Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Ministr životního prostředí František Benda ostře vytkl autorům pořadu České televize „Nedej se“ , že se dopouštějí osobních útoků i útoků na celou transformaci naší ekonomiky, že prosazují zájmy politické opozice a zkreslují problematiku životního prostředí. Rada České televize se vyjádřila, že uvažuje o tom, že podá řediteli České televize na pořad „Nedej se“ stížnost a žádost o nápravu.

Na stránkách Lidových novin se objevilo několik velmi agresívních článků (z pera P.Svory, L.Jákla), které vytýkají pořadu „Nedej se“, že používá stejné metody, jakými v době normalizace oficiální propaganda napadala své oponenty, a také žádají nápravu.

STUŽ považuje všechny tyto útoky za neslučitelné s demokracií a s právem na svobodu projevu. Jsou to právě autoři Lidových novin a ministr Benda, kdo si počínají, jakoby žili v totalitě, požadují jednomyslný souhlas se vším, co vláda a úřady dělají a používají urážky a napadání nejhrubějšího kojzarovského kalibru („organizátoři různých bojůvek“, „samozvaní vykladači pravdy“, „opojeni  ‘spravedlivým  bojem´ “ apod.). Zpochybňuje se tu základní právo každého člověka na vyjádření vlastního názoru. Pořad „Nedej se“ používá ironii a někdy i zesměšňování, ale kritizovaní úředníci státní správy a další lidé v rozhodujících pozicích skutečně často směšní jsou, projevují křiklavou nekompetentnost a je jasné, že mnozí z nich nejsou vhodnými lidmi na svém místě.To platí v plné míře právě pro ministra Bendu a nesouvisí to s jeho stranickou příslušností, ale pouze s jeho osobními předpoklady pro zastávání tohoto úřadu. Ministr má k dispozici veškerá média a může volně obhajovat své činy a postoje. Kdyby dokázal vystupovat  na veřejnosti přesvědčivým způsobem, žádný pořad typu „Nedej se“ by mu nemusel ani v nejmenším vadit a vyvolávat v něm pocity ohrožení.

Pokud je někde chyba, pak vůbec netkví v charakteru nebo v samotné existenci pořadu „Nedej se“, ale v tom, že v našich médiích  a zejména v televizi bohužel chybí širší spektrum různě zaměřených pořadů o ekologických problémech, ze kterých by si divák mohl vybrat podle svého vkusu. Žádáme proto, aby pořad „Nedej se“ byl nejen zachován v nynější podobě, ale aby k němu přibyl jeden nebo více dalších pořadů, které by informovaly občany o problémech životního prostředí.

Jménem Společnosti pro trvale udržitelný život

Ing. Igor Míchal, CSc. v.r., úřadující předseda STUŽ

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License