Ottawa/Lima/Berlin/Brusel/Praha - Více než 350 nevládních organizací z celého světa vyjadřuje obavu z ohrožení biologické rozmanitosti a potravinové bezpečnosti pro téměř jeden a půl miliardu lidí v důsledku hrozby zavedení geneticky manipulovaných (GM) rostlin, které byly změněny tak, aby jejich semena byla neplodná (sterilní) (1). Americká agrochemická firma MONSANTO, která je největším světovým výrobce GM osiva, totiž už nehodlá nadále plnit veřejný přislib z roku 1999, že neuvede na trh tzv. "zabijáckou technologii" (terminator technology). Jelikož společnost MONSANTO nyní říká, že může tzv. "sebevražedné osivo" užívat pro nepotravinářské plodiny a zároveň do budoucna nevylučuje ani jiná použití, žádají stovky nevládních organizací celosvětový zákaz této technologie(2).

"Zemědělci a domorodí obyvatelé už nemohou Monsantu věřit. Porušený slib Monsanta je smrtelnou zradou, protože potravinová bezpečnost a právo na sebeurčení domorodých obyvatelů a farmářů jsou životně závislé na možnosti zachovat část své úrody pro příští setbu," uvedl Alejandro Argumedo z peruánské Asociación ANDES.

Doposud platí de facto moratorium na použití technologií pro genetickou sterilizaci osiva, známých také jako GURT (Genetic Use Restriction Technologies) na základě Úmluvy OSN o biologické rozmanitosti (CBD - Convention on Biological Diversity), která byla přijata v roce 2000. Průmyslové firmy vydělávající na GMO však zvyšují svůj tlak na podkopání moratoria v souvislosti s blížícím se výročním zasedáním představitelů vlád, které úmluvu ratifikovaly. Jednání proběhne i za účasti delegace České republiky v brazilském městě Curitiba ve dnech 20. až 31. března 2006.

V lednu a únoru 2006 podnikli delegáti vlád USA, Kanady a Austrálie v rámci přípravných jednání k výročnímu zasedání signatářů úmluvy několik útoků na zatím platné moratorium na komerční použití "zabijácké technologie"(3). V reakci na tlak průmyslu a vlád několika nejbohatších zemí světa žádá nyní více než 350 organizací ze všech kontinentů celosvětový zákaz "zabijácké technologie" . Důvodem pro zákaz je možné ohrožení biologické rozmanitosti a zničující dopad na živobytí a kulturu nejméně 1,4 miliardy lidí, kteří jsou existenčně závislí na plodnosti semen ze své úrody.

"Zabijácká technologie" (terminator technology) byla vyvinuta americkým ministerstvem zemědělství (US Department of Agriculture) a osivářskou firmou Delta & Pine Land, aby znemožnila farmářům uschovávat si semena z vlastní úrody jako osivo a aby zvýšila zisky byznysu s GMO tím, že přinutí zemědělce každý rok znovu a znovu kupovat geneticky manipulované osivo.

Kontakty pro zájemce o další informace:

Kanada: Lucy Sharratt, Coordinator, Ban Terminator Campaign, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
USA: Hope Shand, ETC Group, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Peru: Alejandro Argumedo, Asociación ANDES, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Malajsie: Chee Yoke Ling, Third World Network, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Indie: Chukki Nanjundaswamy, La Via Campesina, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Německo: Benedict Haerlin, Greenpeace International, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Poznámky pro editory:

(1) Kampaň "Zakažte zabijáka" (Ban Terminator) zveřejnila jména více než 350 organizací z celého světa, které žádají zákaz "zabijácké technologie": http://www.banterminator.org/endorsements.
Další organizace se mohou přihlásit k podpoře zákazu ZDE.

(2) Nový závazek firmy MONSANTO týkající se GURT ZDE
Úplné znění starého i nového závazku firmy MONSANTO je k dispozici též ZDE

(3) Více v tiskové zprávě ETC Group z 27. ledna 2006 "Granada's Grim Sowers Plow up the moratorium on Terminator"