Východočeská pobočka STUŽ v roce 2000

Východočeská pobočka v minulém roce pokračovala v nastoupeném kursu z předcházejícího období, který lze stručně charakterizovat jako orientaci na problematiku a spolupráci v místních poměrech, zvláště pak na otázku dopravy ve městě, resp. podpory šetrných forem dopravy.

Díky společné akci 30 dní pro neziskový sektor pořádané v únoru Koalicí královéhradeckých neziskových organizací se pobočka připomenula veřejnosti svým výstavním panelem v budově radnice. Spolupráce v rámci této koalice nás pak doprovázela po celý rok.

Z turisticky-poznávacích výletů se můžeme pochlubit víkendovou návštěvou ekovesničky v Jindřichovicích pod Smrkem, která navázala na již existující družební vztahy, a výpravou do Českého ráje v doprovodu lesního odborníka.

Z únorové členské schůze vzešlo obnovené vedení pobočky a vytyčení plánu činnosti na období roku 2000.

K nejvýznamnějším našim iniciativám zařazujeme vypracování dvou projektů z oblasti udržitelné dopravy, s kterými jsme se ucházeli o grantovou podporu u nadací VIA a Partnerství. V druhém případě se nám podařilo uspět, a mohli jsme tedy realizovat veřejné shromáždění na podporu šetrných forem dopravy v rámci Dne bez aut a související mediální kampaň. Další počin v rámci tohoto projektu představovala fotografická výstava Auto, člověk a krajina na konci století, jejíž jádro tvořila expozice Goethova institutu Alptraum Auto. Naše autorská část nabídla několik panelů s fotografiemi zachycujícími aktuální situaci v ulicích města, dopravními záměry ohrožená cenná území, ale také vzácné přírodní lokality, které potrefí stavba východočeského úseku dálnice D 11. V souvislosti s těmito akcemi jsme navázali také hlubší spolupráci s hradeckým dopravním podnikem.

Z dalších aktivit stojí za zmínku naše snaha zapojit se do programu Twinning, který se týká využívání Strukturálních fondů EU, a účast na veřejné debatě ke vstupu do EU, kde se pan ministr Kužvart ke STUŽi hrdě hlásil. My jsme se mu dodatečně revanšovali distribucí letáčků k Evropskému dni bez aut.

Členové pobočky se během roku střídali v účasti na jednáních komise pro životní prostředí magistrátu (zde máme zajištěn statut pozorovatele). Rovněž připomínám naši snahu pomoci v kauze skládky průmyslového odpadu „Švábenice“ (okres Svitavy) a úspěšně dovršené úsilí o zajištění nové „adresy“ a schůzovní místnosti v externích prostorách farmaceutické fakulty.

K hospodaření pobočky v roce 2000 mohu uvést prozatím neoficiální informaci, která vypovídá, stejně jako v období minulém, o kladné bilanci a o tom, že do blízkosti propasti v podobě červených položek jsme se zdaleka nedostali. Teprve letošní členská schůze, plánovaná na 15. února t.r. s hospodářskou a revizní zprávou, přinese přesná čísla.

Jménem členů naší pobočky bych velmi rád poděkoval mateřské organizaci za veškerou podporu, především však za informační servis Evy Vavrouškové, za zajímavé a podnětné Zpravodaje a v neposlední řadě za publikace z autorské dílny STUŽ.

S pozdravem všem členům Společnosti pro trvale udržitelný život, jakož i jejím příznivcůmza východočeskou pobočku STUŽ Miroslav Petr