtení pro vás může zajisté být studie, kterou připravil Zelený kruh pod názvem „Kdo je nejkrásnější v Evropském parlamentu". Pokud vám trochu záleží na životním prostředí, nebudete zajisté volit nikým neřízenou střelu paní Bobošíkovou, ani pana Železného, u dalších současných poslanců to však bude trochu složitější. Všeobecně se ukazuje, že v EP zdaleka tolik nefunguje hlasování podle stranické příslušnosti, či podle příslušnosti k poslaneckému klubu v EP, takže

Pokud budete chtít ještě více informací, budete vetšinou muset použít  angličtinu:

Taková podrobná rešerše informačních zdrojů představuje jistě více práce, než volba podle vnějších znaků a sympatií, nicméně všichni víme, že v životním prostředí nic není zadarmo. Kromě šťastné ruky při výběru kandidátů vám tedy přeji dostatek rozumu a trpělivosti při jejich poznávání.

Jiří Dlouhý

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License