Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Sdružení Arnika se obrátilo otevřeným dopisem na primátora města Ústí nad Labem Jana Kubatu, aby se zasadil o mapování úniků rtuti ze Spolchemie, jejíž provozy uprostřed stotisícového města jsou zdrojem nekontrolovaných emisí rtuti a které způsobují zvýšené koncentrace rtuti v okolí chemičky.

--------------------------------------------------

V Praze, 31. 8. 2006

Vážený pane primátore,

obracíme se na Vás v souvislosti s některými provozy Spolku pro chemickou a hutní výrobu, a. s. (Spolchemie), jež se nachází ve vzdálenosti necelého půl kilometru od samého centra stotisícového města Ústí nad Labem. Provozy Spolchemie (Elektrolýza a Žíravé louhy) jsou zdrojem emisí rtuti do životního prostředí a představují tak značné riziko pro zdraví obyvatel města i pro životní prostředí. To potvrzují i měření, která jsme provedli ve dnech 23.6.2006 (v okolí areálu Spolchemie) a 26.6.2006 (uvnitř areálu Spolchemie a v jeho okolí). Měření bylo provedeno přístrojem Lumex RA-915+.

Vzhledem k těmto okolnostem Vás žádáme, pane primátore, abyste se zasadil o přehodnocení umístění přístroje OPSIS, které se ukázalo jako nevyhovující, a zajištění fungujícího monitorovacího přístroje, což by zajistilo lepší sledování vlivu emisí rtuti ze Spolchemie na obyvatele města Ústí nad Labem a životní prostředí.

Provedená měření koncentrací rtuti v ovzduší odhalila, že Spolchemie je v některých případech, které závisí na počasí, proudění vzduchu a míře úniků rtuti z provozu, zodpovědná za zvýšené koncentrace rtuti ve svém okolí. Koncentrace v určitých oblastech mimo areál Spolchemie (především v ulici Solvayova) překročily v době měření hodnoty stovek ng/m3 rtuti. Koncentrace rtuti v ovzduší se v některých částech této ulice pohybovaly v rozmezí od detekčního limitu (2 ng/m3) až po maximální naměřenou hodnotu 412 ng/m3. Výsledky měření naleznete v přiložené publikaci – Měření rtuti v okolí a v areálu Spolku pro chemickou a hutní výrobu, a.s. Ústí nad Labem.

Imisní situace na území města je sledována několika stanicemi imisního monitoringu. Dvě nejblíže umístěné stanice jsou stanice č. 1012 - Ústí nad Labem - město (provozuje Český hydrometeoro-logický ústav), v současné době stanice UULMA, a stanice č. 1457 - Ústí nad Labem - KHS Pasteurova (provozuje Státní zdravotní ústav). Rovněž stanice Českého hydrometeorologického ústavu odhalily v letech 2000 - 2006 zvýšené koncentrace rtuti, které dosahovaly desítek či stovek ng/m3, v ústeckém ovzduší. Imisní situace je sledována i přístrojem OPSIS, který je majetkem Magistrátu města Ústí nad Labem. Bohužel podle nám sdělených informací, cituji z dopisu Magistrátu města Ústí nad Labem – Odbor mimořádných situací ze dne 3.8.2006: „Přístroj OPSIS nesplňuje požadavky kladené na základě zákona o ovzduší na způsob měření koncentrací škodlivin. Měří v Ústí nad Labem od roku 1993, je umístěn v centru města na budově Zdravotního ústavu, ale jeho detekční limit pro páry rtuti je 40 ng/m3.“

Pokud by bylo monitorovací místo situováno na správně vytipované lokalitě v okolí areálu Spolchemie, nebo zajištěn provoz jiného citlivějšího přístroje na vhodně zvoleném místě, měli by obyvatelé Ústí nad Labem mnohem objektivnější a přesnější informace o stavu kvality ovzduší a rtuti, která má negativní vliv na jejich zdraví a životní prostředí. V současné době ale žádné monitorovací místo v těsně přilehlých místech (např. v ulici Solvayova, kde byly zjištěny opakovaně vysoké koncentrace rtuti v ovzduší) není, a tak zvýšené koncentrace rtuti v ovzduší představují neodhalené riziko pro zdraví obyvatel města Ústí nad Labem, kteří žijí a pracují v blízkosti této chlorové chemičky.

V souvislosti s používáním rtuti ve Spolchemii – tj. s provozem Elektrolýza - Vás žádáme, abyste se zasadil o to, aby:

- byl nainstalován citlivější měřící přístroj na vhodně vybranou lokalitu a aby bylo přehodnoceno umístění přístroje OPSIS na místo, kde by bylo možné lépe sledovat imisní zátěž rtuti v těsném okolí Spolchemie - např. do ulice Solvayova;

- byla ukončena výroba chlóru a louhu pomocí amalgámové elektrolýzy nejpozději v roce 2009;

- Spolchemie každoročně informovala veřejnost o rtuti tj. jaké množství rtuti bylo dokoupeno a z jakého důvodu, jaké množství rtuti Spolchemie uvolní prostřednictvím emisí do ovzduší, vody, do produktů a do odpadů; zprávy s těmito údaji by měly být veřejně dostupné;

- byl prováděn monitoring lidí, kteří žijí a pracují v okolí Spolchemie, kde budou zjištěny zvýšené koncentrace rtuti. Veškeré výsledky monitoringů (zaměstnanců a obyvatel města Ústí nad Labem) by měly být veřejně dostupné;

- Spolchemie vyčistila svůj ústecký areál a jeho okolí (především Klíšský potok a řeku Bílinu) od rtuti, ale i od jiných nebezpečných látek jako např. hexachlorbenzenu, DDT atd.

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License